Trimitavęs Seimo narys G. Steponavičius staiga pradėjo mykti

Garsiai sušukti apie neregėtą korupciją, o po to teisėsaugai aiškinti, kad nieko nežinai, – jokių problemų! Taip elgiasi vis didesnę laisvę savo liežuviams duodantys mūsų politikai, rašo „Lietuvos rytas“.

Savo grėsmingais pareiškimais sukėlęs ant kojų ir valdančiuosius politikus, ir specialiąsias tarnybas liberalas G.Steponavičius jaučiasi teisus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Savo grėsmingais pareiškimais sukėlęs ant kojų ir valdančiuosius politikus, ir specialiąsias tarnybas liberalas G.Steponavičius jaučiasi teisus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2014-07-15 07:10, atnaujinta 2018-02-11 23:48

Energetikos viceministro postas kainuoja ketvirtį milijono litų. Tai viešai pasakęs vienas opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderių Gintaras Steponavičius vėliau ėmė išsisukinėti, kad apie tai tiesiog girdėjo kalbant kitus politikus, o jo nurodyti veikėjai irgi teigė nieko nežinantys.

Tačiau teisėsaugai atsisakius pradėti tyrimą liberalas vis tiek kaltina ne save, o tyrėjus.

Be to, parlamentaras pasiūlė palaukti, kokie viceministrai dirbs Energetikos ministerijoje po Vyriausybės įgaliojimų patvirtinimo – tai esą parodys, ar jis buvo teisus.

Sužibėjo viešu pareiškimu

Apie tai, jog verslo interesų grupės esą sumoka didžiulius kyšius už tai, kad jų atstovai atsisėstų į energetikos viceministro postą, G.Steponavičius prabilo birželio mėnesio pabaigoje Seimo frakcijos susitikime su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Įvardijęs 250 tūkst. litų sumą liberalas išrėžė, kad energetikos viceministro postas buvo parduotas vienai koalicijos partnerių, ir paklausė premjero, kaip jis tai vertina.

Nustebęs A.Butkevičius atsakė apie tai nieko nežinantis ir paragino G.Steponavičių kalbėti konkrečiau. Premjerui antrino ir susitikime dalyvavęs energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Parlamentaras tepasakė, kad ir taip viskas aišku. Politikos užkulisiuose buvo kalbama, kad liberalas turėjo galvoje energetikos viceministrę Žydrūnę Juodkienę, kuri anksčiau dirbo „Vilniaus energijoje“.

Opozicija, kuri kartu su Prezidentūra yra vienos aršiausių sostinės šilumos ūkį valdančios įmonių grupės „Icor“ priešininkių, tvirtina, kad ši grupė esą siekia kontroliuoti ne tik sostinės valdžią, bet ir Energetikos ministerijos politiką.

A.Butkevičius pats kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), nes G.Steponavičius to kažkodėl nepadarė.

Bet STT netrukus paskelbė atsisakanti pradėti ikiteisminį tyrimą, o Vyriausybė pranešė, kad G.Steponavičiaus informacija – gandai.

Girdėjo, bet nežino ką

„Lietuvos rytui“ tapo žinoma, ką STT darė gavusi premjero kreipimąsi.

Pirmiausia pasikvietė patį G.Steponavičių. Politikas agentams iš esmės perpasakojo savo ir kitų partijos kolegų nuomonę, kuri jiems susidarė „stebint viešojoje erdvėje esančią informaciją“.

Anot Seimo nario, galima susidaryti įspūdį, kad „Vilniaus energija“ visuomet siekė, jog jai parankūs ir su ja susiję asmenys dirbtų Energetikos ministerijoje.

Be to, politikas STT priminė, kad Darbo partija į energetikos viceministrus pirmiausia delegavo sostinės politiką Algimantą Zarembą, kuris yra dirbęs „Vilniaus energijoje“. Tačiau pastarasis buvo atleistas.

Tai, kad „darbiečiai“ vėl į šį postą delegavo asmenį, kuris neva nėra susijęs su jų partija, anot G.Steponavičiaus, rodo, jog „galimai buvo sudarytas naudingas sandėris“.

Politikas savo nuomonę grindė prezidentės Dalios Grybauskaitės ir ministro J.Neverovičiaus pareiškimais.

Bet STT paprašytas nurodyti konkretesnių faktų apie kyšį – jo davimo aplinkybes, asmenis, galimai dalyvavusius nusikaltime, – Seimo narys paaiškino, kad tai išgirdo kalbėdamasis su kitais politikais.

Konkretaus asmens jis nepasakė, bet nurodė kreiptis į savo frakcijos bendražygį, garsiais pareiškimais jau pagarsėjusį Vitalijų Gailių.

Pastarasis, pakviestas į STT, irgi pripažino, kad jokių konkrečių dalykų apie kyšius negalintis pasakyti, o žino tik tai, jog viešai kalbama, esą „ūkio subjektai“ gali būti suinteresuoti, kad ministerijose būtų atstovaujama jų interesams.

Išgirdę tik politikų prielaidas ir nuomones STT pareigūnai atsisakė pradėti tyrimą.

Pirštu rodo į tarnybą

Tačiau G.Steponavičius vakar „Lietuvos rytui“ vis tiek tvirtino, kad STT turėjo atlikti išsamesnį tyrimą: „Manau, tarnybai pritrūko laiko ir pajėgų.“

Mįslingai nutylėjęs, koks galės būti tas išsamesnis tyrimas, Seimo narys tikino, kad STT suteikė „visą gana detalią ir išsamią“ informaciją.

Tačiau paklaustas, ar nemano, kad nuomonė ar įspūdis apie galimus neskaidrius dalykus yra viena, o pareiškimai ir kaltinimai apie konkrečius kyšius ir jų sumas – kas kita, politikas atsakė neigiamai.

„Jokio kaltinimo nebuvo. Buvo tiesiog keliamas klausimas“, – gynėsi G.Steponavičius.

Vyksta ir daugiau mūšių

Minėti liberalo pareiškimai – didesnio politinio pasistumdymo dėl viceministrų postų dalis. Kova tarp valdančiosios koalicijos ir Prezidentūros prasidėjo D.Grybauskaitei mosuojant STT sudarytu sąrašu, kuriame yra virtinė neva galimai susitepusių viceministrų.

Kokiais duomenimis yra paremtas šis sąrašas, ar tie duomenys nėra tokio paties pobūdžio, kaip ir G.Steponavičiaus pareiškimai, ir kas apskritai minimi tame sąraše, nėra paskelbta.

Tačiau neatmestina, kad Prezidentūra gali būti nusitaikiusi ir į Ž.Juodkienę, kaip į dar vieną Energetikos ministerijos viceministrę, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotą Renatą Cytacką.

Ši politikė, kuri yra kaltinusi melu pačią D.Grybauskaitę ir kurią poste atkakliai gina jos partijos vadovybė, vienintelė iš visų viceministrų neatsistatydino savo noru.

Po tokio akibrokšto A.Butkevičius, kuris kartą nesėkmingai jau bandė išvyti R.Cytacką, kategoriškai pareiškė, kad ji Vyriausybėje vis tiek nedirbs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.