Melo reikšmė šiuolaikinės Rusijos gyvenime

Gal dar nežinote, negirdėjote, kad pasaulio futbolo čempionatą laimėjo Šiaurės Korėjos rinktinė, o Rusija visiškai nedalyvauja Ukrainos užpuolime, neorganizuoja čia kruvinų akcijų, neužsiiminėja banditizmu, nesiekia sunaikinti kaimyninės šalies valstybės, nesiunčia diversantų, neaprūpina teroristinių gaujų moderniausias ginklais, yra niekuo dėta kaip baltarankė snieguolė (rus. snieguročka) vasaros karštyje?

Daugiau nuotraukų (1)

Edvardas Čiuldė

Jul 16, 2014, 12:56 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:55 PM

Žinoma, pateikti retorinio klausimo forma pavyzdžiai iliustruoja ne ką kitą, o tik tai, kad Šiaurės Korėjos ir Rusijos propagandinių tarnybų brukamas melas neretai pasiekia kraštutinę absurdo ribą, tačiau, kaip atrodo bent šių meilučių autoriui, Rusija vis tik metai iš metų laimi pasaulio melo čempionatą, yra neprilygstamas lyderis šioje sferoje, visados senas naujasis čempionas.

Ta proga drauge leiskite pasiūlyti terminologinę inovaciją – būtent rusobelais, pagal savotišką analogiją su decibelais, jau būtų laikas pradėti vadinti propagandinio melo intensyvumo matavimo vienetus.

Iš tiesų, rusų nuo seno kultivuojami propagandiniai išpuoliai pasižymi padidėjusiu triukšmingumu, masyvumu, kraštutiniu intensyvumu ir yra lengvai atpažįstami, nežiūrint visų kamufliažo vingrybių, dėl savo forsuoto pobūdžio kaip ypatingo rusiško kolorito.

Kai toks melas eksportuojamas į kitas šalis, rusišką pėdsaką paprastai išduoda renginių ir kalbėtojų isteriškumas, pertekliniai užmojai, bizantiškas nesaikingumas.

Dar daugiau, - esu linkęs manyti, kad būtent melo sindromas yra rusų kultūrinio savitumo vienas iš kodų, šiaip ar taip, lengviau identifikuojama duotybė nei vadinamoji „paslaptinga ruso siela“, tačiau, galimas daiktas, vienas kitą (toks sindromas sielą ir siela tokį sindromą) apibrėžia pačiu giliausiu pavidalu substanciniame lygmenyje, pagimdydami melagingos sielos sindromą su paslaptingumo aura.

Nedidelė paslaptis, kad melas ruso sielai yra labiau gyvybiškai būtinas nei paprastai yra bandoma atpažinti melo „racionalumą“, didesniu ar mažesniu laipsniu pateisinant jo būtį.

Net ir smerkiant melą kaip ydą, išsikerojusią blogybę, primetančią mums neautentiškus santykius, neretai nurodomos išimtys, kai melas bent iš dalies gali būti pateisinamas kaip priemonė tokiam tikslui pasiekti, kuris savo ruožtu neva yra geras, sveikintinas.

Tačiau vis dažniau atrandu pretekstą pagalvoti, kad melas ruso sielai jau yra ne tiek racionali priemonė, pateisinama tikslo vertingumu, kiek iracionalus tikslas savaime arba, jeigu norite, tokia pakankama narkotinio svaiginimosi priemonė, kuri nekuria jokių kitų apčiuopiamų tikslų.

Tiesos sakymas čia visados buvo, yra ir, kaip atrodo, amžinai bus atplyšusio nuo tautos kamieno, taigi pasmerkto vienišumui disidento veiklos kraupus iššūkis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.