Rolandas Paksas – prieš eurą Lietuvoje

Europos Parlamento narys Rolandas Paksas šiandien Strasbūre balsavo prieš tai, kad Lietuvai būtų leista įsivesti eurą. Taip pat mano ir Latvijos atstovė Europarlamente Tatjana Ždanoka bei būrys euroskeptikų. Prieš Lietuvos narystę euro zonoje pasisakė ir kai kurių kitų frakcijų atstovai.

R.Paksas aiškino, kad euro įvedimas reiškia dalies valstybingumo atsisakymą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Paksas aiškino, kad euro įvedimas reiškia dalies valstybingumo atsisakymą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jul 16, 2014, 4:45 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:39 PM

Prieš euro įvedimą Lietuvoje balsavo ir žinomi euroskeptikai – Nigelas Farage'as, Jeanas-Marie Le Penas ir kiti. Prieš eurą pasisako ir prieštaringai vertinamas politikas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Voldemaras Tamoševskis: „Aš vakar grįžau į Vilnių, nes čia yra svarbių reikalų, bet aš būčiau balsavęs prieš.“

„Lietuvių tautai, prieš daugelį amžių sukūrusiai savo valstybę, jos teisinius pamatus grindusiai statutais ir konstitucijomis, šimtmečiais atkakliai gynusiai savo laisvę ir nepriklausomybę, išsaugojusiai savo dvasią, gimtąją kalbą, raštą ir papročius, tai nėra tik paprastas formalumas – tai dalies valstybingumo atsisakymas“, – pranešime spaudai savo sprendimą paaiškino R.Paksas.

Jo teigimu, dauguma Lietuvos žmonių nenori euro, „ir tai ignoruoti paprasčiausiai neturime teisės“.

Tačiau R.Pakso partijos kolega Valentinas Mazuronis balsavo priešingai – už eurą Lietuvoje. Tuo tarpu kiti Lietuvoje išrinkti europarlamentarai Viktoras Uspaskichas, Valdemaras Tomaševskis ir Algirdas Saudargas iš viso nebalsavo.

Trečiadienį Europos Parlamentas pritarė tam, kad 2015 m. sausio 1 d. Lietuva taptų euro zonos nare. Už tai balsavo 545 EP nariai, prieš buvo 116, o 34 susilaikė.

Šalis jau yra sulaukusi teigiamos Europos Komisijos rekomendacijos bei politinio ES valstybių vadovų pritarimo. Galutinį sprendimą dėl Lietuvos prisijungimo prie euro zonos liepos 23 d. priims ES Bendrųjų reikalų taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.