Išgelbėtas „Meridianas“ vėl kelia bures

Šeštadienį Klaipėdos senamiestyje prie barkentinos „Meridianas“ susirinkę žilagalviai jūrininkai brauks džiaugsmo ašaras stebėdami, kaip išgražėjęs istorinis burlaivis vėl kelia bures, rašo „Lietuvos rytas“.

Klaipėdiečiai A.Kuzmarskis ir R.Ramanauskas plušėjo iš peties, kad vienu uostamiesčio simbolių vadinamas „Meridianas“ atrodytų kaip naujas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdiečiai A.Kuzmarskis ir R.Ramanauskas plušėjo iš peties, kad vienu uostamiesčio simbolių vadinamas „Meridianas“ atrodytų kaip naujas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-07-18 08:13, atnaujinta 2018-02-11 21:44

Daugiau kaip 40 metų Danės krantinę puošusi tristiebė barkentina tapo uostamiesčio simboliu, o vėliau varė į neviltį prižiūrėtojus.

Patriotiškai nusiteikę klaipėdiečiai išgelbėjo šią relikviją.

Simbolis vos nenuskendo

Prieš keletą metų „Meridianas“ ėmė vis labiau grimzti į upę. Žmonės ne juokais sunerimo, kad burlaivis greitai nugarmės į Danės dugną – sutrūnijęs korpusas leido vandenį, pavojingai girgždėjo metaliniai stiebai ir lynai, apleistuose triumuose šeimininkavo graužikai.

Laimė, atsirado susipratusių žmonių, jie puolė gelbėti daugeliui klaipėdiečių brangaus jūreivystės relikto. „Meridiano“ gelbėjimo akciją įžiebė laivų krovos kompanijos „Bega“ savininkas Aloyzas Kuzmarskis ir restoranų tinklo „Friedrycho pasažas“ vadovas Aidas Kaveckis.

Klaipėdos savivaldybė lėšų gaivinti senovinį burlaivį neturėjo.

Perėmę jį iš bankrutavusio paramos fondo verslininkai ne tik padengė skolas, bet ir ryžosi ambicingam projektui – restauravo „Meridianą“. Dabar jis atrodo toks, koks buvo, kai prigludo prie Danės krantinės.

Pastatė naują burlaivį

Pernai rudenį beveik metus nematę barkentinos klaipėdiečiai, nepabūgę lietaus, visą pusdienį stebėjo, kaip „Meridianas“ iš Klaipėdos laivų remonto įmonės per pakeltus Danės tiltus plukdomas į senąją vietą.

Sugrįžusį „Meridianą“ maršais pasitiko Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestras. Barkentinoje iškilmingai iškelta Lietuvos trispalvė.

Iškelto į krantą laivo metalinis korpusas ir bortai apkalti mediena – tam prireikė beveik dviejų kilometrų lentų. Darbavosi apie šimtą specialistų, tarp jų ir pramoninio alpinizmo atstovai. Užkopę į stiebus jie tvirtino sudėtingą burių kėlimo įrangą, laivavirves.

„Iš senojo „Meridiano“ buvo likusi tik apatinė korpuso dalis su španhautais.

Išnarstę viską pastėme naują burlaivį, kuris niekuo nesiskiria nuo savo pirmtako“, – džiaugsmo neslėpė sudėtingą ir garbingą užsakymą atlikusios įmonės vadovas Alvydas Butkus.

Pasiūtos naujos burės

„Meridiano“ gelbėtojams prireikė patyrusių buriuotojų pagalbos – juos konsultavo klaipėdietis Ričardas Ramanauskas, legendinės jachtos „Lietuva“ įgulos narys, apiplaukęs pasaulį ir audringąjį Horno kyšulį.

„Man teko susipažinti su „Meridiano“ burių brėžiniais, pravertė ir architekto patirtis“, – sakė Klaipėdos universiteto burlaivyje „Brabander“ kapitono padėjėju dirbantis R.Ramanauskas.

„Meridianas“ dabar atrodo net gražiau. Pagal istorinę medžiagą ir nuotraukas atstatyta nugriauta vairinė, laivagalio konstrukcijos, rangouto detalės, maumedžio lentomis išklotas denis.

Visų darbų pabaigtuves ženklins iškilminga burių pakėlimo ceremonija.

„Meridiano“ paramos fondo užsakymu Vokietijoje pasiūta 14 naujų burių – beveik tokių pat, kokios plaikstėsi ant barkentinos stiebų, kai ji dar raižydavo jūras. Bendras jų plotas – 700 kvadratinių metrų. Visam takelažui prireikė apie 6 kilometrų laivavirvių ir lynų.

A.Kuzmarskis tikina, kad atgimęs „Meridianas“ nėra butaforija: „Dar šiek tiek jį patvarkę galėtume išplaukti į Baltiją.

Tiesa, kol kas ekspedicijų neplanuojame, tegul burlaivis džiugina Klaipėdos gyventojus, turistus. Ir mums smagu, kad dovanojame jiems šypseną.“

Vėl atidarys restoraną

Kitas „Meridiano“ gelbėtojas A.Kaveckis žada čia iki rudens atidaryti nedidelį jūreiviško stiliaus restoraną: „Gurmanai barketinoje galės paskanauti šviežių Baltijos gėrybių. Staliukai bus išrikuoti ir denyje tarp stiebų.“

Tristiebiu mokomuoju burlaiviu „Meridianas“ plaukioję jūrininkai irgi nesnaudė – naujiesiems šeimininkams perdavė jo praeitį menančių eksponatų, senų nuotraukų. Tarp jų – dvi autentiškos vairalazdės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.