Ministro Vytenio Andriukaičio reklamos dūmai sklaidosi

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis išėjo iškilmingai, o jo išpūsti burbulai ėmė bliūkšti patyliukais. Vienas tokių – garsiai išreklamuota devyndarbių ir esą nesąžiningų medikų medžioklė, rašo „Lietuvos rytas“.

Aršiai pradėjęs kovą su fiktyviai dirbančiais medikais buvęs sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis greitai išsisėmė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Aršiai pradėjęs kovą su fiktyviai dirbančiais medikais buvęs sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis greitai išsisėmė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jul 18, 2014, 7:49 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:44 PM

Terminai, kai V.Andriukaitis žadėjo gausius nesąžiningų medikų medžioklės laimikius, seniai pasibaigė, bet jo vadovauta Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) vis dar neturi kuo pasigirti ir baksnoja į kitas valstybės institucijas.

Kad ir kokie būtų šios kampanijos vaisiai, kai kurios ne mažiau aštrios sveikatos apsaugos sistemos problemos lieka net nepaliestos, pavyzdžiui, saviškių įdarbinimas svarbiausiose šalies ligoninėse.

Norėjo atsikirsti prezidentei

Kampaniją, kuriai prikabino įvairioms antikorupcinėms akcijoms sveikatos apsaugos sistemoje jau seniai naudojamą „Baltųjų chalatų“ etiketę, V.Andriukaitis pradėjo daugiau kaip prieš tris mėnesius.

O šį vajų paskelbė praėjus vos kelioms dienoms po prezidentės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo.

Tiesa, apie sveikatos apsaugą šalies vadovė kalbėjo nedaug, bet itin kritiškai pranešimo dalyje, kurioje linksniavo korupciją, kaip pagrindinę šalies bėdą.

Neilgai mąstęs, kaip reaguoti, V.Andriukaitis griebėsi viešųjų ryšių požiūriu naudingiausio varianto – skelbti šventąjį karą tiems medikams, kurie esą neteisėtais būdais susigrobia didžiules algas, o kokybiško darbo neatlieka.

Ministras puolė viešai mojuoti ministerijos ir Valstybinės ligonių kasos (VLK) jau esą anksčiau sudarytu tokių kenkėjų sąrašu.

Nei paties sąrašo, nei konkrečių pavardžių V.Andriukaitis neviešino, tačiau ir jis pats, ir ministerija vis pabrėždavo, kad tame sąraše yra daugiau nei 900 medikų, o kai kurie jų dirba vienu metu 8 ar 11 darbų ir per mėnesį gauna net per 40 tūkst. litų.

Žadėjo užtrukti du mėnesius

Gegužės pradžioje V.Andriukaitis pareiškė, jog ministerija kartu su Valstybine darbo inspekcija (VDI), Valstybine mokesčių inspekcija (VMI), VLK, Valstybine vaistų kontrolės tarnyba, Valstybine akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradės specialius reidus po ligonines.

Ministras paskelbė, kad suderinęs su STT paskirs dar 20 specialių tikrintojų, kurie užgrius šalies gydymo įstaigas.

Politikas tuomet grūmojo iš peties kibti ir į kitas negeroves – neskaidrų medicinos įrangos pirkimą, kyšininkavimą.

Buvo pažadėta, kad fiktyviai dirbančių medikų medžioklė truks du mėnesius – iki liepos pradžios.

Ministerija vilkino laiką

Pirmosiomis liepos dienomis „Lietuvos rytas“ nusprendė pasidomėti trofėjais, kurie jau turėjo atsidurti ministro, susirengusio į eurokomisaro kėdę, portfelyje.

Tačiau tiek ministerijos valdininkai, tiek politinės ministro komandos atstovai aiškino, jog kol kas jokių rezultatų nėra, nes juos esą turi pranešti savąjį duomenų tikrinimo darbą atliekančios VDI ir VMI.

Bėgo dienos ir savaitės, „Lietuvos rytas“ net kelis kartus teiravosi, kaip sekasi laukti duomenų, tačiau kaskart išgirsdavo iš esmės tą patį atsakymą: „Mums žadėjo, kad tuojau bus, dar po kelių dienų, gal palaukime kitos savaitės pradžios.“

Galbūt toks blaškymasis buvo susijęs ir su tuo, kad pats ministras išgyveno abejonių kupiną politinį laikotarpį.

Nuogąstaudamas dėl savo perspektyvų Europos Komisijoje, jis stengėsi išlikti Vyriausybėje ir po jos įgaliojimų patvirtinimo. Bet Prezidentūra spaudė kairiuosius teikti naują kandidatą.

Tikėjosi įspūdingesnių laimikių

Sveikatos apsaugos ministerija, dar sykį prižadėjusi, jog žinių tikrai bus šios savaitės pradžioje, užvakar „Lietuvos rytui“ vėl pasiteiravus apie padėtį, pranešė, jog pagaliau sulaukė VDI išvadų, tačiau jų dar nenori skelbti.

„Atvirai kalbant, tikėjomės kažko įspūdingiau. Tačiau ministras, taip pat susipažinęs, sakė, jog tai – tik tarpiniai duomenys ir reikia laukti, ką pasakys mokesčių inspektoriai. Taigi skelbti to, ką davė VDI, ministras dar neleido.

Bet kokiu atveju tikimės, kad VMI duomenys bus kitos savaitės pradžioje. Tačiau tai jums jau turėtų pateikti kiti žmonės, kurie, žinoma, apie tai informuoti“, – tiek teatsakė ministerijos duris uždariusio V.Andriukaičio komandos nariai.

Kaip elgsis įpėdinė?

Galbūt artimiausiu metu SAM iš tiesų pademonstruos kokius nors įspūdingus medžioklės trofėjus, gal V.Andriukaitis pasistengs, kad jo įpėdinė ir partijos bendražygė Rimantė Šalaševičiūtė pasistengtų, jog jie atrodytų kuo įspūdingiau.

Kita vertus, buvusio sveikatos apsaugos ministro kelta problema – išties rimta.

Įžvelgia pigią reklamą

Tačiau tai pripažinę ir nepabūgę savo nuomonės atvirai sakyti medikai įžvelgė, jog taip V.Andriukaitis tik siekė manipuliuoti visuomenės nuomone, piešdamas jai lengvai suprantamą blogųjų gydytojų paveikslą ir iš esmės užsiėmė viešaisiais ryšiais.

Pavyzdžiui, tokią nuomonę reiškė Gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas. Jo teigimu, iš daugiau nei 900 gydytojų, į kuriuos nusitaikė V.Andriukaitis, apie 700 dirba 2–3 vietose, ko nedraudžia jokie įstatymai ir kas yra normalu.

Pasak L.Labanausko, tokių „rekordininkų“, apie kuriuos trimitavo buvęs ministras, – vienas kitas.

Nereikėtų pamiršti ir to, kad Lietuvoje yra daugiau nei 12 tūkstančių gydytojų, kurių daugumos atlyginimai iš tiesų yra nedideli.

Ko nenorėjo, ministras tiesiog nematė

* Ne tik prieš esą neteisėtai dirbančius gydytojus ir prieš privačią mediciną užsimojęs V.Andriukaitis nematė kitko.

* Kai kuriose svarbiose ligoninėse veikėjai, atėję tiesiai iš privataus verslo, pasodinami į aukštus postus vien dėl to, jog yra „savi“.

* Vienas tokių atvejų – į viešumą dar prieš kelis mėnesius pasklidusios aistros dėl Respublikinės Kauno ligoninės vadovybės postų.

* Daug politinių šešėlių sklandė, kai šios ligoninės vadovo konkursą maždaug prieš metus laimėjo Kauno medikas Linas Vitkus.

* Netrukus savo padėjėju, patarėju, po to ir pavaduotoju valdymui paskyrė verslininką, buvusį Darbo partijos kandidatą į Seimą Kęstutį Masalską, minėtą ir šios partijos juodosios buhalterijos skandale.

* K.Masalskas į postą iš pradžių atsisėsdavo „laikinai“, kol bus surengtas konkursas, po to tiesiog būdavo paskiriamas be jo.

* Negana to, Darbo partijos veikėjas neatitiko ministro įsakymais patvirtinto reikalavimo ligoninės vadovui turėti bent 5 metų darbo stažą sveikatos priežiūros arba socialinių paslaugų srityje.

* L.Vitkus net ir viešai neslėpė, kad jie su K.Masalsku – seni bičiuliai. Respublikinė Kauno ligoninė – itin gardus kąsnelis. Ji valdo ir daugelį pastatų prestižinėse miesto vietose.

* Šis atvejis buvo nagrinėjamas ir Seimo Sveikatos reikalų komitete, tai turėjo būti puikiai žinoma ir ministerijos, kontroliuojančios ligoninę, vadovybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.