Prokuroras kreipėsi į EP dėl V. Uspaskicho neliečiamybės

Laikinai einantis generalinio prokuroro pareigas Darius Raulušaitis pirmadienį išsiuntė prašymą Europos Parlamento (EP) pirmininkui Martinui Schulzui atšaukti Europos Parlamento nario Viktoro Uspaskicho teisinį imunitetą baudžiamojoje byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme.

V.Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-07-21 15:40, atnaujinta 2018-02-11 20:12

Pagal Europos Parlamento procedūras EP pirmininkas, gavęs Generalinės prokuratūros prašymą, apie tai paskelbia EP plenarinio posėdžio metu.

Toliau prašymo nagrinėjimas perduodamas EP Teisės reikalų komitetui, kuris, išnagrinėjęs prašyme nurodytas aplinkybes, esant reikalui, gavęs papildomus duomenis iš Lietuvos Respublikos ir paties EP nario, kurio imunitetą prašoma atšaukti, parengia pranešimą.

Jame siūlo Europos Parlamentui panaikinti arba nepanaikinti EP nario imunitetą. Pranešimą pristačius plenariniame posėdyje, dėl jo balsuoja visi Europos Parlamento nariai.

Baudžiamojoje byloje jau buvo kartą kreiptasi į EP dėl V.Uspaskicho teisinio imuniteto panaikinimo, kai jis buvo išrinktas į 2009-2014 metų Europos Parlamentą, primena Generalinė prokuratūra

2009 metų vasarą generalinis prokuroras kreipėsi į EP su prašymu panaikinti imunitetą. 2010 metų rugsėjo 7 dieną įvyko balsavimas Parlamente ir buvo panaikintas V.Uspaskicho teisinis imunitetas.

Baudžiamoji byla, kurioje prašoma panaikinti EP nario V.Uspaskicho teisinį imunitetą, buvo pradėta 2006 metais. 2008-2013 metais ji buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, kuris 2013 metų liepos 12 dieną priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo pripažino kaltais ir nuteisė V.Uspaskichą, taip pat kitus asmenis.

Darbo partijai baudžiamoji byla buvo nutraukta ją reorganizavus į naują juridinį asmenį. 2014 metų spalio 10 dieną Lietuvos apeliacinis teismas šioje byloje pradėjo nagrinėti prokuroro ir nuteistųjų apeliacinius skundus, tačiau apeliacinis procesas negali būti baigtas negavus EP sprendimo dėl V.Uspaskicho teisinio imuniteto atšaukimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.