L. Linkevičius: „Propagandos mašina Rusijoje – gerai sutepta“

Į Europos Sąjungos (ES) susitikimą antradienį atvykęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius išsakė poziciją dėl ekonominių sankcijų Rusijai, paragino apriboti judėjimą Kremliui artimiems pareigūnams ir sustabdyti ginkluotės pardavimą Rusijai.

Daugiau nuotraukų (1)

Eugenija Grižibauskienė, specialiai lrytas.lt, Briuselis

Jul 22, 2014, 6:09 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:31 PM

Pasak ministro, į „juodąjį sąrašą“, kuriame esantiems asmenims draudžiama atvykti į ES ir įšaldomos jų sąskaitos, turėtų būti įtraukti tikrieji sprendimų priėmėjai, o ne tik antraeiliai pareigūnai. Ministras neslėpė, kad apie sankcijas pačiam Vladimirui Putinui susitikime kol kas dar nieko konkretaus nekalbėta.

„Bet jau dabar daugelis klausia, kur toji riba, kurią galima peržengti. Mes kalbėjome apie jo aplinką, apie artimą ratą. Artimas ratas – tai jautru... JAV ėmėsi tokių priemonių, ir tai parodė, kad tokie sprendimai turi efektą. Tai sudavė skaudų smūgį. Nesvarbu, kad bandoma to nesureikšminti, sakyti, kad nieko nereiškia. Tai reiškia daug. Juk kalbama ne apie pareigybes, o artimų žmonių ratą – artimų pagal įtaką, asmeninius ryšius“, – komentavo L.Linkevičius.

Pasak užsienio reikalų ministro, „juodojo sąrašo“ objektu taps ir įmonės, kurios savo veikla prisideda prie politinių įvykių.

„Vienas iš mūsų sprendimų – drausti investicijas į okupuotas teritorijas, tarkime, Krymą. Tai yra nepaprastai svarbu. Kai kas tai jau daro... Ir tuo legalizuojama Krymo valdžia ir okupacija“, – teigė užsienio reikalų ministras.

L.Linkevičius sakė neturįs informacijos ar Lietuvos verslininkai investuoja į okupuotus Ukrainos regionus.

Ministras visiška nesąmone pavadino vėl naujai pasirodžiusius gandus, kad Lietuvoje buvo ruošiami kovotojai su Rytų Ukrainoje veikiančiais separatistais.

„Mes teisinėmis priemonėmis turime kovoti su tomis visomis Lietuvoje ruošiamų „kovotojų“ paieškomis. Turime kovoti ir su propagandinėmis strėlėmis. Propagandos mašina Rusijoje gerai sutepta, gerai finansuojama ir pastaruoju metu labai intensyviai veikia. Ir , beje, kalbama ne tik apie įvairias karines grupuotes. Yra pateikiamos visokios versijos apie numuštą Malaizijos lėktuvą. Rusija kaltina, visus, ką gali, išskyrus save pačius. Savo kaltės jie nemato.... Turime būti atsparūs tokiai informacijai“, – komentavo ministras.

Pasak L.Linkevičiaus, posėdyje buvo vienbalsiai priimta rezoliucija, kurioje įrašytas reikalavimas dėl prieigos prie avarijos vietos, dėl nepriklausomo tyrimo atlikimo įvykio vietoje.

Žurnalistų paklaustas apie Prancūzijos poziciją neatšaukti karinių laivų „Mistral“ pardavimo Rusijai, L.Linkevičius atsakė: „Kai kuriuos susitarimus galime paaiškinti ekonomiškai, bet mes negalime jų suprasti“.

„Ginklų embargas yra privalomas dalykas. Ginkluotės tiekimas pagaliau turi sustoti. Žinoma, kai kam tai yra dideli kontraktai...“, – teigė L.Linkevičius.

ES užsienio reikalų ministrai antradienį tariasi, ar imtis papildomų priemonių prieš Rusiją, kurią Ukraina ir Vakarai kaltina tiekiant ginklus prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose. Šis klausimas vėl iškeltas, kai virš Rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.