Nepakankama mokesčių mokėtojų kontrolė skurdina biudžetą

Valstybinė mokesčių inspekcija

Valstybės kontrolė atliko auditą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Valstybės kontrolė atliko auditą.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 22, 2014, 1:11 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:43 PM

„Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos mokesčių fondo finansinių ataskaitų teisingumo trečius metus iš eilės atsisakome pareikšti nuomonę. Tai, ko gero, pirmasis viešojo sektoriaus subjektas, kuriam taip sunkiai sekasi tvarkyti apskaitą kaupimo principu pagal viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartus“, – pranešime spaudai sakė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

VMI audito metu nustatyta, kad ne visais atvejais inspekcija kontrolės veiksmus atliko laiku ir ne visi jie buvo efektyvūs, todėl gyventojams buvo sudaromos sąlygos išvengti mokestinių prievolių deklaravimo ir vykdymo, o valstybė negavo visų jai priklausančių mokesčių pajamų.

Anot Valstybės kontrolės, VMI, net turėdama informacijos apie nedeklaruotas arba klaidingai deklaruotas 2008 metų pajamas, per daugiau nei ketverius metus neužtikrino, kad gyventojai teisingai deklaruotų ir sumokėtų pajamų mokestį. Taigi valstybės interesas gauti jai priklausančias pajamas nebuvo užtikrintas.

Valstybės kontrolė kreipėsi į finansų ministrą ir rekomendavo inicijuoti tyrimą, kad būtų nustatyta, ar inspekcija, kaip mokesčių administratorė, tinkamai atliko Mokesčių administravimo įstatyme nustatytą funkciją kontroliuoti, ar mokesčiai teisingai apskaičiuoti, deklaruoti ir sumokėti.

„Žinoma, matome ir pažangą - pernai atsisakėme pareikšti nuomonę ir dėl Mokesčių ir kitų įmokų į biudžetus apyskaitos teisingumo, o šiemet dėl jos teikiame sąlyginę nuomonę, tačiau ir šioje srityje reikia padirbėti“, - teigė G.Švedienė.

VMI išplatintame pranešime tvirtina jau įgyvendinusi 2013 metais pateiktas Valstybės kontrolės rekomendacija, taip pat teigia inicijavusi teisės aktų pakeitimus, leidžiant pačiam mokesčių administratoriui nedrausmingiems mokesčių mokėtojams suformuoti mokestines prievoles, kurias jie būtų įpareigoti sumokėti.

Pasak VMI, mokesčių sumokėjimo teisingumą galima tikrinti už 5 metų laikotarpį, todėl ir Valstybės kontrolės pastebėtam kazino lošėjui po patikrinimo priskaičiuota beveik 300 tūkst. litų mokėtinų mokesčių, o valstybės biudžetas nuostolių nepatyrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.