Lietuvoje lankysis Amerikos pasiuntinys kovai su antisemitizmu

Į Lietuvą atvyksta specialusis

Net 14 procentų apklaustųjų nėra nieko girdėję apie Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metu.<br>D.Umbraso asociatyi nuotrauka
Net 14 procentų apklaustųjų nėra nieko girdėję apie Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metu.<br>D.Umbraso asociatyi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2014, 11:02 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:16 PM

Aukštas JAV prezidento Baracko Obamos administracijos atstovas ketvirtadienį lankysis Lietuvos žydų bendruomenės būstinėje Vilniuje. Čia svečias susitiks su tolerancijos kampanijos „Beigelių krautuvėlė“ komanda - antisemitizmo apraiškoms mažinti skirto tarptautinio projekto iniciatoriais ir vykdytojais.

Susitikime ketinama aptarti šių metų Lietuvos rezultatus pagal pasaulinio antisemitizmo indekso tyrimą. Kartu bus apsikeista nuomonėmis apie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos šiuo metu rengiamą Nediskriminavimo priemonių planą 2015 - 2017 metams.

Prieš susitikimą specialusis JAV pasiuntinys I.Formanas taip pat bendraus su Lietuvos žydų bendruomenės vadovais ir nariais. Dieną anksčiau jis dar lankysis Šiauliuose ir Kaune, kur buvusių getų teritorijose pagerbs Holokausto aukas.

Atlikus pasaulinį antisemitizmo indeksą paaiškėjo, kad Lietuva pagal antisemitizmo paplitimą (36 proc.) liko 40-oje vietoje iš 102 pasaulio valstybių, atsilikdama nuo kaimyninės Latvijos (28 proc.) ir Estijos (22 proc.). Lietuvos indeksas panašus į bendrą Rytų Europos vidurkį (34 proc.).

Apskaičiavus indeksą išaiškėjo tam tikros demografinės tendencijos. Pavyzdžiui, vyrams labiau nei moterims būdingas stereotipinis mąstymas apie žydus - iš apklaustų vyrų daugumai iš minėtų stereotipų pritarė 40 proc. vyrų, daugumai šių stereotipų pritarė tik 32 proc. moterų.

43 proc. respondentų teigė, kad su žydais bendrauja retai ir net 34 proc. teigė, kad niekada nėra sutikę ir bendravę su žydų tautybės asmeniu.

Kitaip nei pasaulyje, Lietuvoje jaunimas (18-34 m. amžiaus) panašiai linkęs į antisemitizmą kaip ir vidutinio amžiaus (34-49 m.) žmonės (31 ir 30 proc.).

Didžioji respondentų dalis apie žydus sužino iš televizijos (51 proc.) ir interneto (36 proc.).

Net 14 procentų apklaustųjų nėra nieko girdėję apie Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metu.

Stebėtinai daug respondentų - ketvirtadalis - sutiko su tuo, kad Holokaustas yra tikras istorinis įvykis, tačiau teigė, kad jo metu žuvusių žydų skaičius yra dirbtinai padidintas.

Iš apklausos duomenų galima daryti išvadą, kad žmonės nežino, kiek Lietuvoje gyvena žydų. Daugiausiai - 43 proc. - apklaustųjų teigė maną, kad žydų dalis Lietuvos populiacijoje sudaro 2-10 proc. gyventojų, kai realiai Lietuvoje jų gyvena tik 0,17 proc.

Tik trečdalis (34 proc.) apklaustųjų yra susirūpinę dėl išpuolių prieš žydus, jų simbolius ar institucijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.