Rusai skėlė: Lietuva su Lenkija ruošiasi užimti Ukrainą!

Rusijos propagandos mašina nepaliauja stebinti. Valstybinė Kremliaus kontroliuojama televizija paskelbė dar vieną „sensaciją“ – kurdamos bendrą karių brigadą su Ukraina, NATO priklausančios Lenkija ir Lietuva rengiasi užimti šią šalį ir taip susigrąžinti žemes, turėtas Žečpospolitos laikais.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 23, 2014, 10:50 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:16 PM

Tokią žinią paskelbė pagrindinis Rusijos naujienų kanalas „Rosija 24”.

Atskleidė „tikruosius“ planus

Įkurti bendrą trijų valstybių karinį vienetą planuojama dar nuo 2009 m. Tačiau šie planai vis nebuvo įgyvendinti. Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir okupavus Krymą, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos vadovai vėl prakalbo, kad būtina kuo greičiau sukurti tokį darinį.

Planuojama, kad kiekvienos valstybės kariai, priklausantys šiai brigadai, bazuotųsi savo tėvynėje, bet kartu dalyvautų pratybose ar karinėse misijose užsienyje. Tačiau Rusijos televizija, atrodo, žino daugiau.

„NATO kariai galės oficialiai dalyvauti kariniuose veiksmuose Ukrainoje“, – taip buvo įvertinti trijų valstybių vadovų norai kuo greičiau sukurti bendrą karinę brigadą. 

„Lietuvius ir lenkus suprasti nėra sunku. Jie grįžta į teritorijas, dėl kurių praradimo gailisi jau daugybę amžių. Juk kažkada Kijevas buvo paprastas vaivadijos miestas Žečpospolitoje“, - reziumavo analitinės laidos vedėjas.

Šią versiją pagrindė į laidą pakviesta „ekspertė“ - Rusijos visuomenės rūmų atstovė, politologė, Užsienio politikos tyrimo instituto vadovė Veronika Krašeninikova.

Nori apgauti Rusiją?

„Siūlau iškart iššifruoti šios bendros Ukrainos, Lenkijos ir Lietuvos brigados sudarymo tikslą. Norima paslėptu būdu įvesti NATO pajėgas į Ukrainą. Kartu Rusijai ir toliau bus žadama, kad Ukraina neįstos į NATO. Bet Ukraina darys viską, ką daro NATO narės, Lenkija ir Lietuva. Žinoma, kad Ukrainos pajėgos šioje brigadoje dalyvaus pagal NATO standartus. Žinoma, kad į Ukrainą bus tiekiama NATO ginkluotė. Po truputį, brigada po brigados, Ukrainos kariuomenė bus pertvarkoma pagal NATO standartus. JAV ir kitoms NATO valstybėms tai dar viena rinka parduoti ginklus. O Kijevo valdžiai tai reikštų valstybės atidavimą ne tik NATO, bet ir Lenkijai“, – kalbėjo V.Krašeninikova.

Tuomet laidos vedėjas paklausė, kodėl Lenkija ir Lietuva nori sukurti bendrą kariuomenės dalinį su ukrainiečiais, kuriems, matyt, trūksta savo karių.

„Kam to reikia Lenkijai ir Lietuvai? Jie juk jau kovojo Irake ir Afganistane. Jie jau sulaukė karstų iš ten. Lenkijos ir Lietuvos rinkėjams tai labai nepatiko. Dabar karstai greičiausiai pradės eiti iš Ukrainos“, – pasakė žurnalistas.

„Ekspertė“ viską paaiškino: Lenkija vis dar turi ambicijų susigrąžinti prieš kelis amžius turėtas teritorijas, kai Lenkija, Lietuva, Baltarusija ir Ukraina buvo bendra valstybė.

„Šias teritorijas Lenkija faktiškai laiko savomis. Vašingtonas su tuo sutinka ir laiko Varšuvą savo agentu Rytų Europoje. Jai leidžiama realizuoti savo ambicijas, tačiau ji turi toliau tarnauti Vašingtonui“, – kalbėjo politologė. Ji priminė, kad jau seniai Ukrainoje pilna įvairių konsultantų iš Lenkijos, Ukrainos valdininkai tobulina savo žinias Lenkijoje. Ten esą buvo ruošiami ir Maidano kovotojai.

„Ukraina bus užimta“

Tada laidos vedėjas ir viešnia priėjo prie įdomiausios pokalbio dalies – kokiu būdu Lenkija kartu su Lietuva užims Ukrainą.

„Įsivaizduokime, kad Lvove atsiras vieno iš šio karinio junginio bazė. Ji bus lenkiška. Tada, matyt, bus lengviau reikalauti restitucijos. Juk žinoma, kad 80 tūkst. lenkų jau pareiškė savo pretenzijas į buvusią nuosavybę Vakarų Ukrainoje. Vadinasi, su automatų, kurie bus šalia, pagalba tai pavyks greičiau?“ – klausė laidos vedėjas.

Politologė pripažino, kad tokia teorija yra labai teisinga.

„Po pirmos brigados bus reikalaujama įvesti papildomas karines pajėgas, nes reikės saugoti atsiradusius lenkiškus objektus“, – sakė Rusijos visuomenės rūmų atstovė. Ji neatmetė, kad šalyje įsikurs ir kitų NATO valstybių kariai.

„Kam jam atiduoti savo šalį Lenkijai? – Ukrainos prezidento Petro Porošenkos veiksmais stebėjosi „ekspertė“. – Čia jau  nekalbama apie Ukrainos nepriklausomybę. Ukraina tampa daugelio šeimininkų tarnaite.“

KAM: tai propaganda

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas portalui lrytas.lt teigė, kad tokie Rusijos televizijos pranešimai yra eiliniai propagandos pliūpsniai.

Ministras teigė, kad Lietuvos kariai tikrai nebus nuolat dislokuojami Ukrainos teritorijoje, nebent dalyvaus bendrose pratybose su ukrainiečiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.