Vilnius paskelbs sankcijas Rusijai

Lietuva, reaguodama į eskaluojamą krizę Ukrainoje, svarsto galimybę įvesti nacionalines sankcijas Rusijos piliečiams, ketvirtadienį pranešė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Lietuva gali įvesti savo sankcijas Rusijai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva gali įvesti savo sankcijas Rusijai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

2014-07-24 15:57, atnaujinta 2018-02-11 18:21

„Tai daro Užsienio reikalų ministerija. Manau, kad artimiausiu metu žinosime apie tokių sankcijų turinį ir kas į jas bus įtrauktas“, – BNS sakė prezidentė.

Portalo lrytas.lt žiniomis, Lietuvos sudarytas juodasis sąrašas bus platesnis nei taiko Europos Sąjunga. Į jį turėtų patekti kai kurie interesų Lietuvoje turintys rusai, taip pat kai kurie asmenys, kurie yra nepageidaujami JAV, tačiau dar nėra įtraukti į Europos Sąjungos juoduosius sąrašus. 

Anot D.Grybauskaitės, dėl galimybės taikyti nacionalines sankcijas sutarta su kitomis ES šalimis.

„Sprendimas, kuris buvo praeitą savaitę padarytas Bendrųjų reikalų taryboje Briuselyje - kad šalia bendrųjų sankcijų taip pat kiekviena šalis turi galimybes svarstyti nacionalines sankcijas - tokias sankcijas svarto ir Lietuva“, - sakė prezidentė.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka portalui lrytas.lt teigė, kad komitetas kol kas nėra informuotas apie galimą juodąjį sąrašą. Tiesa, kai kurie Seimo nariai jau buvo pateikę savo pasiūlymų  uždrausti į Lietuvą įvažiuoti daliai Rusijos dūmos atstovų, išrinktų Čečėnijoje.

Buvęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis svarsto, kad sankcijos, jei ir nebūtų veiksmingos,  taptų signalu Ukrainos priešams. 

„Jei kažkokie asmenys patektų į atskirų Europos Sąjungos valstybių juoduosius sąrašus, vėliau jie galėtų tapti nepageidaujami visoje Europos Sąjungoje. Tai būtų politinis ženklas, kad tie žmonės žinotų Europos požiūrį į juos", – kalbėjo A.Ažubalis. 

Jis mano, kad sankcijos galėtų būti įvestos Rusijos propagandos mašinos atstovams.

Primename, kad neseniai Latvija į šalį uždraudė atvažiuoti trims atlikėjams, kurie šlovina imperialistinę Kremliaus politiką.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius šią savaitę priėmė sprendimą Rusijos popmuzikos atlikėjus Olegą Gazmanovą, Josifą Kobzoną ir Valerijos sceniniu vardu žinomą Alą Perfilovą į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama atvykti į šalį. Latvijos ministerija nurodė, kad šie asmenys savo žodžiais ir veiksmais prisidėjo prie žalos Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui. Į „juodąjį sąrašą“ įtraukti atlikėjai ketino dalyvauti kasmet Rusijos prodiuserių Jūrmaloje rengiamame popmuzikos festivalyje „Naujoji banga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.