Buvęs V. Putino patarėjas paaiškino, kodėl rusai numušė lėktuvą

Nauji karai prasideda ne pagal senąsias tradicijas. Karas neskelbiamas apskritai. Išpuoliams prieš kitą valstybę pasitelkiamos specialios grupuotės, propaganda, o ne armija. Tokius naujausius Rusijos diegiamus karo metodus pirmadienį Vilniuje atskleidė buvęs Rusijos prezidento patarėjas Andrejus Ilarionovas.

Buvęs Rusijos prezidentas patarėjas A.Ilarionovas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs Rusijos prezidentas patarėjas A.Ilarionovas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-07-28 10:44, atnaujinta 2018-02-11 16:48

Lietuvoje viešintis buvęs Rusijos vadovo Vladimiro Putino patarėjas ekonomikos klausimais iš pareigų pasitraukė nepritardamas V.Putino veiklai.  Jis pripažino, kad pasaulis vis greičiau keičiasi, todėl keičiasi ir šiuolaikiniai karai.

Propaganda labai svarbi

Pagal naująjį karų modelį, kurį parengė Rusijos kariuomenės vadovai, norint pasiekti savo tikslą niekas neskelbs karo savo varžovams. Taip jau buvo 2008 m., kai Rusija nepaskelbusi karo įsiveržė į Gruziją.

Teigiama, kad tąkart norint pateisinti Rusijos kariuomenės įvedimą Rusijos specialieji kariai sąmoningai apšaudė taikdarius, kurie buvo dislokuoti Pietų Osetijoje. 

Šiuolaikiniame kare vis mažesnį vaidmenį užima kariuomenė. Karinius veiksmus atlieka specialiai parengti mobilūs karių ar samdinių būriai, pavyzdžiui, vadinamieji žalieji žmogeliukai, įsiveržę į Krymą. Į pagalbą pasitelkiama ir propaganda, kurios tikslas – meluoti, klaidinti žmones, diskredituoti priešą.

Rusijos aktyviai vykdomas informacinis karas, pasak analitiko, yra vienas pagrindinių pasiruošimo tikram karui elementų, kai sukuriamos prielaidos naujos teritorijos okupacijai, o žmonėms „išplaunamos smegenys“. 

Ne paskutinį vaidmenį atlieka ir ekonominės bei politinės priemonės. Prie tokių galima priskirti dujų kainų didinimą, draudimą eksportuoti vienus ar kitus produktus.  

V.Putinas mokosi iš fašistų

Pasak buvusio Rusijos vadovo patarėjo, Rusijos agresija prieš Ukrainą yra naudojama siekiant sustabdyti jos integraciją į Vakarus.

„Ukrainą turi kontroliuoti arba V.Putinas, arba ji turi būti sunaikinta kaip nepriklausoma valstybė“, – tokią V.Putino šalininkų teoriją išdėstė šešerius metus Kremliuje dirbęs Lietuvos svečias.

Esą V.Putinas suvokia, kad okupuoti Ukrainą bus labai sunku, tačiau Ukrainos integraciją į Vakarus galima sustabdyti sukuriant įšaldytą konfliktą, kaip yra Moldovoje, kur savo nepriklausomybę paskelbusios Padniestrės regione Rusijos „taikdarių“ pajėgos įsikūrusios ilgiems metams. Suskaldžius Moldovą apsunkinama jos integracija į NATO ir į Europos Sąjungą. Tas pat buvo padaryta su Gruzija.   

Teigiama, kad V.Putinas pastaruoju metu pasitelkė Vengrijos fašistų politiką – suvienyti kaimyninėse valstybėse gyvenančius vengrus.

Dabar tą patį bandoma padaryti buvusioje Sovietų Sąjungoje, kurioje gyvenę rusai ne savo noru atsidūrė nepriklausomose valstybėse. Nenuostabu, kad Ukraina, kurioje gyvena daugybė rusakalbių, šiuo atžvilgiu V.Putinui taip pat tapo rimtu taikiniu norint suvienyti tėvynainius.  

Tyčia šovė į lėktuvą iš Amsterdamo? 

Kalbėdamas apie keleivinio lėktuvo iš Malaizijos numušimą, buvęs V.Putino patarėjas darė prielaidą, kad tai taip pat galėjo būti padaryta siekiant politinių tikslų. Jis neabejoja, kad ginkluotė lėktuvui numušti į Ukrainą pateko iš Rusijos, kuri nejaučia jokios atsakomybės dalinant ginklus.

Jis mano, kad į Ukrainą patekusią „Buk“ sistemą visą laiką kontroliavo Rusijos kariai. 

„Jei „Buk“ sistemą, kuri buvo naudojama numušant lėktuvą, būtų kontroliavę separatistai, o ne Rusijos pajėgos, jie tikrai savo noru nebūtų atidavę šios sistemos iškart po to, kai buvo numuštas lėktuvas, nes ši sistema jiems reikalinga savigynai“, – kalbėjo buvęs Rusijos vadovo patarėjas. 

Jis priminė, kad panašiu metu pro tą vietą dar skrido Singapūro, Indijos ir Vokietijos oro bendrovių keleiviniai lėktuvai. Tačiau kažkodėl buvo pasirinktas lėktuvas, skridęs iš Amsterdamo. 

Ekspertas turi kelias versijas, kodėl Rusija nutarė numušti būtent olandų pilną lėktuvą

Galbūt todėl, kad Amsterdamo meras atsisakė priimti V.Putiną vakarienės per jo vizitą Olandijoje metu, galbūt todėl, kad Amsterdamas yra gėjų Europos sostinė. Galbūt todėl, kad Hagoje priimtas Rusijai nepalankus sprendimas dėl naftos bendrovės „Jukos“. „Galbūt yra ir kitų priežasčių“, – kalbėjo svečias.

Ragina stabdyti V.Putiną

„Reikia rimtai pripažinti, kad tai, kas vyksta, yra karas, ir agresorius turi būti kuo greičiau sustabdytas, kol jis nepasiekė savo tikslo“, – savo išvadą, ką reikia daryti su Rusija, paskelbė ekspertas. Rusiją sustabdyti būtų galima tik ją paverčiant demokratine šalimi. Jis pažymėjo, kad demokratinės šalys tarpusavyje nekariauja. 

Jis apgailestavo, kad daugybė Rusijos gyventojų ir rusakalbių tiki naujienomis, kurias skelbia propagandos mašina virtusi Rusijos žiniasklaida. Pagal Rusijos žiniasklaidos užmojus ir drąsa melą pateikti tiesa A.Ilarionovas sprendžia, kad Rusija nusiteikusi kariauti ilgai.

Jis ragina aplinkinių valstybių valdžias rimtai kovoti su Rusijos vykdoma smegenų plovimo kampanija, nes nieko nedarant Rusija pavergs vis daugiau aplinkinių valstybių žmonių protų.  

A.Ilarionovas nemano, kad Rusiją būtų galima sustabdyti įvedant jai ekonomines sankcijas. Juo labiau kad tokios sankcijos būtų taikomos tik dalies pasaulio valstybių.  

„Nemačiau įrodančių pavyzdžių, kad tokios sankcijos veikia“, – kalbėjo jis. Rusijos valdžia kritikuodamas jai taikomas sankcijas tai naudoja kaip propagandą plaudama smegenis vietiniams gyventojams.

A.Ilarionovas mano, kad efektyviausiomis sankcijomis prieš Rusiją būtų buvęs sprendimas įšaldyti Rusijos centrinio banko atsargas JAV ir kitose Vakarų valstybėse. Tada Rusija būtų praradusi visas savo santaupas. Bet tai padaryti buvo pavėluota. 

Jis taip pat pažymėjo, kad Europos Sąjunga, bandydama sustabdyti Rusiją, vis dar yra nevieninga. Pavyzdžiui, Prancūzija jai siunčia karinį laivą „Mistral“.  

„Nusiųsti „Mistralį“ į Rusiją yra tas pat, kas nusiųsti spygliuotosios vielos į Aušvicą“, – vaizdingai šią situaciją apibūdino A.Ilarionovas.

Karas paskelbtas ir Lietuvai

Paklaustas, ar Rusija yra pradėjusi šiuolaikinį karą prieš Lietuvą, svečias priminė, kad netipiško karo metu Sovietų Sąjunga jau okupavo Lietuvą 1939 m., kai sovietų kariai į Lietuvą atvyko kaip taikdariai.

Jis mano, kad prieš Lietuvą ir kitas kaimynines valstybes jau seniai pradėtas informacinis karas, kuris yra vienas pagrindinių šiuolaikinio karo elementų. Visose valstybėse įdarbinta gausybė žmonių, kurių darbas yra rašyti Rusiją ginančius komentarus, kad tie komentarai pradėtų dominuoti ir kitaip mąstantys žmonės pasijustų esantys mažuma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.