Sudaužyto projekto šukės byra ant dešiniųjų galvų

Socialdemokratai toliau ieško buvusios konservatorių Vyriausybės nuodėmių dėl sprendimo nutraukti ankstesnį Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybos projektą. Tačiau dešinieji kratosi kaltinimų ir net bado pirštais į kairiuosius.

Kairiųjų taikiklyje – buvęs konservatorių premjeras A.Kubilius (dešinėje) ir buvęs ūkio ministras D.Kreivys.<br>G.Šiupario nuotr.
Kairiųjų taikiklyje – buvęs konservatorių premjeras A.Kubilius (dešinėje) ir buvęs ūkio ministras D.Kreivys.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jul 29, 2014, 9:04 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:26 PM

Dėl valstybei svarbaus projekto sužlugdymo jau anksčiau į Generalinę prokuratūrą kreipęsi socialdemokratai dabar paprašė, kad valstybei galimai padarytą žalą įvertintų ir Valstybės kontrolė, rašo „Lietuvos rytas“.

Kairieji kaltina konservatorius sužlugdžius Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projektą, kurį buvo pradėjusi įgyvendinti dar socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujama Vyriausybė.

Baigiantis kadencijai šis ministrų kabinetas nutarė steigti bendrovę, kuri užsiimtų terminalo statyba. Šiame projekte turėjo dalyvauti ir jau miręs verslininkas Bronislovas Lubys bei jo valdoma bendrovė „Achema“.

Tačiau į valdžią atėję dešinieji tokius planus sujaukė. Jie 2009 metais lapkritį likvidavo bendrovę Gamtinių dujų terminalą, o dar po pusmečio pradėjo naują projektą.

Socialdemokratai, remdamiesi teismų sprendimais, aiškina, kad tokiais veiksmais valstybei galėjo būti padaryta milžiniška žala. Mat konservatoriai ėmėsi analogiško, tik esą gerokai brangesnio projekto.

Prokuroras padarė karjerą

Likviduoti ankstesnį terminalo projektą turėjusią įgyvendinti bendrovę Vyriausybei rekomendavo prokurorai, kurie keičiantis valdžioms netikėtai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba ėmėsi tyrimo dėl galimo bendrovės „Achema“ protegavimo.

Vėliau nustatyta, jog pradėtas ikiteisminis tyrimas buvo nepagrįstas. Nepaisant to, kai kurie tyrime aktyviai dalyvavę pareigūnai pakilo karjeros laiptais.

Antai buvęs Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis tapo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vadovu, kai iš šių pareigų buvo priverstas trauktis Algimantas Kliunka.

Žalą įžvelgė kitur

Gegužės mėnesį Aukščiausiasis teismas konstatavo, jog žala valstybei buvo padaryta ne projektą rengusių Ūkio ministerijos pareigūnų veiksmais esą proteguojant vieną bendrovę, bet dėl to, kad projektas nebuvo pradėtas ir Lietuva iki šiol neturi terminalo.

Teismas ne tik visiškai išteisino piktnaudžiavimu tarnyba kaltintus ministerijos darbuotojus, bet ir pažymėjo, jog jie darė viską, kad terminalas būtų pradėtas statyti kuo greičiau – dalyvaujant ne atsitiktiniam juridiniam asmeniui, o didžiausiam Lietuvos dujų vartotojui.

„Pradėdamos nepagrįstą ikiteisminį tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra sužlugdė valstybės tikslą greitai ir kuo mažesnėmis sąnaudomis pastatyti strateginės reikšmės objektą – Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą – ir pakenkė šalies strateginiams interesams“, – rašoma socialdemokratų kreipimesi į Valstybės kontrolę.

Dėl prokurorų galimai padarytų pažeidimų likviduojant minėtą projektą atliekamas tarnybinis patikrinimas. Generalinė prokuratūra jį pradėjo irgi gavusi socialdemokratų skundą.

Reikalaujama ištirti, ar politikai nepasinaudojo teisėsaugos institucijomis sužlugdant valstybei svarbų projektą.

Būtina atkapstyti skaičius

Buvęs premjeras G.Kirkilas pareiškė, kad jam neetiška komentuoti Socialdemokratų partijos frakcijos kreipimųsi, bet pabrėžė, jog apie galimai valstybei padarytą žalą prakalbo ne politikai, bet teismas.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės teigimu, Valstybės kontrolės išvados dėl žalos dydžio reikia prokurorams, kurie nusprendė aiškintis projekto žlugimo aplinkybes: „Teismas pasisakė, kad projektą buvo galima padaryti ir greičiau, ir pigiau, bet jis neįvertino žalos dydžio. Reikėtų išnagrinėti dokumentus, analizuoti, kiek buvo prarasta laiko, ar nebuvo galima turėti pigesnių dujų.

Tada būtų konkretūs skaičiai, o ne laužti iš piršto. Kai bus faktai, bus galima rimčiau vertinti ir buvusios Vyriausybės, ir teisėsaugos pareigūnų veiksmus.“

Pati I.Šiaulienė mano, kad padaryta žala valstybei gali siekti milijardus litų.

Aiškino, jog turėjo paklusti

Projektą iš esmės pakoregavusios buvusios Vyriausybės vadovo A.Kubiliaus tvirtinimu, neatsižvelgti į prokurorų rekomendacijas, kuriose nedviprasmiškai buvo nurodoma likviduoti įsteigtą įmonę, tuomet nebuvo galimybių: „Tai buvo primygtinis raginimas ir mes tai padarėme.

Jei būtume sumanę tęsti nuo pat pradžių sukompromituotą projektą, kurio aplinkybes tyrė prokurorai, nežinia, ar nuostoliai nebūtų buvę dar didesni.“

Komentuodamas socialdemokratų žygius aiškinantis ankstesnio terminalo projekto žlugimo aplinkybes konservatorių vedlys taip pat stebėjosi politinių oponentų noru perrašinėti istoriją.

Stebėjosi teismo argumentais

Tuo metu buvęs konservatorių ūkio ministras dabartinis Seimo narys Dainius Kreivys stebėjosi Aukščiausiojo teismo argumentais: „Neatlikus detalaus projekto vertinimo neįmanoma teigti, kad buvo praleista galimybė pigiai ir greitai pastatyti terminalą.

Įmonė, kuri buvo likviduota, neturėjo nei projekto, nei techninių detalių. Sunku suvokti, kaip ji per dvejus metus būtų tai padariusi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.