R. Šalaševičiūtė prabilo apie savo pirmtako klaidas

Į sveikatos apsaugos ministrės postą sėdo Vytenį Andriukaitį pakeitusi Rimantė Šalaševičiūtė. Kokia naujosios ministrės sveikatos apsaugos sistemos vizija? Naujoji ministrė pripažįsta, kad jos pirmtakas labai skubėjo ir padarė kai kurių klaidų.

Naujoji sveikatos apsaugos ministrė pripažįsta, kad V.Andriukaitis padarė klaidų.<br>M.Kulbio nuotr.
Naujoji sveikatos apsaugos ministrė pripažįsta, kad V.Andriukaitis padarė klaidų.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2014, 10:31 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:48 PM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

- Ponia ministre, pasakėte, kad stabdysite kai kuriuos savo pirmtako V.Andriukaičio pasirašytus įstatymus. Kodėl taip nusprendėte?

- Noriu pabrėžti, kad bus ne naikinama, o sustabdoma. Per paskutines keturias darbo dienas buvo priimta labai daug ministerijos teisės aktų. Net du viceministrai, kai paklausiau, ar kokybiškai buvo parengti tie aktai, pabrėžė, kad ne visi klausimai buvo pilnai išdiskutuoti. Šiandien apsisprendėme, stabdome onkologijos programos įgyvendinimą. Mes peržiūrėsime, pasikviesime atitinkamas institucijas. Tik tada, kai visos suinteresuotos institucijos pareikš nuomonę, galėsime užtikrinti programos įgyvendinimą. Šita programa bus, tik pakoreguota. Taip pat neurochirurgijos programa. Reikia patikslinti ligų kodus, yra netikslumų, kurie apsunkins klasterio įgyvendinimą.

- Tai reiškia, kad, liaudiškai tariant, Jūsų pirmtakas iš didelio rašto išėjo iš krašto? Kažkur paskubėjo, pridarė klaidų.

- Jokiu būdu taip nesakyčiau ir taip nemanau. Man pritaria mano komanda ir pareiškia, kad ne visų institucijų, kurios turėjo dalyvauti programos rengime, nuomonė išklausyta. Be to, buvo juridinės technikos klaidų ir ne tik.

- Kaip apibūdinti situaciją, kurią radote atėjusi į ministeriją? Ar tęsite, ką pradėjo, ar srėbsite, ko privirė V.Andriukaitis?

- Manau, kad tęsiu. Labai gerbiu tą sveikatos reformą, kuri pradėta ir būdus jai atlikti. Tam tikra problema ta, kad ne visada buvo plačiai diskutuota ir tariamasi. Visi jau padaryti projektai, programos, klasteriai tikrai bus, tik man norisi tikslesnės specialistų, medikų, organizacijų, pacientų nuomonės.

- Jūs vis kalbat, kad reikia diskutuoti, taip išeina, kad V.Andriukaitis labai skubėjo?

- Ko gero, taip. Tų įsakymų, kur įvairiais klausimais buvo patvirtinti sprendimai, kancleris pateikė tris dideles papkes. Manau, kad su labai darbingu kolektyvu per trumpą laiką priimti tiek teisės aktų buvo sudėtinga. Neįžvelgiu piktnaudžiavimo, tiesiog bet kokį darbą norint padaryti greitai, niekada nepadarysi gerai. Tokia gyvenimo taisyklė. Nesijaučiu kalta, kad noriu sustabdyti, kažko ieškau. Noriu priimti tokias programas, kurios būtų naudingos medikams, pacientams ir apskritai medicinos sistemai.

- Ne paslaptis, kai kurios reformos buvo priimtos gana audringai.

- Bet kokia reforma iššaukia pasipriešinimą. Pirmiausia turime pacientus, vėliau privačią, valstybinę mediciną, farmakologiją. Bet kokį klausimą pajudinus iš esmės, tai visada iššaukia pasipriešinimą.

- Pakalbėkime apie daug diskusijų visuomenėje sukeliančius kyšius medikams. Kokia Jūsų nuomonė?

- Pirmiausia turi galvoti tas, kas duoda kyšį. Ar verta duoti. Ta praktika yra tiek įsigalėjusi, kad mūsų vyresnio amžiaus pacientai mano, kad jei davei kyšį, paslauga bus suteikta geresnė. Taip, galbūt yra tokių atvejų. Gydytojai kyšių nereikalauja, gal tik vienas kitas, labai mažas medikų skaičius veiksmais parodo, kad reikalauja kyšio. Yra nustatyta tvarka, atsakomybė, galima paskambinti anoniminiu telefonu ir pranešti apie mediką, reikalaujantį kyšio. Manau, kad ateityje svarstysim, ką galima sugriežtinti. Tai yra korupcija.

- Jūs sutinkate, kad tas atsidėkojimas gydytojui visuomenėje jau yra tapusi norma. Ar įmanoma su tuo kovoti?

- Manau, kad su viskuo gyvenime galima kovoti, svarbiausia surasti teisingus būdus. Mums visiems reikia būti pilietiškesniems.

- Ar turite planą, kaip perauklėti?

- Nemanau, kad galima iš karto surasti efektyvių priemonių, tai sudėtinga. Ateityje ruošiamės nutarti, ką galime padaryti. Tikrai nepažadu, kad mūsų būdai bus veiksmingi. Pradėkime dirbti patys su savimi. Neduokime kyšių.

- Yra žmonių, siūlančių įteisinti kyšius, dėl to, kad tie, kurie sumoka daugiau, turi gauti ir atitinkamai geresnes paslaugas.

- Nesutinku. Europos Sąjungos praktika yra labai aiški. Ne tik kyšiai negali būti įteisinti, bet yra ir abejonių dėl mokamų paslaugų, kurios skatina ne visai teisėtus veiksmus sveikatos sistemoje.

- Dar vienas rodiklis, pagal kurį Lietuva pirmauja Europoje yra lovų skaičius. Lietuvoje - 744 lovos 100 tūkst. gyventojų, Latvijoje – 588, Lenkijoje – 654, Airijoje – 294 lovos. Ar tikrai tiek reikia?

- Ministerijoje yra atliktas labai išsamus tyrimas, suskaičiuotos visos lovos. Dabar peržiūrima sistema, jos optimizavimas tik prasidėjo. Kol nėra matomų rezultatų, nenorėčiau komentuoti.

- Jūsų kolega buvo sudaręs juodąjį gydytojų sąrašą, kurie dirba keliose gydymo įstaigose, daug užsidirba. Ar ketinate tęsti jo pradėtą darbą?

- V.Andriukaitis mane supažindino su kai kurių ligoninių etatų kandidatų sąrašais, kur, jei yra 68 darbuotojai, tik 28 gydytojai turi pilną etatą. 40 iš jų turėjo po 0,1 etato. Tai savo srities specialistai, labai gerai žinomi Lietuvoje. Pas mus įtvirtinta licencijavimo, o ne akreditavimo sistema, todėl turintis licenciją per dieną gali nuvažiuoti tik į vieną regioną. 0,1 etato yra tiek mažai darbo laiko, tai kiek žmonių gali pakliūti pas tokį specialistą?

- Tai kaip spręsti?

- Galbūt nustatant konkretų mokėjimą už konsultacijas, sudarant sutartis su regioninėmis ligoninėmis. Gerai dirbti galima dvejuose darbuose. Tų specialistų, kurių turime mažai Lietuvoje, konsultacinis darbas neturėtų būti išmėtytas po 30 – 40 ligoninių visoje Lietuvoje, o turėtų būti koncentruotas regioninėse ligoninėse.

- Jūsų kolega turėjo siūlymą, kaip gydytojus pritraukti į rajonus. Ar juridiškai galima įpareigoti studentus privaloma tvarka po studijų vykti į kažkokius regionus?

- Negali būti prievartos. Regioninėms ligoninėms reikalingi jauni specialistai. Jauni gydytojai tikrai atvyktų, jeigu bent kai kurios socialinės garantijos būtų užtikrintos, kaip kad apmokėjimas už kurą. Tai savivaldybių klausimas, čia turėtų padėti savivaldybių asociacija, pakeisti reglamentavimą toms savivaldybių funkcijoms, kurios yra deleguotos valstybės. Savivaldybė pati negali priimti sprendimo, kad kompensuojam jauniems gydytojams transporto išlaidas. Bet tai vienas iš būdų pritraukti jaunus gydytojus rezidentus. Bet mačiau jau ne vienos savivaldybės raštą, kuriuo jie pasirengę aprūpinti rezidentus būstu.

- Jūs dirbate jau porą savaičių. Ar jaučiatės savo rogėse?

- Kasdien jaučiuosi vis geriau. Svarbu perimti patyrimą ir žinias, kurias pateikia komanda.

- Ačiū už pokalbį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.