Terlionės ant pastatų gydo depresiją?

25 metų klaipėdietis Gintaras Genčas vėl varsto Klaipėdos miesto apylinkės teismo duris. Vienas garsiausių uostamiesčio grafitininkų jau tryliktą kartą yra teisiamas už pastatų sienų niokojimą.

Teisme G.Genčas jaučiasi lyg namuose – čia nagrinėjama jau 13-a byla dėl grafičiais nutepliotų sienų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Teisme G.Genčas jaučiasi lyg namuose – čia nagrinėjama jau 13-a byla dėl grafičiais nutepliotų sienų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 30, 2014, 7:57 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:51 PM

Šįkart G.Genčui tenka aiškintis dėl piešinių, ant senamiesčio namų sienų užpurkštų prieš ketverius penkerius metus. Namų savininkai žalą įvertino 72 litais 43 centais. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

G.Genčas negalėjo patikslinti, kada sudarkė tas sienas, bet neneigė, kad tai jo darbas: tai ir jo braižas, ir tuo metu naudotos spalvos.

Savo kaltę vyras pripažįsta ir sutiko, kad baudžiamoji byla būtų nagrinėjama sutrumpinto įrodymų tyrimo tvarka.

„Grafičius ant sienų piešiau nuo 2009 iki 2013 metų.

Nesutinku, kad tai dariau savanaudiškais tikslais, norėdamas pakenkti žmonėms. Aš nuo dvylikos metų sergu depresija, naktimis negaliu užmigti, o ši veikla man ne tik padeda save išreikšti, bet ir gerai nuramina“, – teisme kalbėjo G.Genčas.

Pripažinęs, kad elgėsi netinkamai, jis tikino norįs pradėti naują gyvenimą. Klaipėdos verslo kolegijoje neakivaizdžiai studijuojantis vaikinas netrukus įgis kompiuterininko programuotojo specialybę. O tuomet vyks dirbti į užsienį.

Į Klaipėdos miesto apylinkės teismą ilgą laiką jis vaikščiojo kaip į darbą.

Skiriant bausmes buvo atsižvelgiama į tai, kad vaikinas pripažindavo kaltę, gailėjosi, atlygino nuostolius kai kurioms namus nuvaliusioms bendrovėms.

Subendrinus ankstesnes bausmes jam buvo skirta pusantrų metų viešųjų darbų – 40 valandų per mėnesį. Vaikinas šiek tiek pamojavo šluota ir nusprendė, kad geriau vietoj šios bausmės sumokėti baudą.

Bendrovėje „Jūros būstas“ atidirbęs 40 valandų įvairių darbų jis Probacijos skyriui parašė pareiškimą, kad viešųjų darbų bausmės atsisako, nes tai trukdo studijoms verslo kolegijoje.

Klaipėdos apylinkės teismas patenkino jo prašymą – už 440 valandų neatliktų viešųjų darbų klaipėdietis per pusę metų turėjo sumokėti 9490 litų baudą.

Vakar G.Genčas teigė, kad beveik visas baudas sumokėjo.

Nors jis nedirba, jam kol kas padeda artimieji. G.Genčas dažais dažniausiai purškė ant sienų užrašus „Ginov“. Gin – pirmosios jo vardo raidės, ov reiškia „one vandal“ (vienas vandalas).

Kol įkliuvo policijai, nenuilstantis grafičių piešėjas sudarkė ne vieną Tiltų, Herkaus Manto, J.Janonio, Daržų, Danės, S.Daukanto, Vytauto, J.Zauerveino gatvių pastatą, Biržos tiltą, skulptūrą „Neringa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.