Vilniečius iš kantrybės veda girtaujantys statybininkai

Alų glėbiais iš pačio ryto perkantys statybininkai stebina viename Vilniaus rajone gyvenančius vilniečius. Jonažolių gatvėje šalia statybvietės gyvenantys vilniečiai piktinasi nesmagiu vaizdeliu – statybininkai lyg niekur nieko perka, o vėliau gurkšnoja įsigytą alkoholį.

Prie kasos stovėjęs darbininkas pasiėmė ne tik vandens ir giros, bet ir alaus.<br>E.Valiuškevičiūtės nuotr.
Prie kasos stovėjęs darbininkas pasiėmė ne tik vandens ir giros, bet ir alaus.<br>E.Valiuškevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jul 30, 2014, 3:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:33 PM

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) tokie gyventojų skundai nestebina – esą visiems nuo seno aišku, kad statybose dirbantys vyrai ne tik nešiojasi įrankius, bet ir vieną kitą butelį kai ko stipresnio.

Nufilmavo girtutėlius

„Jonažolių gatvėje, šalia prekybos centro „Iki“, vyksta naujo daugiabučio statybos. Kiekvieną rytą vos tik atsidarius parduotuvei prie kasų susidaro statybininkų eilės. Beveik visi perka alkoholinius gėrimus: degtinę, alų, brendį ir panašiai“, – taip skundėsi nepatenkinti Jonažolių gatvės gyventojai.

Prie pat jų namo vyksta naujų daugiabučių statybos. Žmonės piktinosi, kad vieną kartą tinkle „YouTube“ buvo įkeltas vaizdo įrašas, kuriame akivaizdžiai matyti, kad kai kurie darbininkai nepajėgūs dirbti.

„Norime pažymėti, kad jau iš pačio ryto į parduotuvę jie ateina su alkoholio kvapu ir „linksmi“. Apsipirkę jie traukia atgal į statybos aikštelę ir ten nesislėpdami grukšnoja savo gėrimus.

Norime paklausti, kodėl VDI neatvyksta į šią statybų vietą, net po to, kai buvo paviešintas ir plačiai nuskambėjo šioje statybos aikštelėje kaimyno nufilmuotas vaizdelis, kai statybininkai šlitinėja ir griuvinėja visiškai girti?“ – priekaištavo Jonažolių gatvės gyventojai.

Ir iš tiesų – nuvažiavus į Jonažolių gatvėje esančią statybvietę, prekybos centre „Iki“ apsiperkantys statybininkai nevengia pasiimti ir alaus.

„Ateina kiekvieną rytą, perka alų, kitokį alkoholį. Man atrodo, jog jie net neįsivaizduoja darbo pradžios neišgėrę alaus“, – kalbėjo viena prekybos centre dirbančių kasininkių.

Jos nenustebino klausimas apie tai, kad statybininkai tiek ryte, tiek per pietus užeina nusipirkti alaus, o priešingai – privertė kvatoti.

Didesnė rizika

Tokia situacija nė kiek nenustebino VDI darbo inspektorių. Girtavimas statybose vis dar yra didelis darbo inspektorių galvos skausmas.

„Girtas žmogus darbe yra baisi rykštė. Tuo metu labai padidėja tikimybė susižeisti arba žūti darbo vietoje. Specialistai sako, kad dirbti išgėrus yra 15 kartų pavojingiau“, – sakė Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Arūnas Lupeika. Maža to, kai lauke svilina trisdešimties laipsnių karštis alkoholio poveikis yra žymiai greitesnis.

Jo teigimu, statybų sektorius ypatingas tuo, kad ten dirbančių žmonių girtumas yra lyg savaime suprantamas dalykas. Svarbu ir tai, kad būtent čia dirbantis įkaušęs žmogus rizikuoja smarkiai susižeisti, nes čia dirbama dideliame aukštyje ir pavojinga technika – buldozeriais, diskiniais pjūklais, naudojamos plytos, kūjai ir t.t. Dėl šios priežasties inspektoriai didesnės rizikos zona vadina ne tik statybas, bet ir miško, bei žemės ūkio darbus.

„Aš nesuprantu, kodėl tie žmonės, kurie geria darbe, nesuvokia, kad niekas nepakeis artimo žmogaus skausmo, jeigu jis žus? Žinoma, nėra šventų, bet kam gerti darbe?“ – statybininkų neatsakingumu piktinosi A.Lupeika.

Per reidus – girti

Jis sutiko, kad alkoholis kiekvieną žmogų veikia skirtingai. Vienas žmogus gali išgerti ir stipriųjų gėrimų, bet kitas darbininkas gali stipriai apsvaigti ir nuo kelių butelių alaus.

Vienas pastarųjų planinių reidų buvo vykdomas prieš keletą savaičių. Tąkart statybos aikštelėje įkliuvo vienas girtas statybininkas.

„Reidai turi labiau prevencinį poveikį. Netikslingai pasirinkus įmonę ir rasti neblaivų darbuotoją – negerai. Nes yra tikimybė, kad ir kitur jų bus neblaivių“, – kalbėjo A.Lupeika.

Antradienį, reido metu policijos pareigūnai kartu su VDI darbo inspektoriais patikrinimo metu aptiko, kad du namą renovavę darbininkai buvo nemažai išgėrę.

Darbininkams dirbantiems UAB „Daila“, buvo nustatytas girtumas. Vienas darbininkas pripūtė 2,29 prom., kitas - 0,86 promilės. Abiem darbuotojams buvo surašyti protokolai, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK), girti darbininkai atleisti iš darbo.

VDI duomenimis, 2013 metais darbo vietoje žuvo 60 žmonių. Trylika iš jų buvo girti.

Baudžiami ir darbdaviai

Pagal ATPK, neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotinių ar toksinių medžiagų darbuotojo buvimas darbo vietose, įmonių patalpose ar teritorijoje darbo metu arba darbui pasibaigus, taip pat darbuotojo vengimas pasitikrinti girtumą užtraukia baudą darbuotojui nuo šimto iki trijų šimtų litų.

ATPK nurodo, kad neblaivaus arba apsvaigusio nuo narkotinių ar toksinių medžiagų darbuotojo nenušalinimas nuo darbo užtraukia baudą darbdaviui ar jo įgaliotam asmeniui nuo penkių šimtų iki tūkstančio penkių šimtų litų.

Apsvaigusio darbuotojo, dirbančio pavojingus darbus, nenušalinimas nuo darbo darbdaviui ar jo įgaliotam asmeniui užtraukia nuo 2 iki 5 tūkst. litų baudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.