Į opoziciją išspirtas buvęs ministras jau gieda kitaip

Nacionalinio oro vežėjo nuo bankroto negelbėjęs buvęs susisiekimo ministras Eligijus Masiulis užsipuolė dabartinę valdžią esą abejingai stebint, kaip žlunga privati įmonė Mažeikiuose, rašo „Lietuvos rytas“.

Parlamentaro E.Masiulio pareiškimas nustebino ir politikus, ir ekonomistus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Parlamentaro E.Masiulio pareiškimas nustebino ir politikus, ir ekonomistus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-07-31 07:40, atnaujinta 2018-02-11 15:15

Liberalų sąjūdžio vedlys E.Masiulis pareiškė, jog iškilus grėsmei, kad naftos perdirbimo gamykla „Orlen Lietuva“ bus uždaryta, Vyriausybė privalo nedelsdama imtis ryžtingų veiksmų: „Kol kas ji tikrai nepanaudojo savo priemonių arsenalo, kad nuostolius skaičiuojanti gamykla atsistotų ant kojų.“

Seimo nario nuomone, net laikinas šios įmonės uždarymas tiesiogiai ir itin skaudžiai atsilieptų tiek Mažeikių regionui, tiek visai Lietuvai.

Šiuo metu opozicijoje esantis E.Masiulis visiškai kitaip elgėsi prieš keletą metų būdamas susisiekimo ministras.

Tuomet jis nesiėmė aktyvių veiksmų, kad būtų išgelbėta nacionalinė oro bendrovė „FlyLAL“, nors tam būtų užtekę keliasdešimties milijonų litų.

Supančiojo ir buvusi valdžia

Tačiau ūkio ministras Evaldas Gustas atmetė liberalo kritiką tvirtindamas, jog būtent buvusios valdžios priimti teisės aktai užkerta kelią daryti kokius nors veiksmus, susijusius su lenkams priklausančios „Orlen Lietuva“ veikla.

Praėjusios kadencijos Seimas pakeitė strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių įstatymą – iš jo buvo išbraukta nuostata, anksčiau leidusi valstybei kištis į tokių įmonių veiklą.

Anot E.Gusto, padėtį gamykloje stebinti šalies Vyriausybė naudojasi visomis jai įstatymais leidžiamomis priemonėmis – bendrovei praėjusią savaitę išsiųstas pakartotinis raginimas pasinaudoti struktūrinių fondų parama.

Siūlo ieškoti pirkėjo

Svaresnių valstybės galimybių pakeisti „Orlen Lietuva“ padėtį nemato ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Bronius Bradauskas.

Jis mano, kad įmonę valdantis lenkų koncernas „PKN Orlen“ turėtų ieškoti gamyklos pirkėjo.

Komiteto pirmininko teigimu, net neįsigilinus į padėtį akivaizdu, kad dabartinėms gamyklos problemoms išspręsti reikėtų daugiau nei šimto milijonų litų: „Tokių investicijų valstybė šiandien nei turi, nei gali skirti.

Šioje įmonėje valstybė neturi akcijų ir todėl tokios investicijos neįmanomos. Tam reikėtų specialių teisės aktų.“

Sutikdamas, kad įmonės uždarymas Lietuvai sukeltų ir neigiamų pasekmių, B.Bradauskas svarstė, jog galbūt reikėtų kalbėti nebent apie tam tikrų mokestinių lengvatų jai taikymą.

Nauja našta – pavojinga

Valstybei kištis į privačios įmonės reikalus ar juolab ją gelbėti mokesčių mokėtojų lėšomis nepataria ir ekonomikos ekspertė Rūta Vainienė: „Gal Vyriausybė galėtų panaikinti kokias nors šiai įmonei taikomas diskriminacines sąlygas, jeigu tokių yra, pavyzdžiui, didesnius aplinkosaugos reikalavimus.“

R.Vainienė taip pat stebėjosi Liberalų sąjūdžio vadovo užmojais: „Mokesčių mokėtojų lėšos neturėtų būti nukreipiamos ten, kur privatus verslas nesugeba susitvarkyti, nes nėra jokių garantijų, kad valstybė galėtų tvarkytis geriau.“

Be to, ekonomistė pabrėžė, kad neaišku, kaip kitais metais šalies ekonomikai gali atsiliepti įtampa santykiuose su Rusija.

Anot R.Vainienės, yra grėsmė, kad lietuviškam verslui gali būti uždarytos kaimyninės šalies rinkos, tad valstybei būtina pasirengti galimoms netikėtoms išlaidoms: „Sumažėjus biudžeto įplaukoms valstybei gali būti sunkiau vykdyti jau prisiimtus įsipareigojimus, todėl būtų neprotinga veltis į naujus.“

Beje, atsargiai į E.Masiulio pastangas gelbėti žlungančią įmonę, regis, žvelgia ir jo partijos bendražygis Remigijus Šimašius. Jis apie kolegos pareiškimą tiesiog nieko nepasakė.

Valdžia pažadais nesižarsto

Pareiškimais apie rimtesnę pagalbą Mažeikių gamyklai nesisvaido ir aukščiausi šalies pareigūnai.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Lietuva pasiūlė nemažas nuolaidas gamyklą valdančiai bendrovei „PKN Orlen“ ir ji pati turėtų imtis atsakomybės: „Tiesioginių dotacijų Vyriausybė, be abejo, negali teikti, tai yra privati užsienio įmonė.“

Kad Vyriausybė nesvarsto galimybių investuoti į sunkumų turinčią įmonę, atvirai pareiškė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot jo, Lenkijos bendrovei pateiktas ne vienas pasiūlymas, pavyzdžiui, dalyvauti konkursuose dėl Europos Sąjungos struktūrinės paramos.

Nuostolinga gamykla veikia ne visu pajėgumu

* Bendrovė „Orlen Lietuva“, kurios 100 proc. akcijų valdo Lenkijos koncernas „PKN Orlen“, pastaruoju metu patiria didžiulių nuostolių, o gamykla veikia vos 72 proc. pajėgumu.

* Kai kurie ekspertai siūlo, kad geriausia būtų nuostolingą gamyklą uždaryti, tačiau jos atstovai tvirtina, jog bandoma surasti investuotoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.