Ministras K. Trečiokas Aplinkos ministeriją vadina minų lauku

Apie naujas pareigas, nelegalias tvoras bei skalūninių dujų žvalgybą „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi naujasis aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

K. Trečiokas sieks būti savarankišku ministru.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
K. Trečiokas sieks būti savarankišku ministru.<br>T.Bauro nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė

Aug 1, 2014, 1:23 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:31 PM

- Ministro pareigas einat jau kelias savaites. Kaip Jums sekasi?

- Manau, gerai. Yra daugybė visokių problemėlių, minų laukas, bet visose institucijose taip.

- Ūkio ministerijoje kuravote smulkiojo ir vidutinio verslo, eksporto, investicijų ir verslo priežiūros sritis. Prieš tai dėstėte Socialinių mokslų kolegijoje Klaipėdoje, vadovavote buvusiam valstybiniam pirštinių fabrikui, vėliau dirbote Telšių rajono mero padėjėju, kuravote verslo, turizmo ir ryšių su užsieniu sritis. Tai su aplinkosauga kaip ir nieko. Ar nebus dėl to problemų?

- Visiškai ne. Nesutinku su teiginiu. Savivaldoje dirbant neįmanoma neturėti reikalų su aplinkosauga ir Aplinkos ministerijos kuruojamomis sritimis. Tos patirties yra.

- Gal būtų buvę paprasčiau užimti Ūkio ministro pareigas?

- Galbūt, bet Ūkio ministerijoje nebuvo laisvo ministro posto. Visur reikia administratoriaus gebėjimų. Manau, man pasisekė, nes turiu universalių savybių, kurias galima pritaikyti daugelyje sričių.

- Ar būsite savarankiškas ministras?

- Sieksiu juo būti, bet suprantama, meluosiu, jei sakysiu, kad nieko nepaisysiu ar žinosiu, kaip elgtis. Tai politinio pasitikėjimo postas, reikia derinti, žiūrėti ir į tai, kas Vyriausybės, partijos programoje įrašyta. Tikrai į petį nešnibždės, ką daryti.

- Diskusijos, kas turėjo užimti aplinkos ministro postą vyko gana ilgai. Gal Jūsų partijos vadovas ieškojo labiau kišeninio ministro, nei buvo partijoje maištaujantis V. Mazuronis?

- Terminas „kišeninis“ man apskritai nepatinka. V. Mazuronį vertinu labai pozityviai. Nematau jokios problemos, kad jis kartais turėdavo kitokią nuomonę ir ją išsakydavo. Problema tai, kaip mes į tai reaguojame.

- Jeigu jūsų nuomonė nesutiks su Rolando Pakso?

- Aš įrodinėsiu, telksiuosi ekspertų argumentus. Kai premjeras man pasiūlė užimti tas pareigas, aš nuėjau pas partijos pirmininką ir paklausiau, ko iš manęs tikimasi. Man patiko atsakymas – 95 proc. dirbi tautai, o tie 5 proc. gali būti klaidai, politiniams manevrams, nuolaidoms. Bet čia natūralu.

- Naujoji sveikatos apsaugos ministrė neslepia, kad prieš tai buvęs ministras privirė košės. Kokį palikimą jūs gavote?

- Aš nesiskundžiu. Bet reikia susidėlioti prioritetus, juos išdėstyti laike. Reikia įsižnybti sau ir neprisifantazuoti, ko nereikia. Galima priplanuoti, prikalbėti labai daug ir tada gaunasi ta košė. Kad ir geros idėjos, jos turi būti nuleistos ant žemės. Geriau mažiau planuoti, bet įgyvendinti.

- V. Mazuronis buvo kaip reikiant užsiėmęs nelegaliomis tvoromis. Buvo kalba ir apie baudas. Kokia jūsų politika šiuo klausimu? Tai susiję su Druskininkų meru Ričardu Malinausku ir jo tvora. Ką ketinate daryti?

- Tikiu, kad šitas ministro įsakymas buvo priimtas ne dėl R. Malinausko ar Vardenio Pavardenio. Buvo priimta tam, kad žmonės galėtų patekti prie vandens telkinių. Tai logiška. O kai kam tai sukėlė problemų. Yra būdai tą išsiaiškinti. Jeigu tas teisės aktas kažkam trukdo gyventi, ar gyvenimas parodo, kad yra netinkamas, reikia jį pakeist ar patobulinti.

- Didžiausias skandalas dėl nelegalių tvorų pastaruoju metu buvo R. Malinausko statiniai. Inspektoriai jau pasakė, kad ten ne viskas gerai, tvora per daug įeina į upelį. Kurią jūs pusę šiandien palaikote?

- Siūlau laikytis teisės aktų. Yra kreiptasi į teisėsaugą, ten tegu ir išsiaiškina. Jeigu pažeidei – atsakyk, bet kartais žmonės nusiperka ir pakliūva į tuos spąstus. Reikia įjungti protingumo kriterijų.

- „Chevron“ išėjimą buvęs jūsų kolega pavadino klaida ir visos valstybės gėda. Sutinkate su tuo?

- Iš dalies. Išėjimas negerai, nes tai pasiunčia signalą kitiems investuotojams. Apskritai, investuotojai turi suprasti, kad tai valstybė su tam tikra politika, gamtosauga, bendruomenėmis. Tarptautinėms kompanijoms tai nėra jokia naujiena, jie susiduria su žymiai aršesnėmis protesto akcijomis. Pats procesas turėtų būti mažiau politizuotas.

- „Chevron“ išvarė visuomenės interesas. Tai juk nėra labai gerai?

- Nėra. Tai turi nuspręsti už tą sritį atsakingi politikai, remdamiesi ekspertų nuomone. Ir aplinkos ministras, kas jis bebūtų, turi prisiimti šimtaprocentinę atsakomybę. Technologijos yra pažangios, tačiau niekas nėra apsaugotas nuo nelaimės. Bet tai nereiškia, kad nieko nedarom, sėdim, laukiam ir bijom išsitirti.

- Ar dar bus žvalgomasi skalūninių dujų Lietuvoje?

- Manau, kad kitų metų pavasarį grįšime prie konkurso.

- Jūsų pirmtakas drastiškai atleido ilgai vadovavusius devynių institucijų vadovus, ar kaip jis pats sakė, baigėsi jų kadencijos. Jūs sakėte, kad artimiausiu metu paaiškės, kas užims jų vietas ir kad ieškot lyderių. Ar lyderiais gali būti tie patys asmenys?

- Gali, kodėl ne? Tik ne visi. Pasikeitimų reikia, vadovai užsisėdėti neturėtų. Tikiuosi, kad tai duos naudos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.