Prie katedros sulėkusios moterys ragino būti nuolankiomis

Priešais Vilniaus Arkikatedros duris – šventvagystė? Patogiai įsitaisę vyrai penktadienio vakarą su gudriu šypsniu stebėjo po Katedros aikštę išsibarsčiusiais moteris. Specialiai išsipuošusios suknelėmis, jos į aikštę sutartinai sulėkė kitoms moterims dalinti gėlių.

Vilniaus Katedros aikštėje vyko „Moteriškumo sąspietis". Jo metu suknelėmis pasidabinusios moterys nepažįstamosioms dalino gėles.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vilniaus Katedros aikštėje vyko „Moteriškumo sąspietis". Jo metu suknelėmis pasidabinusios moterys nepažįstamosioms dalino gėles.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Aug 1, 2014, 8:39 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:16 PM

Socialiniame tinkle pasklidusioje žinutėje organizatorės skelbė: „Padovanokime gėles nepažįstamoms moterims. Toms, kurios atrodo pavargusios ar liūdnos. Toms, kurias norime nudžiuginti ar padrąsinti“.

Kaip teigė viena sąspiečio dalyvių Daiva, toks renginys vienu metu vyksta net dvidešimt dviejose pasaulio šalyse savimi papuošti pasaulio. Idėjos sumanytoja – rusė iš Sankt Peterburgo, daug keliaujanti trijų vaikų mama. Pasak Daivos, jeigu laiminga moteris, laiminga ir šeima, laimingi ir vaikai.

Konkurencija su vyrais kenkia moteriškumui

Portalas lrytas.lt pasiteiravo savo pavardės nenorėjusios išduoti akcijos dalyvės Daivos, kas gi yra moteriškumas. Moteris po trumpos pauzės svarstė, kad moteriškumas yra moters esmė. „Juk mes gimėme moterimis ne šiaip sau. Vadinasi, turime gyvenime atskleisti ir surasti savyje tą moteriškumo esmę“, - sakė Daiva, pati moteriškumo, kaip ji teigė, vis dar ieškanti.

„Iš tikrųjų nemažai atsakymų radau senosiose vedose, kuriose yra viso pasaulio išmintis. Labai daug atsakymų radau skaitydama kitų moterų, kurios irgi per visą gyvenimą kažkokius sau atsakymus rado, tinklapius“, - pasakojo pašnekovė.

Labiausiai moteriška Daiva tikino besijaučianti tada, kai šalia yra vyras, kuris suteikia apsaugą, kada šeimoje viskas gerai, kada vaikai laimingi, kada ji yra moraliai patenkinta ir laiminga.

„Be abejo ir darydama moteriškus darbus, nekonkuruodama su vyrais. Labiausiai turbūt mūsų moteriškumą žudo konkurencija su vyrais. Tai yra labai populiaru šiuolaikiniame pasaulyje: ir moksluose, ir darbovietėse. Kova už išgyvenimą, siekimas finansinių dalykų žudo moteriškumą. Moters didžiausia laimė yra šeimoje, kaip ten bebūtų“, - tvirtino Daiva.

Vadovės turi nepamiršti moteriškumo

Akcijos Vilniuje rengėja Natalija taip pat nepanoro atskleisti savo pavardės.

- Jus gali užsipulti feministės, žmonės, kovojantys už lygias teises, kad jūs čia tarsi norite atskirti vyrus ir moteris... - portalas pasiteiravo Natalijos.

- Taip, norime! Būtinai! Todėl, kad vyrai ir moterys yra skirtingi. Paskutinis šimtmetis labai visus vienodina. Matote, mada yra vienoda: vyrai, moterys rengiasi vienodais drabužiais. Moterys vis labiau lipa vyrams ant kulnų. O vyrai... jie galbūt atsitraukia. O mes visos moterys norime matyti šalia savęs vyriškus vyrus, ar sutinkate?

-O kas yra vyriškas vyras?

- Tas kuris globoja, kuris prisiima atsakomybę, kuris rūpinasi šeima, kuris nori turėti vaikų, jais rūpinasi. Vyras, kuris ima moterį į žmonas, o ne į sugyventines, ir gyvena su ja 10-20 metų ir jam yra labai gerai.

-Moteris, vilkinti kelnes, švarką – ji yra ne moteriška?

- Moterys yra visos moteriškos. Tik tas moteriškumas yra užslėptas, labai suspaustas. Esame tokiuose rėmuose, kuriuos mums iš viršaus nuleidžia tos pačios drabužių parduotuvės, reklama. Iš tiesų mes pamiršome, kad esame moterys.

Kai užsidėsite suknelę, paklauskite savo vaikino, kokia jūs jam labiau patinkate. Ar kai esate „savas bičas“, ar kai esate graži, švelni, nuolanki, mylinti. Jau šitie žodžiai „švelni, nuolanki, mylinti“ tapo retenybe. Moteris retai kada asocijuojasi su tais žodžiais.

Dažniausiai moteris yra rimta, dalykiška, susiraukusi, susikaupusi, vadovauja, gera vadovė, gera darbuotoja... Moteriai žymiai ramiau ir geriau, kai ji būna atsipalaidavusi, kai ji niekur neskuba, kai jai neskauda galvos, kai aplinkui visi džiaugiasi.

Kaip sakoma, kai moteris geros nuotaikos, tai visa šeima geros nuotaikos. Kai ji be nuotaikos, tai nei vaikai, nei jos vyras - niekas nepatenkinti šalia jos. Visas pasaulis priklauso nuo moterų nuotaikos.

Visi šitie dalykai - papuošalai, suknelės – jie kelia nuotaiką moterims. Jie veža.

- Ar moteris gali būti gera įmonės, ar netgi šalies vadovė? - Gali. Tiktai nereikia pamiršti, kad jinai yra moteris. Pirmoje eilėje ji turi būti žmona, mama, dukra kažkieno. O tik vėliau, jeigu jai lieka laiko, jeigu ji labai nori, tada ji gali būti ir vadovė - ir įmonės, ir šalies, ir panašiai. Ji irgi turi skleisti moteriškumą. Vadovauti galima moteriškai, galima ir vyriškai.

- Kaip manote, Lietuva vadovaujama moteriškai ar vyriškai? - Vyriškai.

Jaunimas atviresnis 

Gėlių gavusi keturiolikmetė Viktorija (vardas pakeistas - Red.) šypsojosi santūriai. Šalia stovėjęs jos senelis teigė, kad merginoms ir moterims visgi dažniau reikėtų dėvėti sukneles, nes tai - iš tiesų moteriškiau. Anūkės žvilgsnis buvo aiškus - ji seneliui nepritarė.

Mergaitės teigimu, moteriškumas sklinda ne vien per aprangą. „Galima vilkėti ką nori. Visiems turi būti lygios teisės. Kas iš to, jei apsirengsi suknele? Moteriškumas tiek moters su kelnėmis, tiek su sijonu gali būti toks pats", - teigė paauglė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.