Matematikos egzaminas tapo privalomas

Abiturientai, kurie universitete norės studijuoti nemokamai, nuo 2016 m. turės laikyti matematikos egzaminą. Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis nusprendė, kad išimtis bus taikoma tik tiems, kurie universitetuose ar kolegijose norės mokytis menus.

Jau po dviejų metų vaikams teks laikyti daugiau egzaminų.<br>D. Umbraso nuotr.
Jau po dviejų metų vaikams teks laikyti daugiau egzaminų.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2014, 3:53 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:27 PM

Taigi nuo 2016 m. norintys studijuoti nemokamai turės išlaikyti ne tik valstybinės ir užsienio kalbų, bet ir matematikos egzaminą.

Matematikos egzaminą reikės išlaikyti ne žemesniu nei patenkinamu pasiekimų lygiu, jeigu mokinys pretenduoja į humanitarinių mokslų studijų srities studijų programas ir ne žemesniu nei pagrindiniu pasiekimų lygiu, jeigu pretenduoja į socialinių, biomedicinos, fizinių ir technologijos mokslų studijų sričių programas.

Apie tai, kad matematikos egzaminas turėtų tapti privalomas ministerija ir kai kurie specialistai kalba jau seniai. Esą jis būtinas norint paskatinti mokinius daugiau mąstyti, rinktis ne tik humanitarines ar socialines specialybes.

„Turime mąstyti kiek plačiau, turime mąstyti valstybiškai, ko Lietuvai reikia ir dauguma, ko gero, šią mintį palaiko. Bet tas matematikos egzaminas - gal ne grynasis, bet matematikos egzaminas skatinantis logiką, mąstymą, pastūmėjantis mokinius tiksliųjų mokslų link - yra reikalingas“, - sakė švietimo ir mokslo ministras.

Matematikos brandos egzaminas, pasak ministerijos, yra vienas populiariausių tarp abiturientų. Jį kasmet laiko apie 40 proc. visų baigiančiųjų dvyliktą klasę.

Tuo metu Lietuvos moksleivių sąjunga tvirtina, jog dabartiniai vadovėliai neparengs moksleivių tokiam egzaminui, o dalis abiturientų negalės leisti samdyti korepetitorių.

Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus BNS sakė, kad abiturientai, priklausomai nuo studijų krypties, galės pasirinkti mokyklinį arba valstybinį brandos egzaminą.

„Mokyklinio egzamino reikalavimai būtų taikomi humanitarinių mokslų studijoms, o tiems, kurie stotų į kitas studijų kryptis, išskyrus menus, būtų taikomas valstybinis egzaminas“, - sakė jis.

Viceministras priminė, kad šiuo metu privalomą matematikos egzaminą laiko pretendentai studijuoti socialinius, fizikos ar gamtos mokslus, matematikos mokyklose mokosi visi, net ir būsimieji humanitarinių mokslų studentai, todėl ministerija tik įveda žinių patikrinimą, kurio anksčiau nebūdavo.

Jis taip pat sakė, kad rengiantis 2016 metų privalomam matematikos egzaminui, mokyklinio egzamino užduotys būtų rengiamos taip, kad būtų tikrinamos elementarios matematikos žinios.

„Aš manyčiau, matematikos egzamino turinį pakeitus, peržiūrėjus jį taip, kad kompetencijos būtų vertinamos, o ne motorinė atmintis, kuri dabar dažniausiai būna vertinama, manau, 2016 metais turėsime gana neblogą rezultatą“, - sakė viceministras.

R.Vaitkus tikino, kad ministras įsakymą privalėjo pasirašyti iki rugsėjo 1 dienos, priešingu atveju „būtų pažeisti teisėti būsimųjų studentų lūkesčiai“.Jis sakė, kad įsigaliojus naujajai tvarkai neišlaikiusiems mokyklinio egzamino studentams būtų užkirstas kelias stoti į valstybės finansuojamas humanitarinių studijų vietas aukštosiose mokyklose. Tačiau, anot viceministro, „yra galimybė ir kitur mokytis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.