Kovotojai su karščiu darbe patys šunta lyg šiltnamyje

Darbuotojų saugumu besirūpinantys Darbo inspekcijos tarnautojai savo kabinetuose patys priversti kęsti nemažą karštį. Inspekcija pripažįsta, kad darbo sąlygos per karščius šioje valstybės įstaigoje taip pat - ne idealios. Visuose kabinetuose įrengti kondicionierius nėra pinigų.

Su karščiu priversti kovoti ir patys darbo inspektoriai.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Su karščiu priversti kovoti ir patys darbo inspektoriai.<br>G.Skaraitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-08-05 15:51, atnaujinta 2018-02-11 13:03

Tai, kad darbdaviams nurodinėjanti Darbo inspekcija pati turėtų pasirūpinti savo darbuotojų darbo sąlygomis, atskleidė vienos įmonės vadovas. Paradoksas: jis Darbo inspekcijos buvo įspėtas dėl per didelės temperatūros jo įmonės patalpose.

„Mums labai įdomu sužinoti, ar visiems Lietuvos darbdaviams galioja vienodi standartai. Esant tokiems karščiams Darbo inspekcijos pareigūnai, atlikę patikrinimus, nustato, kad darbo vietose per didelė temperatūra, ir prirašo aktų, kad reikia ją žeminti perkant kondicionierius arba trumpinant darbuotojų darbo laiką, – Seimo nariui Remigijui Šimašiui anonimiškai parašė vienos įmonės vadovas. – Tačiau atvykus į Darbo inspekciją pristatyti aktą apie pažeidimų pašalinimą, pačios inspekcijos patalpose oro temperatūra siekė 33 laipsnius. Ten visiškai neįmanomos sąlygos. Jau po minutės pokalbio su pareigūnu visi drabužiai buvo šlaputėliai.“ 

Išgirdęs apie tai iš portalo lrytas.lt žurnalisto, Darbo inspekcijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Lupeika sutriko: „Kai kur karšta, kai kur ne.“ 

Darbo inspekcija pripažįsta, kad kai kuriuose kabinetuose yra kondicionieriai, oro ventiliatoriai. Tačiau visur įrengti oro vėsinimo priemones nėra finansinių galimybių.

„Kiek galime, tiek mūsų darbuotojams stengiamės padėti. Galima keisti jų darbo grafiką, leisti dienos metus imti papildomas pertraukas. Jei yra galimybė, kabinete pastatomas oro ventiliatorius“, – portalui lrytas.lt pranešė Darbo inspekcija.

Koks karštis tvyro kai kuriuose Darbo inspekcijos kabinetuose, darbuotojai nesako. Esą jie neturi termometrų.

Pasak inspekcijos atstovų, normali patalpos temperatūra laikoma tada, kai ji įšyla iki 25 laipsnių. Pakenčiama temperatūra, kai patalpa įšyla iki 28 laipsnių. Jei darbo vietoje nereikia būti visą dieną, galima pakęsti ir 30 laipsnių karštį.

Darbo inspekcija per karščius yra gavusi 25 įvairių įstaigų ir įmonių darbuotojų skundus. Tiesa, ne visi pasitvirtino.

Už tai įmonės nėra baudžiamos, tačiau jų vadovams surašomos rekomendacijos, ką daryti.

„Dauguma darbdavių mūsų rekomendacijų laikosi, perka vėsinimo įrangą, keičia žmonių darbo grafikus“, – portalui lrytas sakė inspekcijos atstovė Gabrielė Banaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.