Kaune išvaryti ateivį lengviau, nei sutramdyti triukšmadarį

Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams tenka išklausyti ir kartais net tikrinti neįtikėtinus pranešimus, nors dėkingumo jie sulaukia retai. Dažniausiai jiems tenka atlaikyti keiksmų laviną, kuria užpila automobilius ne vietoje pastatę miestiečiai.

Vasarą kauniečiai labiau atsipalaidavę, jų darbo laikas ilgesnis, todėl nusižengėliai įspėjami ar baudžiami dažniau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vasarą kauniečiai labiau atsipalaidavę, jų darbo laikas ilgesnis, todėl nusižengėliai įspėjami ar baudžiami dažniau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Aug 9, 2014, 3:03 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:37 AM

„Mane iš šiukšlių konteinerio kažkas stebi ir persekioja, gal tai ateiviai, padėkite“, „Ant vejos važinėja traktorius ir kelia dulkes, sudrausminkite“, „Virš Kauno skraido naikintuvai, uždrauskite bombarduoti“, – tokių skundų gauna Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Tiesa, tvarkdariai sako, kad keistų nusiskundimų padaugėja artėjant pilnačiai. Dažniau kauniečiai turi kur kas žemiškesnių problemų, į kurias privalo reaguoti viešosios tvarkos palaikytojai.

Vasarą kauniečiai labiau atsipalaidavę, jų darbo laikas ilgesnis, todėl nusižengėliai įspėjami ar baudžiami dažniau. Nederamai besielgiantys gyventojai dėl to nepatenkinti. Tačiau pamažu ir patys ima stebėti, kaip elgiasi aplinkiniai.

Tikrino, ką kasinėja

Šaltuoju metų laiku Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai tvarką mieste prižiūri nuo 8 iki 17 valandos. Vasarą dirba keliomis pamainomis nuo 7 iki 22 valandos.

Kauniečiai ypač pastebi, kad Laisvės alėjoje nuolat patruliuoja du maži „Smart“ automobiliai. Gyventojai dažnai juose sėdinčių vyrų klausia, kuo jų pareigos skiriasi nuo policijos pareigūnų?

Šią savaitę Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai žurnalistams sutiko parodyti, kokia yra įprasta jų darbo diena.

Skyriaus vyriausieji specialistai Denas Jonas Mačiukas ir Steponas Čerkauskis prieš 9 valandą ryto susirinko vadovo Dano Bortkevičiaus kabinete, kad aptartų pirmosios dienos pusės veiksmų planą.

Išvakarėse buvo gautas kaunietės skundas, kad Aleksote prie vieno prekybos centro užimtos neįgaliųjų automobiliams statyti skirtos vietos. Todėl iki vidurdienio nuspręsta patikrinti automobilių aikšteles prie įvairių prekybos centrų.

Reikėjo atlikti ir kasdienį darbą – patikrinti, ar nevyksta nelegali prekyba Vytauto prospekte ir Žaliakalnyje esančių turgaviečių prieigose.

Taip pat S.Čerkauskis pasakojo, kad matė Šilainiuose prie vienos gatvės vykstančius kasinėjimo darbus.

„Reikia įsitikinti, kad jie vyksta legaliai, kad kasinėjimams turi leidimą“, – sakė specialistas.

Taip pat nutarta patikrinti, ar Ąžuolyne kauniečiai šunis vedžioja su pasaitėliais, ar turi maišus jų išmatoms surinkti.

Dar nuspręsta patikrinti, ar kauniečiai laikosi kelių eismo taisyklių ir nestato automobilių draudžiamose vietose miesto centre bei senamiestyje.

Reikėjo nepamiršti patikrinti, ar legaliai dirba taksi vairuotojai.

Čigonės papustė padus

9 valandą užrašais, informuojančiais, kad automobilis priklauso Viešosios tvarkos skyriui, pažymėta lengvąja mašina D.J.Mačiukas ir S.Čerkauskis pajudėjo į reidą.

Prie Vytauto prospekte esančios turgavietės prieigų ant pastato slenksčio ramiai sėdėjo dvi čigonės. Paprastai jos praeiviams siūlo paburti kortomis ar įsigyti cigarečių.

Iš tolo pamačiusios automobilį ir jame sėdinčius ryškias liemenes vilkinčius tvarkdarius, moterys pasipustė padus ir nubėgo savais keliais.

Greta ant šaligatvio obuolius pasidėjusios ir juos kauniečiams pardavinėjusios kelios moterys taip pat suskato savo gėrybes dėtis į krepšius ir mėgino nuslėpti, kad kažką pardavinėja.

Praeiviai stebėjo kivirčą

Pagąsdinęs nelegalius prekeivius, ekipažas pasuko Žaliakalnio turgavietės link. Jos prieigose ne vienoje vietoje buvo išdėlioti įvairūs seni daiktai. Aplink juos sukinėjosi akivaizdžiai asocialūs asmenys.

Vos išvydę artėjančius tvarkdarius, jie nuo daiktų pasitraukė. Paklausti, kam sendaikčiai priklauso, tvirtino, kad nežino, šeimininkai kažkur nuėję.

„Taip labai dažnai būna. Žmonės palieka menkaverčius daiktus ir slapstosi. Tada tenka vaikštinėti, laukti, kol jie sugrįš“, – sakė S.Čerkauskis.

Tik vienas vyras prisipažino, kad parduoda senus savo daiktus.

„O ką daryti? Man 49 metai, darbdaviai nesamdo. Kaip turiu prasimaitinti?“ – iš karto ėmė skųstis stiklelio mėgėjas.

Greta besisukinėjantis jau įkaušęs jo bičiulis buvo agresyvesnis. Artėdamas prie tvarkdarių, vyras ėmė keiktis, grasinti, burnoti, kad šie trukdo gyventi ir patys yra tvarkos drumstėjai. Tvarkingi praeiviai stengėsi pasitraukti atokiau ir stebėjo, kuo viskas baigsis.

Kol D.J.Mačiukas ir S.Čerkauskis ramiai ir kantriai aiškino, kad, norint ką nors pardavinėti, reikia turėti leidimą, konfliktas užgeso.

Nepatenkinti vyrai susikrovė daiktus ir patraukė savais keliais.

Pakelę kasė be leidimo

Ąžuolyne kauniečiai šunis vedžiojo su pavadėliais, todėl reikėjo skubėti į Šilainius, patikrinti, ar ten vykstantys kasinėjimai yra legalūs.

Pakilus į Milikonių kalną prie apžvalgos aikštelės esančios Trėvių gatvės buvo rausiamas ilgas ir gilus griovys. Darbininkai paaiškino, kad priklauso įmonei „Vitrita“ ir kasa griovį elektros kabeliams tiesti.

„Leidimas kasinėti pas vadovą Kęstutį Burinską.

Tuoj jam paskambinsiu“, – teigė darbininkas.

Darbų vadovas tvarkdariams telefonu skubėjo aiškinti, kad leidimą kaip tik šiuo metu jam išdavinėja savivaldybės atstovai.

„Turėsite pas mus pasilankyti ir leidimą parodyti.

Šaukimą paliekame darbininkams“, – darbų vadovui telefonu pranešė D.J.Mačiukas.

Po šio pokalbio S.Čerkauskis sakė, kad kasinėjimai viešose miesto erdvėse neturint leidimų vyksta labai dažnai.

„Sunku patikėti, kad didžiausi grioviai norint atnaujinti ar nutiesti naujas požemines komunikacija vyksta neturint leidimų. Tai – nemenkas ir dažnai pasitaikantis viešosios tvarkos pažeidimas“, – sakė specialistas.

Tikrinant automobilių stovėjimo aikšteles prie prekybos centrų, pažeidėjų nebuvo. Neįgaliųjų mašinų vietose stovėjo tik tam leidimus turintys automobiliai.

Reidai sudrausmino?

Tvarkdariai nusprendė patikrinti vieną kiemą miesto centre S.Daukanto gatvėje.

„Ten automobilius galima statyti tik turint specialius leidimus. Gyventojai nuolat skundžiasi, kad atvykėliai, neturintys leidimų, užgrūda jų kiemą“, – sakė viešosios tvarkos palaikytojai.

Reido metu nelegalų kieme nebuvo. „Žmonės nenori mokėti baudų. Pamatę, kad šį kiemą tikriname nuolat, statyti automobilius čia pradėjo vengti“, – sakė D.J.Mačiukas.

Ženklą pamatyti sunku

Kitokia padėtis buvo senamiestyje. Siauroje Naugardo gatvėje statyti automobilius draudžiama. Tačiau, nepaisant kelio ženklų, čia ir ant šaligatvių stovėjo trys automobiliai.

Specialistai rašė įspėjamuosius pranešimus ir klijavo juos ant lengvųjų mašinų langų.

Netrukus iš greta esančios kavinės išpuolęs vyras ėmė domėtis, ką nederamo padarė.

„Jokio ženklo nemačiau“, – stebėjosi kaunietis Žanas Mongirdas.

Vyras nužingsniavo iki gatvės pradžios ir apžiūrėjęs ant pastato pritvirtintą ženklą įsitikino, kad palikti automobilio šioje vietoje tikrai negalima.

„Nesąmonė, ženklas pakabintas taip aukštai, kad iš automobilio jo nematyti“, – aiškino vyras.

Tačiau jis nesiginčydamas sakė, kad baudą sumokės. Taip pat iš tvarkdarių sužinojo, kad už pažeidimą gresia bauda nuo 100 iki 300 litų. Tačiau jei pinigus smokės per 10 darbo dienų, atsipirks 50 litų.

Žadėjo duoti daug darbo

Prie kito Naugardo gatvėje palikto automobilio atskubėjo moteris iš greta esančio grožio salono.

„Nebauskite, klientė guli ant stalo, jai atliekama procedūra“, – prašė grožio puoselėtoja.

Taip pat moteris tvirtino, kad šioje gatvėje nuolat stovi daugybė automobilių.

„Pasakykite savo telefono numerį. Darbo jums tikrai daug duosime, pranešime apie pažeidėjus“, – tvirtino kaunietės. Tačiau jų klientei baudos išvengti nepavyko.

M.Daukšos gatvėje, kur automobilius statyti taip pat draudžiama, kelių eismo taisyklių pažeidėjų buvo ne vienas. Vieni vairuotojai įspėti savo transporto priemones patraukė, kitiems teks mokėti baudas.

Skundėsi savo sunkia dalia

Dar vieną pažeidėją specialistai aptiko Vilniaus gatvėje. Pėstiesiems skirtoje zonoje važinėti galima tik turint leidimus. Net jei toks leidimas ir yra, krovininiais automobiliais, aptarnaujančiais barus pėsčiųjų zonoje, negalima važiuoti nuo 11 iki 15 valandos.

Tačiau jau gerokai po vienuoliktos valandos prie barų riedėjo ir sustodavo didžiulė krovininė mašina. Jos vairuotojas, pamatęs tvarkdarius, susinervino.

„Leidimą čia važinėti per atvirą langą, matyt, nupūtė vėjas, o gal jį kas pavogė. Bet jį tikrai turiu“, – teisinosi vairuotojas.

Tvarkdariai priminė, kad jis dirba jau neleistinu laiku.

„O ką man daryti? Barai pradeda dirbti 10 valandą. Jų turiu aptarnauti per dešimtį. Susitarti, kad prekes priimtų anksčiau, nepavyksta, todėl nespėju. Darbdaviams į tai nusispjauti. Baudos jie už mane taip pat nemokės“, – skundėsi vairuotojas.

Po nosimi burbtelėjęs keiksmažodį, vyras nuo automobilio lango stiklo nuplėšė pranešimą apie eismo taisyklių pažeidimą ir nuriedėjo tolyn.

Tikrina ir taksistus

Laisvės alėjoje prie vienos parduotuvės pačios iškeptais pyragėliais – baravykais prekiavo dailiai apsirengusi močiutė.

„Reikia leidimo? O kur jį gauti? Savivaldybėje? Gerai, gerai, vaikeliai, nebauskite, geriau pasivaišinkite baravykais.

Ačiū, ačiū, dabar žinosiu“, – kalbėjo moteris, kurią specialistai apie draudimą prekiauti savo gaminiais neturint leidimo tik įspėjo.

Tada tvarkdariai baigdami rytinį reidą dar patikrino, ar legaliai miesto centre dirba taksistai.

Vienas jų, Albertas Daučiūnas, paprašytas parodyti dokumentus, nenustebo.

„Jūsų kolegų sulaukiu kiekvieną savaitę. 31 metus dirbu taksistu, visi dokumentai tvarkingi, tai nieko ir nebijau. O kad tikrinate, gerai. Nelegaliai norinčių padirbėti ir iš mūsų atimti duoną vairuotojų tikrai pasitaiko“, – sakė taksistas.

Inžinierius tapo tvarkdariu

Važinėjant po miestą D.J.Mačiukas pasakojo, kad baigė Kauno technologijos universitetą, tapo sporto inžinieriumi. Tačiau darbo pagal specialybę negavo. Bandė uždarbiausi užsienyje, bet norėjo grįžti į Kauną.

„Prieš pustrečių metų pamačiau skelbimą, kad Viešosios tvarkos skyrius ieško darbuotojų. Taip ir ėmiausi šio darbo. Jis įdomus tuo, kad nežinai, kaip susiklostys diena, kokių įvykių nutiks“, – pasakojo tvarkdarys.

Vyresnis jo kolega S.Čerkauskis baigė M.Romerio universiteto Policijos ir teisės fakultetą. 22 metus dirbo policijoje. Išėjęs į užtarnautą poilsį, taip pat tapo viešosios tvarkos sergėtoju.

„Policijoje dirbti buvo net lengviau. Pareigūnai turi teisę sulaikyti nusižengėlį, pareikalauti jo asmens dokumento. Mes galime tik įspėti, gražiuoju kalbėtis su pažeidėjais ar informuoti, kad jie nusižengė, ir perduoti informaciją atsakingoms institucijoms“, – sakė S.Čerkauskis.

Sutinka agresyvių žmonių

Vyrai neslėpė, kad neretai nusižengėliai juos iškeikia, grasina susidoroti. Kiti, gavę baudas už viešosios tvarkos pažeidimus, pyksta, bet vėliau patys akylai stebi aplinkinius ir apie jų nuodėmes praneša specialistams.

„Neseniai vienas verslininkas, gavęs baudą už ne vietoje paliktą automobilį, supykęs grasino, kad mums teks atidirbti kiekvieną centą. Tikrai, pats skambina vos pamatęs, kad kas pažeidė taisykles. Taip neva mums keršija, bet iš tiesų prisideda prie tvarkos mieste“, – pasakojo D.J.Mačiukas.

Vyrai teigė, kad visi pažeidėjai teisinasi, jog yra nekalti. Taip pat išpasakoja savo gyvenimo istorijas ir visaip bando išsisukti nuo baudų.

S.Čerkauskis prisiminė nemalonesnį įvykį. Su kolege tikrino nelegalias mieste esančias reklamas. Vienos įmonės darbuotojas, pamatęs, kad specialistė fotografuoja neleistinai iškabintą reklamą, išbėgo iš biuro.

„Pastūmęs kolegę, atėmė iš jos fotoaparatą, keikdamas mus nubėgo į pastatą. Tik ketinant kviesti policiją jo bendradarbis aparatą grąžino“, – prisiminė S.Čerkauskis.

Su nerimu laukia pilnaties

Abu tvarkos prižiūrėtojai vieningai tikino, kad sulaukia ir keistų skundų. Ypač, kai artėja pilnatis.

„Tada kolegė, telefonu registruojanti skundus, būna pabalusi iš nuovargio. Viena moteris nuolat skundžiasi, kad ją iš kieme esančio šiukšlių konteinerio kažkas stebi ir persekioja. Todėl reikalauja atvykti ir sulaikyti galbūt pasislėpusį ateivį“, – pasakojo vyrai.

Kai prasidėjo konfliktas Ukrainoje, sulaukė išsigandusių kauniečių skambučių, kad virš Kauno skraido naikintuvai, ir tvarkdariai turi pasirūpinti, jog miesto niekas nesubombarduotų.

„Turime reaguoti į visus nusiskundimus ir kasdien patruliuojame po miestą. Mūsų darbas daugiau prevencinis. Žmonės, pamatę mūsų automobilius, susigriebia, jei kažką daro netinkamai.

Sulaikytieji teisinasi, kad yra nekalti, kad ir kiti pažeidžia viešąją tvarką. Tačiau pamažu kauniečiai darosi drausmingesni“, – įsitikinę viešosios tvarkos prižiūrėtojai.

Skirs naujus automobilius

Prieš kelias savaites miesto tarybos nariai nusprendė, kad Viešosios tvarkos skyriaus specialistams ir policijos patruliams atiteks 10 naujų automobilių. 8 bus perduoti policijos darbuotojams, du – viešosios tvarkos specialistams.

Kokie tai bus automobiliai ir kiek jie kainuos, paaiškės po viešųjų pirkimų konkurso.

Paskutinį kartą savivaldybė policijai 20 naujų automobilių perdavė prieš 10 metų, todėl jie gerokai susidėvėję.

Viešosios tvarkos skyrius naudojasi 6 taip pat 10 metų senumo automobiliais. Du iš jų „Smart“ automobiliai turi vaizdo registratorius, todėl jais užfiksuotus nedrausmingų vairuotojų pažeidimus galima perduoti pareigūnams.

Taip pat policininkai naudojasi 2, o viešosios tvarkos specialistai 1 motoroleriu. Jie į miesto gatves išriedėjo praėjusią vasarą.

Pareigos – įvairios

Danas Bortkevičius

Viešosios tvarkos skyriaus vadovas

„Viešosios tvarkos skyriuje dirba 30 specialistų. 20 iš jų kasdien patruliuoja mieste. Mūsų darbuotojai tikrina gyventojų skundus apie tvarkos mieste pažeidimus, kontroliuoja, ar kauniečiai laikosi viešosios tvarkos bei kelių eismo taisyklių.

Taip pat stebi, ar nėra nelegalių reklamų, ar nevyksta nelegalūs kasinėjimo mieste darbai ar nelegali prekyba. Darbuotojai tikrina ir taksi bei mikroautobusų vairuotojus, ar šie turi reikiamus dokumentus. Taip pat nustato, ar maršrutiniai automobiliai laikosi darbo grafiko.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.