Ankstyvas ėjimas į mokyklą: daugiau žalos nei naudos?

Mama Agnė viename iš lietuviškų tėvų forumų diskutavo su kitomis mamomis apie tai, kada reikėtų vaiką išleisti į mokyklą. „Maniškis kuo puikiausiai skaito ir rašo, todėl mąstau į mokyklą leisti jau šiemet, nors ką tik sulaukėme šeštojo gimtadienio. Ką manote apie tai?“ – savo planais dalijosi ir kitų klausė moteris.

Iš tikrųjų tai, kad vaikas skaito ir moka rašyti nėra rodiklis, kad jis yra pasiruošęs paradėti lankyti mokyklą.<br>123rf nuotr.
Iš tikrųjų tai, kad vaikas skaito ir moka rašyti nėra rodiklis, kad jis yra pasiruošęs paradėti lankyti mokyklą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 9:58 AM

Žinoma, diskusija užvirė intensyvi ir nežinia, ar daug tiesios, ar netiesios teko perskaityti. Tačiau klausimas aktualus daugeliui mamų, tad klausiame specialisto: kada vaikui laikas į mokyklą?

Šeimos psichologė Giedrė Gutautė Klimienė teigia, kad visgi ne gebėjimas skaityti, rašyti ar suskaičiuoti iki 100 yra lemiamas mokyklinės brandos matas.

„Iš tikrųjų tai, kad vaikas skaito ir moka rašyti nėra rodiklis, kad jis yra pasiruošęs paradėti lankyti mokyklą. Mokyklai reikalingi ne tik pažintiniai gebėjimai, bet ir emocinė branda. Pasitaiko, kad vaikai anksčiau išėję į mokyklą sunkiau prisitaiko prie taisyklių, jie sunkiau koncentruoja dėmesį. Todėl tėvai turėtų įvertinti savo vaiko visapusišką pasirengimą mokyklai.

Žinoma, jei norite anksčiau į mokyklą išleisti savo atžalą, reikės atlikti specialų testą, tačiau mano rekomendacija būtų neskubėti. Skubėti tikrai nėra dėl ko. Kartais būna tokiu atvejų, kai šešiametis yra tikrai pasiruošęs, tad laikyti ji darželyje būtų klaida. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad vaikai skirtingai bręsta“ – pasakojo specialistė.

Anot G. Gutautės Klimienės, tėvai būna linkę pervertinti savo vaikų galimybes. Jiems norisi vaiką matyti visapusiškai subrendusį ir protingą. Tai yra visiška tiesa nesvarbu, koks yra vaiko amžius. Viskas vyksta savo laiku. Per didelis skubėjimas išleisti į mokyklą gali padaryti daugiau žalos nei naudos.

„Pirmokams visko ir taip yra gerokai per daug. Su jais mokyklose per mažai žaidžiama ir per daug reikalaujama. Ne kiekvienas vaikas atlaiko tą didelę atsakomybės naštą. Nesinori labai kritikuoti pačios švietimo sistemos, tačiau tokia tendencija pastebima“ – susirūpino psichologė.

Mokyklose psichologinę pagalbą ir tokie ir kitokių bėdų turintys vaikai gali gauti. Tokia paslauga egzistuoja, tačiau tai, specialistės požiūriu, priklauso nuo įstaigoje dirbančio psichologo.

„Kartais vaikai nenori mokykloje eiti pas psichologą, kad nesužinotų kiti vaikai. Na, ir žinoma, vienas asmuo mokykloje negali aprėpti visų mokinių problemų“ – teigė G. Gutautė Klimienė.

Tad jei svarstote, ar savo šešiametį reikia leisti į mokyklą, atkreipkite dėmesį į tinkamai ugdomo vaiko pakitusias dorines ir kitas vertybines nuostatas, emocinio pasaulio turtingumą, savikontrolės susiformavimo lygį, pažinimo procesų galimybes priimti, apmąstyti faktinę informaciją.

Suvokite, kad kiekvienas vaikas vystosi individualiai, priklausomai nuo savo gebėjimų ir išorinių veiksnių: kultūros, šeimos, kalbos, auklėjimo. Natūralu, kad vaikų subrendimo lygis yra nevienodas. Yra vaikų, kurie jau šešerių metų moka skaityti ir rašyti, greitai adaptuojasi prie naujų žmonių, yra drąsūs, daug klausinėja. Jie, nuėję į pirmą klasę septynerių nuobodžiaus, kol jų klasės draugai mokysis pirmųjų raidžių. Tačiau jeigu vaikas yra linkęs prisirišti prie tėvų ir namų, geriau palaukti septynerių. Taip atsiranda didesnė tikimybė jį geriau parengti mokyklai.

Vaikas mokykloje lengvai pripranta ir patiria pažinimo džiaugsmą, jei yra subrendęs mokyklai, tinkamai jai rengtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.