Karo istorikas lietuviams pataria pasirūpinti konservais

Karo istorikas Valdas Rakutis Europai ir Lietuvai piešia liūdną

Istorikas V.Rakutis mano, kad Rusiją gali sustabdyti tik tvirtas Vakarų atkirtis.<br>V.Balkūno nuotr.
Istorikas V.Rakutis mano, kad Rusiją gali sustabdyti tik tvirtas Vakarų atkirtis.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 28, 2014, 10:35 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 8:20 AM

Pusmetį Ukrainoje trunkantis karas įgauna naujas formas: paslaptingus karius, pramintus „žaliaisiais žmogeliukais“, keičia Rusijos kariai.

V.Rakutis įsitikinęs, kad atidariusi naują frontą Ukrainoje Rusija siekia turėti priėjimą prie Krymo.

„Aiškiai matyti, kad siekiama nutiesti sausumos tiltą su Krymu, nes be jo Rusija išlaikyti Krymo negalės arba tai labai brangiai kainuos. Gali būti, kad tai nukreipiamasis manevras, o pagrindinis puolimas vyks kitoje vietoje“, – svarsto V.Rakutis.

Rytų Europos studijų centro analitikas Marius Laurinavičius spėja, kad Rusijos žingsniai priklausys nuo to, kuri įtakinga grupuotė – nacionalistų, siekiančių invazijos į Ukrainą, ar verslininkų, nenorinčių karo su Ukraina, – palenks prezidentą Vladimirą Putiną į savo pusę.

„Bendras Rusijos siekis nėra suformuluotas, nes kiekviena grupuotė kovoja už savo interesus. V.Putinas savo tikslo taip pat nėra suformulavęs. Aišku tik tai, kad jis jau ketvirtą mėnesį delsia įvesti pajėgas į Ukrainą, nors yra smarkiai spaudžiamas“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

Rytų Europos ekspertai sako, kad Europos Sąjunga į Ukrainoje vykstantį karą žiūrės pro pirštus tol, kol nebus užpulta kuri nors bendrijos ar NATO narė.

„Man visiškai nesuprantama, kaip galima apginkluoti kurdus ir Europos Sąjungos dokumentuose girti kurdams kovoti su islamistai padedančias šalis, bet nepadėti ukrainiečiams, nors Ukrainoje kilo labai panašus konfliktas. Tai dar vienas tūpsnis Rusijai, mat šioje šalyje karinė parama Ukrainai būtų sutikta labai priešiškai“, – kalbėjo Rytų Europos centro analitikas Laurynas Kasčiūnas.

Pasak M.Laurinavičiaus, Rusija yra branduolinė valstybė, tačiau ji būtų galinga karinė valstybė ir be branduolinio potencialo.

„Teoriškai įmanomas karinis konfliktas yra svarbus faktorius, bet dar reikšmingesnis faktorius yra ekonominiai interesai: Vakarai nemato grėsmės sau ir kol jie tos grėsmės neišvys, pozicija turbūt nepasikeis“, – svarstė M.Laurinavičius.

Karo istorikas V.Rakutis mano, kad reikalai smarkiai juda į Vakarus, todėl Lietuvai metas rimtai susirūpinti gynyba.

„Prasidėjo oficialus Rusijos ir Ukrainos karas, todėl Lietuva turi reaguoti taip, kaip reguoja valstybė, prie kurios sienų vyksta kariniai veiksmai“, – įsitikinęs V.Rakutis.

Pasak jo, būtina ruošti visuomenę sunkiems laikams – mokytis išgyventi sunkiomis sąlygomis, rūpintis vaikais. Taip pat būtina stiprinti karines pajėgas, kad jos taptų kovinėmis pajėgomis.

„Lietuva dabar turi daug grūdų ir pieno. Reikėtų iš jų gaminti konservus ir kiekvienoje šeimoje turėti atsargų“, – patarė V.Rakutis. Jo nuomone, Rusijos apetitą gali numalšinti tik Vakarai.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Ukrainos kariuomenei be paramos labai sudėtinga atremti agresiją iš išorės, todėl ragina Vakarus svarstyti karinės paramos suteikimą Ukrainai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.