Aferų meistras S. Rachinšteinas įlindo ir į dailininkų palėpę

Kelis dešimtmečius viename sostinės name gyvenantys dailininkai jautėsi tikri šeimininkai. Bet vieną dieną staiga sužinojo: patalpos virš jų butų priklauso skandalingajam Sergejui Rachinšteinui.

Dailininkų namo gyventojai nei apie teismo posėdį, nei apie jo priimtą sprendimą dėl patalpų nieko nenutuokė.<br>V.Jurkūno pieš.
Dailininkų namo gyventojai nei apie teismo posėdį, nei apie jo priimtą sprendimą dėl patalpų nieko nenutuokė.<br>V.Jurkūno pieš.
Kuo S.Rachinšteino (nuotraukoje) įkurtą bendrovę galėjo sudominti buvusi slėptuvė, esanti virš vilniečių butų?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kuo S.Rachinšteino (nuotraukoje) įkurtą bendrovę galėjo sudominti buvusi slėptuvė, esanti virš vilniečių butų?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Kuizinaitė

Aug 29, 2014, 8:04 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 8:58 PM

V.Grybo gatvės daugiabutyje Vilniuje įsikūrę menininkai apie naują patalpų savininką sužinojo visai atsitiktinai.

Laiptinėje gyventojai sutiko ir užkalbino nepažįstamą moterį. Ji prisistatė esanti architektė ir pareiškė, kad namo palėpėje projektuos erdvų butą. Ji susiruošė braižyti buto planą, nors šiame daugiabutyje nėra net į palėpę vedančių laiptų.

Kaimynai parengė staigmeną

Gyventojai tuomet prisiminė, kad dar 2012 metais architektas Tauras Budzys nubraižė schemą – pagal ją dalis pastogės buvo atskirta vienai šiame name gyvenančiai šeimai.

Ryčiui ir Vestai Davidoniams turėjo atitekti kiek didesnis nei 131 kvadratinio metro plotas – maždaug pusė buvusios slėptuvės. Vilniečiai planavo savo butą sujungti su virš jo esančios pastogės dalimi.

Kaimynai tam neprieštaravo ir pasirašė architekto patvirtintą planą.

Tačiau paaiškėjo, kad jų surinkti parašai buvo panaudoti visai kitam tikslui.

Pradėję domėtis, kas pastogėje ruošiasi įrengti butą, gyventojai sužinojo, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas dar šių metų vasario 19-ąją patvirtino Davidonių ir aferų meistru vadinamo S.Rachinšteino įkurtos bendrovės „Finiens“ sutartį.

Buvo nukopijuoti parašai?

Teismui buvo pateiktas dokumentas su palėpės planu ir jam pritariančių kaimynų parašais.

Visai toks pat kaip architekto nubraižytas 2012 metais.

Tik šioje schemoje pažymėta dar viena palėpės dalis – bendrovės „Finiens“ nuosavybė. Šiai bendrovei atiteko 37,28 kvadratinio metro.

Tačiau sutartis sudaryta šių metų vasario 14-ąją, o viena ją pasirašiusi gyventoja mirė dar 2013-ųjų birželį.

Jos parašas buvo ant architekto T.Budzio 2012 metais parengto palėpės plano.

Kiti namo gyventojai taip pat tvirtino nepasirašę sutarties.

Jie įtaria, kad teismui galėjo būti pateiktas suklastotas dokumentas – nuo ankstesnio plano nukopijuoti jų parašai ir pridėta jau kita palėpės padalijimo schema.

Nesidomėjo teismų darbu

Negana to, namo gyventojai nei apie teismo posėdį, nei apie jo priimtą sprendimą nieko nenutuokė, nors 40 čia įsikūrusių vilniečių yra laikomi proceso dalyviais.

Nežinodami apie teismo sprendimą žmonės negalėjo jo laiku apskųsti.

„Teisme man buvo abejingai paaiškinta, kad patys turime domėtis procesais, o priimtus sprendimus galime susirasti internete“, – stebėjosi dailininkas Vytautas Jurkūnas.

Vis dėlto galiausiai gyventojams buvo leista Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Juodraštį įsegė į bylą

Atsiliepimą apygardos teismui pateikė ir pastoge su bendrove „Finiens“ nutarę pasidalyti Davidoniai.

Jie tvirtino, kad dokumentas su nauju palėpės planu bei kaimynų parašais nėra oficialus ir neįrodo, jog jų susitarimui su „Finiens“ pritaria kiti gyventojai.

S.Rachinšteino statytiniai dėl savo dalies atskyrimo ir rekonstrukcijos darbų gyventojų parašus turės rinkti iš naujo.

Davidonių teigimu, „Finiens“ atstovai esą pasielgė nevisiškai tinkamai pažymėję savo pageidaujamą pastogės vietą ant schemos, kurią jau buvo pasirašę kiti bendraturčiai, kopijos.

Tik šis jų juodraštis kartu su kitais dokumentais kažkodėl atsidūrė teisme.

Nulį prirašė netyčia?

Paaiškėjo, kad S.Rachinšteino įkurtos bendrovės atstovai ne tik braižo savo planus ant architekto ir gyventojų pasirašytų schemų, bet ir oficialiuose dokumentuose daro įtartinas korektūros klaidas.

Teismo patvirtintoje sutartyje nurodoma, kad „Finiens“ priklauso 10 000-oji pastogės dalis – 3,7 kvadratinio metro. Registrų centrui pateiktuose dokumentuose vienas nulis kažkur dingo, o patalpų plotas padidėjo iki 37 kvadratinių metrų.

Laiptams nėra vietos

Į teismų procesą netikėtai įvelti gyventojai dabar suka galvą, kuo S.Rachinšteino įkurtą bendrovę galėjo sudominti buvusi slėptuvė, esanti virš jų butų.

„Gal ta apsukri bendrovė „Finiens“ norėtų privatizuoti ir Lukiškių kalėjimo palėpę?“ – juokavo dailininkas V.Jurkūnas.

Nors iš tiesų menininkui visai nejuokinga. Mat patekti į „Finiens“ įsigytas patalpas galima tik per jo butą.

O architekto projekte nurodyta, kad norėdamas naudotis pastogėje esančiomis patalpomis jų savininkas privalo įsirengti laiptus ir koridorių.

Tačiau sutartį patvirtinusi teisėja nesidomėjo, kaip naujieji šeimininkai ruošiasi patekti į savo patalpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.