Andriaus Ūso šeima šmeižikus užpils ieškiniais

Kol prokurorai toliau trypčioja ir nesiima veiksmų pargabenti iš Lietuvos pabėgusią Neringą Venckienę, mįslingai mirusio Andriaus Ūso artimieji patys kyla prieš jų šeimos šmeižikus, rašo „Lietuvos rytas“.

Jeigu N.Venckienė kada nors bus pargabenta iš Čikagos į Lietuvą, jos lauks ir įtarimai, ir daugybė ieškinių.
Jeigu N.Venckienė kada nors bus pargabenta iš Čikagos į Lietuvą, jos lauks ir įtarimai, ir daugybė ieškinių.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Aug 29, 2014, 9:43 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:43 PM

Teismų po mirties visiškai reabilituoto A.Ūso tėvai ir našlė pradeda įgyvendinti tai, ką žadėjo iškart po pirmo išteisinamojo teismo sprendimo, – patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, kurie kelerius metus šmeižė ir vis dar tebešmeižia jų artimąjį.

Pradėti Ūsai nusprendė nuo pagrindinių veikėjų – N.Venckienės ir jos tėvų Vytauto ir Laimutės Kedžių.

Neramu tik dėl Prezidentūros

„Jau paruošėme porciją N.Venckienei ir jos tėvams, kurie, kaip dabar aišku, pumpavo mergaitei į galvą istorijas apie pedofilus“, – „Lietuvos rytui“ sakė Aleksandras Ūsas.

Ūsai ne vieną mėnesį kruopščiai rinko Kedžių ir Venckų pareiškimus žiniasklaidoje, kuriuose jų sūnus buvo viešai vadinamas pedofilu.

Visi straipsniai ir vaizdo įrašai netrukus buvo pateikti prokuratūrai kartu su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Šmeižikai turi būti nubausti, tikimės, kad taip ir bus, nors kartais pagalvojame, jog dar penkerius metus, kol Prezidentūroje sėdės ta panelė, niekas taip ir nepajudės.

Jie net N.Venckienės nesugeba atsivežti, nors šią veikėją žmonės ne kartą matė vaikščiojančią po Čikagą“, – kalbėjo A.Ūsas.

Tyrimas įstrigo Šiauliuose

Kada bus įvykdytas teisingumas, laukia ne tik Ūsai, bet ir Jono Furmanavičiaus motina bei seserys – jos jau penkerius metus grumiasi, kad nužudyto Kauno apygardos teismo teisėjo šmeižikai sulauktų reikiamo atpildo.

J.Furmanavičiaus šmeižto bylą jau beveik metus tiria Šiaulių apygardos prokuratūra. Per tą laiką buvo apklausti keli liudytojai, bet įtarimai iki šiol niekam nepareikšti.

Dabar J.Furmanavičiaus šmeižto byloje yra paskirta lingvistinė ekspertizė.

Kai ji bus baigta, tyrėjai planuos kitus tyrimo veiksmus.

Dėl šmeižto į prokuratūrą kreipėsi pats J.Furmanavičius, tačiau ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas tik jo žūties dieną – 2009 metų spalio 5-ąją.

Kadangi nukentėjusysis miręs, prokurorai tyrimą nutraukė.

Netikėta D.Valio dovana

Šmeižtas J.Furmanavičiaus atžvilgiu nesiliovė ir po teisėjo nužudymo, todėl vyro seserys kreipėsi į prokuratūrą prašydamos atnaujinti ikiteisminį tyrimą ir nustatyti asmenis, sukurpusius šūviais pasibaigusią šmeižto istoriją.

Prokurorai tirti neskubėjo. Tris kartus ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, o J.Furmanavičiaus artimiesiems su šmeižikais siūlyta aiškintis privataus kaltinimo tvarka.

Visus kartus teismai nurodydavo atnaujinti ikiteisminį tyrimą. Pastarąjį kartą tai buvo padaryta pernai rugsėjį, nors tyrimą atlikęs Vilniaus apylinkės prokuroras įtarimus N.Venckienei ketino pareikšti dar tuo metu, kai ji gyveno Lietuvoje ir buvo Seimo narė.

Tam sukliudė generalinis prokuroras Darius Valys. Jis, užuot antrą kartą kreipęsis į Seimą dėl N.Venckienės teisinės neliečiamybės panaikinimo, prokurorui liepė palaukti, o po to nusprendė pamaloninti šmeižikę – nurodė dar kartą ikiteisminį tyrimą nutraukti, nors didelį darbą atlikusiam prokurorui nekilo abejonių, kad N.Venckienė apšmeižė buvusį savo kolegą ir buvo to šmeižto iniciatorė.

Tyrimo atnaujinimo J.Furmanavičiaus artimieji vėl išsireikalavo per teismus. Tyrimas buvo perduotas Šiaulių prokurorams.

Sulaukė naujų žinių

Nuo teisėsaugos pasislėpusios N.Venckienės Lietuvos teisėsaugininkai, atrodo, nematys dar ilgai.

Jos paiešką paskelbusi Šiaulių apygardos prokurorė Nina Raugienė kol kas neketina imtis jokių priemonių suimti N.Venckienę – buvusią Seimo narę tenorima iškviesti į prokuratūrą apklausti.

Nors Policijos departamentas teigia, kad N.Venckienės gyvenamoji vieta seniai nustatyta, prokurorai tam prieštarauja, esą nustatyta ne tiksli gyvenamoji vieta, o tik preliminari.

„Laukiame atsakymų į teisinės pagalbos prašymus“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė N.Raugienė.

Prokurorės teigimu, į JAV iš viso yra išsiųsti trys teisinės pagalbos prašymai: du pernai ir vienas šiemet.

Atsakymo sulaukta tik į vieną. „Pernai birželio mėnesį išsiuntėme teisinės pagalbos prašymą, šiemet balandžio mėnesį gavome atsakymą. Jame yra nurodyta nauja informacija, kurios iki šiol nežinojome, todėl gegužės mėnesį išsiuntėme prašymą ją patikslinti“, – aiškino N.Raugienė.

Tyrimų ir bylų vis daugėja

* Jei N.Venckienė nebus pargabenta į Lietuvą, ją galima teisti už akių. Kol bėglė vaikšto Čikagos gatvėmis, ikiteisminių tyrimų, kuriuose įtariamaisiais gali tapti ji ir jos tėvai, tik daugėja.

* Prieš kelis mėnesius Kauno apygardos prokuratūroje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimo Kedžių ir Venckų namuose, Kauno apylinkės prokuratūroje yra atliekamas tyrimas dėl mergaitei daryto poveikio.

* Abiejuose tyrimuose yra naudojamasi įrašais, kurie slapta buvo daryti Kedžių namuose. Juose aiškiai girdima, kaip N.Venckienė ir Kedžiai mokė mergaitę kalbėti apie tariamai ją prievartavusius pedofilus, taip pat girdėti V.Kedžio pamokymai, ką mergaitė turi piešti.

* N.Venckienei kol kas prokuratūra yra pareiškusi šešis įtarimus: dėl teismo sprendimo nevykdymo, nepagarbos teismui, trukdymo antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimo policijos pareigūnams, nežymaus kūno sužalojimo ir piktnaudžiavimo globėjos pareigomis.

* Kedžiai per tą laiką, kol jų dukra slapstosi, išgirdo jau ne vieną teismo nuosprendį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.