Jeigu R.Pakso teisės nebus atstatytos, Lietuvai gresia sankcijos

Europos Žmogaus Teisių teismas (EŽTT) dar kartą ragina Lietuvą laikytis ŽTT sprendimų ir leisti nušalintam prezidentui Rolandui Paksui dalyvauti rinkimuose. Apie tai pirmadienį Seime, spaudos konferencijoje „Ar Lietuva išliks Europos Tarybos nare dėl žmogaus teisių pažeidinėjimo?“, pareiškė Seimo Pirmininko pavaduotojas Kęstas Komskis.

EŽTT nustatė, jog pažeistos R.Pakso pilietinės teisės.<br>D.Umbraso nuotr.
EŽTT nustatė, jog pažeistos R.Pakso pilietinės teisės.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-08 15:20, atnaujinta 2018-02-09 17:20

Jeigu šis Teismo sprendimas nebus įvykdytas, Lietuva gali būti net pašalinta iš Europos Tarybos narių.

EŽTT Generalinio direktorato sprendimų vykdymo departamento vadovė Genevieve Mayer K.Komskiui raštu paaiškino, jog besąlygiškai vykdyti EŽTT sprendimus yra kiekvienos Europos tarybos narės, kuria yra ir Lietuva, pareiga.

Atkreipiamas dėmesys, jog atstatyti R.Pakso pilietines teises, leisti jam dalyvauti rinkimuose, EŽTT Lietuvą galutinai įpareigojo dar 2011 metais.

Buvo nustatyta, kad draudimas dalyvauti rinkimuose R.Paksui pažeidžia Europos Žmogaus Teisių Konvenciją ir įpareigojo sudeinti Lietuvos įstatymus su ES teisėkūros principais.

„Tačiau tai nebuvo padaryta, ir Lietuva atsidūrė aklavietėje. R.Pakso problema neišsprendžiama jau 10 metų. Mums ES struktūrose darosi vis sunkiau veikti, kalbėti apie žmogaus teises pasaulyje, nes jos pažeidinėjamos mūsų pačių šalyje“, - tvirtino K.Komskis.

Jis paskirtas Seimo Laikinosios tyrimo komisijos R.Pakso pilietinėms teisėms atkurti pirmininku.

„Komisija turi baigti darbą rugsėjo 30 dieną ir Seimas turi galimybę ištaisyti padėtį, dėl kurios Lietuvai gresia griežtis sankcijos iš ES pusės“, - pabrėžė K.Komskis.

K.Komskiui neseniai atsiųstame EŽTT dokumente kalbama apie tai, jog R.Pakso teises dalyvauti rinkimuose atkuriantis sprendimas Lietuvoje buvo vilkinamas, dėl to politikas negalėjo dalyvauti dviejuose Seimo rinkimuose.

„Todėl atrodytų tinkama pareiškėjui suteikti galimybę būti renkamam į parlamentą 2016-ųjų metų spalį“, - rašoma EŽTT pareigūnės laiške.

R.Komskio teigimu, R.Paksui palankus EŽTT sprendimas reiškia, kad jam turi būti leidžiama dalyvauti ne tik Seimo, bet ir prezidento rinkimuose.

Išvadas, kad R.Paksas pažeidė Konstituciją ir negali dalyvauti rinkimuose, yra paskelbęs Konstitucijis Teismas (KT).

Seimo narys Stasys Brundza pastebėjo, jog KT pareiga yra ne aiškinti Konstituciją, o ištirti, ar įstatymai jai neprieštarauja.

„KT negali būti aukščiau Konstitucijos. Ji tikrai neįpareigoja pažeidinėti žmogaus teisių, kaip tai buvo R.Pakso atveju“, - tvirtino L.Brundza.

„Tvarkos ir Teisingumo“ frakcijos spaudos konferencijoje taip pat buvo pristatyti šios frakcijos planai trečiadienį prasidėsiančioje rudens sesijoje.

Apie juos kalbėjo daugiausiai įstatymų projektų pasiūlęs frakcijos seniūnas Petras Gražulis. Jis kalbėjo apie įstatymų projektus, susijusius su Rusijos ekonominėmis sankcijomis Lietuvai.

„Mes siūlome pieno perdirbimo įmonėms suteikti beprocentinę paskolą, kad galėtų supirkti pieną, nemažindami kainų. Taip pat siūlome mažinti PVM žaliai mėsai ir taip apsaugoti mūsų maisto pramonę nuo krizės“, - sakė P.Gražulis.

Jis taip pat priminė būtinybę sukurti isntituciją, koordinuosiančią Lietuvai skaudžius emigracijos klausimus.

Frakcijos narys Valdas Vasiliauskas pabrėžė, jog svarbus žingsnis, ginant žmogaus teises, būtų priimti Žvalgybos įstatymo pataisas.

„Paaiškėjo baisus dalykas, kad dabar Lietuvos piliečius sekti, klausyti jų pokalbių, rengti slaptas pažymas galima ir be teismo leidimo. Mes siūlome Seime įsteigti žvalgybos kontrolieriaus instituciją“, - teigė V.Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.