„TEDxVilnius“ Lietuvoje buria aktyvių žmonių bendruomenę

Praėjus pusmečiui po konferencijos „TEDxVilnius 2014“ jos organizatoriai suskaičiavo, kad renginio metu nufilmuoti ir internete patalpinti vaizdo įrašai buvo peržiūrėti daugiau nei 50 tūkst. kartų. O net du konferencijos pranešėjų pasisakymų vaizdo įrašus JAV dirbantys TED interneto svetainės redaktoriai išrinko į „TEDx Talks“ Editor's Picks kategoriją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:01 PM

Pasak vienos iš „TEDxVilnius“ kuratorių Rūtos Kruliauskaitės, tai didelis pasiekimas, kuris komandą skatina dirbti dar daugiau ir siekti naujų tikslų. Vienas jų – išplėsti „TEDxVilnius“ veiklą ir įtraukti į ją kuo daugiau sumanių ir atvirų naujovėms žmonių – tiek suaugusiųjų, tiek vaikų bei jaunimo.

Pasibaigus pagrindinei metų konferencijai buvo nuspręsta ieškoti galimybių inicijuoti naujas, nors kiek ir mažesnes iniciatyvas, kurios padėtų ne tik auginti aplink „TEDxVilnius“ besiburiančią bendruomenę, bet taip pat išsaugotų ir kokybę, kuria pasižymi visi pastarųjų kelių metų „TEDxVilnius“ renginiai.

Gera pradžia tapo balandžio 25-26 dienomis įvykęs „Global Lithuania Leaders“ organizuotas „Pragmatonas“. Jo dalyviai, pratęsdami konferencijos „TEDxVilnius 2014“ metu nuskambėjusias vieno pranešėjų Kingsley Akins mintis apie diasporos svarbą, kūrė idėjas ir diskutavo apie tai, kaip įtraukti į valstybės gyvenimą svetur esančius lietuvius.

„Tai buvo bandymas, kuris pavyko. Todėl planuojame, kad panašių „Pragmatonų“ ateityje bus daugiau, po kiekvieno mūsų renginio. O jų šį sezoną bus tikrai daugiau nei įprasta“, – tikino Rūta Kruliauskaitė.

Viena iš „TEDxVilnius“ organizatorių džiaugiasi, kad per pastaruosius kelis metus TED sukurta eksperimentinė programa „TEDx“ tapo neatsiejama organizacijos dalimi, įnešančia svarų indėlį į šį judėjimą. Todėl jai skiriama vis daugiau dėmesio ir reikšmės – o tai atriša rankas ir suteikia daugiau laisvės „TEDx“ renginių organizatoriams.

„Iš visų jėgų dirbome, kad įrodytume TED organizacijos vadovybei, jog esame patikimi ir galime imtis platesnės veiklos, ne tik organizuoti vieną konferenciją per metus. Ir mums tai pavyko. Dabar galėsime pakviesti ne tik į didžiausią Baltijos šalyse „TEDx“ tipo konferenciją, bet ir dar 7 renginius. Dalis jų – bus visiškai naujo formato“, – tvirtino „TEDxVilnius“ atstovė Rūta Kruliauskaitė.

Anksčiausiai, jau rugsėjo pabaigoje, Lietuvoje pirmą kartą įvyks „TEDxVilniusSalon“ tipo renginys. Jo esmė – ne klausytis, ką sako kiti, o pačiam aktyviai reikšti savo mintis ir poziciją. Tokių diskusijų, kurioms vadovaus patyręs moderatorius, ir kurių metu bus gvildenamos tiek Vilniui, tiek visai Lietuvai aktualios temos, iš viso bus 4.

Naujajame sezone išliks ir jau išbandytas formatas – kolektyvinis globaliųjų TED renginių tiesioginių transliacijų stebėjimas – „TEDxVilniusLive“. Jų šiemet bus 2.

„Nors palyginti nedideli, tačiau šie renginiai suburia labai pozityvią ir naujovėmis besidominčią auditoriją. Žmones, kurie ekrane stebėdami kalbas kartu gali praleisti visą naktį, kaip ir nutiko praeitais metais“, – tikino R. Kruliauskaitė ir pridūrė, kad artimiausias jų planuojamas jau spalio 14 d., kuomet bus transliuojama tiesiogiai iš Rio de Žaneiro, o antrasis – kovo mėn. Tada pasaulinės TED konferencijos pranešimai bus transliuojami tiesiogiai iš Vankuverio.

Didžiausia „TEDxVilnius“ sezono naujiena – „TEDxKids@Vilnius“. Tai renginys, skirtas tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems, kurie domisi švietimu bei vaikų lavinimu. Organizatoriai tikina, kad jame patogiai turėtų jaustis ir mažieji (6-12 metų amžiaus vaikai), ir suaugusieji, kurie domisi vaikų ugdymu.

Pirmasis Lietuvoje „TEDxKids@Vilnius“ įvyks 2015-ųjų sausio 10 d. Menų spaustuvėje, Vilniuje.

„Aišku, visi tikriausiai labiausiai laukia konferencijos „TEDxVilnius 2015“. Galiu užtikrinti, kad ji tikrai įvyks. Ir šį kartą ne žiemą, o pavasarį – balandžio 11 d. Daugiau informacijos apie ją paskelbsime kiek vėliau. O kol kas didžiąją dalį dėmesio skirsime artimiausiems renginiams – minėtajam „TEDxVilniusSalon“, kuris įvyks rugsėjo 29 d., „TEDxVilniusLive“ transliacijai, lapkritį įvyksiančiam antrajam „TEDxVilniusSalon“ ir, žinoma, „TEDxKids@Vilnius“, – artimiausius darbus vardijo Rūta Kruliauskaitė ir pakvietė visus informaciją apie „TEDxVilnius“ veiklą sekti interneto svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.