Kas svarbiau: nutverti vagį ar kates šeriantį kaimyną?

Netinkama šunų priežiūra, naktimis skambanti tranki muzika, lėktuvų keliamas triukšmas ir net kačių šėrimas – tokius didžiausius savo rūpesčius nurodė kauniečiai per bendruomenės pareigūnų surengtą apklausą.

T.Stauskio nuomone, gyventojai ir patys gali sumažinti nusikaltimų skaičių.<br>M.Patašiaus nuotr.
T.Stauskio nuomone, gyventojai ir patys gali sumažinti nusikaltimų skaičių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Sep 9, 2014, 12:39 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:11 PM

Tyrinėjant apklausos rezultatus galima pamanyti, kad Kaune nebeliko nužudymų, plėšimų, automobilių vagysčių ar chuliganų išpuolių – gyventojai vardijo visai kitokias bėdas.

Šiek tiek kitaip atrodo apklausos rezultatai, kai pareigūnai pasiūlė kauniečiams įvertinti 8 nurodytas negeroves jų gyvenamojoje aplinkoje. Paaiškėjo, kad žmonės itin susirūpinę dėl netinkamai statomų automobilių, vaikų saugumo, vagysčių iš gyvenamųjų patalpų.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis džiaugiasi, kad sunkių nusikaltimų išties mažėja.

Pareigūno nuomone, nusikaltimų skaičių būtų galima sumažinti mažiausiai trečdaliu, jeigu gyventojai elgtųsi atsakingiau, labiau rūpintųsi savo ir kaimynų saugumu.

– Kokias didžiausias negeroves nurodė paskirų Kauno rajonų gyventojai?

– Kiekvienos amžiaus grupės žmonės nurodė skirtingas problemas, o daugiau jų sugeba įžvelgti vyresnio amžiaus kauniečiai. Tiesa, kai kurių dalykų policijos pareigūnai nepajėgūs išspręsti.

Dainavos policijos komisariato teritorijoje gyvenantys kauniečiai piktinasi iki vėlaus vakaro prie laiptinių sėdinčiais jaunuoliais, parke stovinčių tualetų deginimu, muštynėmis šeimose, balandžių lesinimu ir benamių kačių šėrimu prie daugiabučių, šunų vedžiojimu parke bei paliekamomis keturkojų išmatomis, šiukšlėmis, duobėmis, purvu.

Didelį automobilių greitį ir jų keliamas dulkes, važinėjančius keturračius, konfliktus su kaimynais, vagystes iš kiemo ir šaligatvių trūkumą dažniausiai minėjo Santakos policijos komisariatui priskirtoje teritorijoje gyvenantys kauniečiai.

O štai Panemunėje įsikūrusiems žmonėms labai nepatinka automobilių spūstys prie geležinkelio pervažos Ateities plente ir geležinkelio tarnautojų naudojami garsiakalbiai. Jie taip pat skundėsi dėl duobėtų kelių, platinamų narkotikų, gyvūnų vagysčių iš kiemų, naktimis sklindančios trankios muzikos, vietos turgelyje veikiančio alaus baro.

Žaliakalnio gyventojai kenčia dėl vagysčių iš rūsių ir sandėliukų, aplinkos teršimo, pažeidinėjamų Kelių eismo taisyklių, šiukšlinimo, netinkamos šunų priežiūros.

Smarkiai nustebino apklausos rezultatai Centro policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje. 18–29 ir 30–45 metų amžiaus grupių žmonės pareiškė nematantys jokių problemų.

Vyresni šios miesto dalies gyventojai prie didžiausių negerovių priskyrė tik lėktuvų keliamą triukšmą Aleksoto aerodrome ir saugaus eismo problemas.

– Kokį rezultatą išvydote paprašę kauniečių įvertinti konkrečias negeroves jų aplinkoje?

– Vėl nustebino miesto centrinėje dalyje gyvenantys žmonės. Vagystės iš gyvenamųjų patalpų, netinkamai statomi automobiliai, nepažįstami grėsmę keliantys asmenys, vaikų saugumas ir triukšmas susirūpinimą kelia vos 5 proc. apklausos dalyvių, vagystės iš automobilių – 4, pastatų niokojimas grafičiais – 3, plėšimai – 2 proc. apklaustųjų.

Kuo tai galima paaiškinti? Galbūt centre gyvena labiau pasiturintys žmonės, kurie sugeba apsisaugoti.

Netinkamą automobilių statymą paminėjo net 100 proc. Dainavos gyventojų, Santakos policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje gyvenantiems kauniečiams daugiausia rūpesčių kelia vagystės iš gyvenamųjų patalpų (62 proc.), Panemunės – vaikų saugumas (99 proc.), Žaliakalnio – netinkamai statomi automobiliai (53 proc.).

– Kokį vaizdą atskleidžia oficiali statistika – kur gyventi saugiausia, o kurioje miesto dalyje tyko daugiausia pavojų?

– Per 7 pirmuosius šių metų mėnesius Kauno apskrityje užregistruotos 8472 nusikalstamos veikos – palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laiku, jų skaičius išaugo 1,6 proc.

Kaune daugiausia nusikalstamų veikų užfiksuota Dainavos ir Žaliakalnio policijos komisariatų prižiūrimose teritorijose – atitinkamai 1103 ir 1070, mažiausiai – Panemunėje (657). Nusikalstamų veikų sumažėjo būtent Panemunės ir Santakos policijos komisariatų teritorijose.

Didesnė tikimybė tapti nusikaltimo auka yra miegamuosiuose miesto rajonuose, kur didelis gyventojų tankumas, o gatvės ir kiemai neapšviesti. Įtakos nusikalstamumui taip pat turi prekybos vietos – štai „Urmo“ prekybos miestelyje fiksuojama daug vagysčių. Ten, kur susiburia žmonės, didesnis pavojus tapti nusikaltimo auka.

Mažu nusikalstamumu išsiskiria Panemunės teritorija, kurioje gausu nuosavų namų. Jų savininkai labiau rūpinasi saugumu.

Labai norime skatinti saugią gyventojų kaimynystę, tačiau daugiabučių gyventojus sunku įtikinti tokio projekto nauda. Žmonės daugiabučiuose su kaimynais nebendrauja, o į susitikimus su pareigūnais dažniausiai ateina tik garbaus amžiaus kauniečiai. Panemunės, Palemono rajonuose žmonės labiau linkę bendrauti, tad teigiami tokio bendravimo pokyčiai aiškiai matyti.

Sunkių ir labai sunkių nusikaltimų šiemet daugiausia užfiksavo Žaliakalnio (26), mažiausiai – Centro (6) policijos komisariato pareigūnai. Vienintelis nužudymas užfiksuotas Dainavos rajone.

Sunkių nusikaltimų mažėja, ir tokie pokyčiai labai džiugina.

Vagysčių ir plėšimų mastas taip pat priklauso nuo pačių gyventojų elgsenos. Dažnai nukenčia įkaušę žmonės, kurie vaikštinėja tamsiomis gatvėmis, o kartais net nenoromis išprovokuoja konfliktą.

Vagysčių iš butų sumažėtų artimiau bendraujant su kaimynais. Po įvykio dažnai paaiškėja, kad niekas nieko nežino ir nematė, o vertėtų pasidomėti, ko laiptinėje ieško nepažįstamas žmogus, ką veikia nematytame automobilyje sėdintys jaunuoliai. Susvetimėjimas sudaro puikią terpę nusikaltėliams geriau jaustis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.