Kol nepasikeis karta, girti pareigūnai toliau riedės keliais?

Trečiadienį į Seimą atvykęs vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas žurnalistams pateikė trumpą komentarą apie siaubingą nelaimę Panevėžyje, kur antradienio vakarą girtas policijos pareigūnas partrenkė tris žmones. Du sunkias traumas patyrę nukentėjusieji mirė. Trečiojo gyvybę bando išgelbėti medikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 10, 2014, 1:34 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:50 PM

Nors tai ne pirmas atvejis, kai nutveriamas prie vairo girtas vidaus reikalų sistemai priklausantis pareigūnas ir ne pirmoji tokių pareigūnų sukelta avarija, VRM vadovas vengė dėl to prisiimti atsakomybę.

„Pareigūnų labai daug, įvairių žmonių esama, negaliu už visus atsakyti“, – žurnalistams sakė D.A.Barakauskas.

Apie konkretų atvejį Panevėžyje ministras tepasakė, kad, jo žiniomis, tragišką avariją policininkas padarė atostogų (ne tarnybos) metu, neuniformuotas.

„Visas nelaimės aplinkybes tirs specialiai sudaryta komisija. Kai bus išvados, tada bus galima konkrečiau kalbėti“, – aiškino D.A.Barakauskas.

Tačiau jis tačiau pabrėžė, kad su tarnybiniais nusižengimais ir pareigūnų nusikaltimais nesitaikstoma.

„Vien šiais metais iš darbo buvo atleisti 44 pareigūnai. Iš jų 11 už tai, kad vairavo apsvaigę. Mes nedarome jokių išimčių. Antai kriminalinės policijos vadovas Algirdas Matonis irgi buvo greitai atleistas iš darbo, kai prie vairo sulaikytas girtas“, – teigė D.A.Barakauskas.

Atsakomybės už girto Panevėžio pareigūno sukeltą tragišką avariją nesikratė policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.

„Atrodo, kad policija padarė pakankamai daug, kad tokie atvejai nepasikartotų. Bet praėjo dveji su puse metų ir mes vėl turime skaudų įvykį. Visos policijos vardu reiškiame užuojautą žuvusiųjų artimiesiems. Tenka atsiprašyti dėl to“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo šalies policijos vadovas.

Jis pripažino, jog 21 metus policijoje ištarnavęs Panevėžio pareigūnas jau buvo anksčiau girtas padaręs techninę avariją, už tai baustas.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, buvęs vidaus reikalų ministras Stasys Šedbaras mano, jog VRM, statutinių tarnybų bėda yra senos, ydingos nebaudžiamumo mąstysenos liekanos.

„Kiek suprantu, avariją padaręs Panevėžio policininkas priklausė tai senajai pareigūnų kartai, kuri buvo įpratusi piktnaudžiauti pareigomis. Pamenu nesenus laikus, kai prie vairo sėdę neuniformuoti išgėrę pareigūnai prie galinio automobilio lango pasidėdavo policininko kepurę ar eismo reguliuotojo lazdelę. Atseit aš savas, manęs nelieskite. Dabar jau žiūrima principingiau, bet nelaimių neišvengiama. Mes komitete buvome parengę statutinių tarnybų įstatymo pataisas. Jos numato ir didesnes socialines garantijas, bet ir kur kas griežtesnę darbuotojų atranką. Deja, mūsų projektui Vyriausybė nepritarė. Manau, kad kol nepasikeis nauja pareigūnų karta, atsikračiusi nebaudžiamumo sindromo, panašių nelaimių, kokia įvyko Panevėžyje, neišvengsime“, – portalui lrytas.lt kalbėjo S.Šedbaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.