Pirmasis rudens sesijos uždavinys – iš postų išspirti lenkus

Trečiadienį, rugsėjo 10 dieną, į Seimą sugužėjo po vasaros atostogų pailsėję, kai kurie – pietietišku įdegiu blizgantys parlamentarai. Trečiadienis neturėtų būti įtempta darbo diena, Seimo nariai aptars sesijos planus. Pirmoji į posėdžių salę, likus net pusvalandžiui iki posėdžio pradžios, atėjo konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė. Į posėdį atvyko ir su sunkiomis ligomis kovojantys parlamentarai – infarktą patyręs Povilas Gylys, kepenų vėžiu sergantis Algirdas Patackas.

Seimo nariai po vasaros grįžo į darbą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo nariai po vasaros grįžo į darbą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Sep 10, 2014, 11:18 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:53 PM

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) parlamentarai į salę rinkosi susirūpinę ir neatrodė linksmai nusiteikę. Iškritę iš koalicijos jų atstovai neteks visų svarbių postų.

Per pirmąjį sesijos posėdį premjeras Algirdas Butkevičius ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pristatė darbų programos projektą, kuris sudaromas atsižvelgiant į prezidentės, Vyriausybės, Seimo komitetų, frakcijų ir Seimo narių pasiūlymus.

Sugiedojus himną, sesijos pradžią kalba pradėjo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Ji pabrėžė, kad dėl sudėtingos geopolitinės padėties Seime turėtų būti daugiau dalykinių diskusijų, mažiau – tuščio švaistymosi skambiais žodžiais.

„Diskusijų turinys turi būti ideologinis, ypač pabrėžiu, ideologinis“, – sakė L.Graužinienė, nors plačiau nepaaiškino, kokią konkrečiai ideologiją ji turėjo omenyje.

Posto sieks liberalai

Iš koalicijos iškritus LLRA, Seimo vicepirmininko posto, kurį užėmė Jaroslavas Narkevičius, sieks opozicinė Liberalų sąjūdžio  (LLS) frakcija. Tai pareiškė LLS pirmininkas Eligijus Masiulis.

„Pono J.Narkevičiaus mes tikrai nelaikome pavaduotoju nuo opozicijos. Niekas jo nedelegavo nuo opozicijos į šitą postą, todėl opozicijoje esantys Seimo nariai, liberalai, konservatoriai, rinksis į bendrą posėdį ir priims sprendimą, ką opozicija deleguoja į Seimo pirmininko pavaduotojus“, – žurnalistams trečiadienį sakė E.Masiulis.

Laišką su sveikinimu Seimui pradėjus rudens sesiją atsiuntusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ragino neįsivelti į batalijas dėl biudžeto ir jį patvirtinti subalansuotą ir racionalų.

Ragino nesišvaistyti pažadais

„Kaip ir kasmet, vyks šalies biudžeto formavimo batalijos. Nepasiduokime trumparegiškoms pagundoms ir žvelkime toliau negu artėjantys merų ir savivaldybių tarybų rinkimai. Tegul pirmasis Lietuvos biudžetas eurais bus racionalus, subalansuotas ir lemiantis ilgalaikę valstybės pažangą“, – rašoma prezidentės laiške, kurį perskaitė Seimo pirmininkė L.Graužinienė. 

Taip pat šalies vadovė atkreipė dėmesį į geopolitinę padėtį.

„Virš mūsų regiono susitvenkė niūrūs geopolitinės audros debesys, todėl privalome susitelkti, sustiprinti valstybės saugumą, didinti finansavimą krašto gynybai. Ne tik siekdami įrodyti NATO partneriams, kad rimtai žiūrime į Lietuvos ir visos transatlantinės bendrijos gynybą, bet ir stiprindami pasitikėjimą mūsų kariais ir demonstruodami pasauliui, jog Lietuva visada kovos iki galo“, – rašoma D.Grybauskaitės sveikinime.

Taip pat šalies vadovė pabrėžė, jog jau galima imtis žingsnių, kad ekonomikos augimą pajustų ir Lietuvos žmonės, bet tai daryti reikia griežtai laikantis fiskalinės drausmės.

„Turime grąžinti sumažintas pensijas Lietuvos senjorams, padėkodami jiems už supratingumą ir solidarumą valstybei sunkiu laikotarpiu. Taip pat turime rasti galimybių spręsti mažiausias pajamas gaunančių žmonių problemas. Nepamirškime ir tolygios regionų plėtros, ypač pagalvokime apie tuos rajonus, kuriems sunkiausia, kurie jautriausi geopolitikai, kuriems labiausiai reikia dėmesio ir investicijų. Kad kiekvienas Lietuvos pilietis jaustų, jog gyvena valstybėje, kuri suteikia ne tik laisves, bet ir galimybes kurti saugų, orų ir visavertį gyvenimą“, – rašoma prezidentės laiške.

Tačiau neatrodo, kad senjorai tiki valdžios pažadais. Į pirmąjį rudens posėdį skubančius parlamentarus prie Seimo rūmų pasitiko į piketą susirinkę protestuotojai, daugiausiai – pagyvenę žmonės.

Pasveikino jubiliatus

Po vasaros atostogų susirinkęs Seimas 50 metų jubiliejaus proga pasveikino parlamentarą Naglį Puteikį, taip pat 45 metų sukaktį  atšventusį Vitalijų Gailių.

Į rudens sesijos darbų programos projektą įrašyta daugiau kaip 700 teisės aktų projektų be lydimųjų dokumentų. Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įtraukti 270, prezidentė Dalia Grybauskaitė – 24, Seimo nariai – daugiau kaip 400 įstatymų projektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.