Šernai skriaudžia ūkininkus

Nors Dzūkijoje, afrikinio kiaulių maro zonoje, šernų medžioklės vyksta nuolat, jų padaryti nuostoliai ūkininkams tik didėja. Perlojoje (Varėnos r.) jie iškniso 39 arų bulvių lauką, o Kastriškių kaime (Alytaus r.) – 20 hektarų ganyklą, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Sep 12, 2014, 7:59 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:23 PM

Varėnos rajono savivaldybės Žemės ūkio skyrius gavo jau trylikos gyventojų prašymus kompensuoti šernų padarytą žalą, o ankstesniais metais sulaukdavo vos 1–2.

23 prašymai buvo užregistruoti Alytaus rajone – panašiai kaip ir pernai.

Gerokai daugiau patyrusių žalą net nerašo tokių prašymų, nes nesitiki tinkamo atlyginimo, tik pasiskundžia seniūnams. Dėl keliolikos ar keliasdešimties litų nukentėjusieji negaišta laiko.

„Žmonės šiemet jaučiasi ypač įskaudinti, nes buvo priversti išskersti visas kiaules ir nežinia kiek laiko jų nebeauginti.

Jie tikėjosi, kad ir šernai bus iššaudyti ir nebeknis javų, pievų, bulvių, žirnių, kukurūzų.

O kai šių žvėrių padarytų nuostolių nesumažėjo, ūkininkai labai pasipiktino“, – teigė Nemunaičio seniūnas Rimantas Avižienis.

Kastriškių kaimo ūkininkas Petras Sinkevičius ryte pastebėjo gausios šernų šeimynos išartą net 20 hektarų pievą ganyklose.

Tą pačią naktį Varėnos rajone, Perlojoje, šernai be bulvių paliko Algį Aleksonį – iškniso visus 39 arus.

„Tarp miškų gyvenantys ūkininkai privalo aptverti daržų ir pasėlių plotus iki trijų hektarų.

Jei toks reikalavimas neįvykdytas, gyvūnų padarytą žalą vertinanti komisija tik konstatuoja faktą, kokiame plote kokį derlių prarado savininkas.

To reikia, kad Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojai nenubaustų pasėlius deklaravusių ūkininkų ir skirtų jiems pelnytas išmokas.

Ūkininkai kartais patys susitaria su medžiotojais, kurie pinigais ar kitokiais būdais jiems atlygina šernų padarytą žalą“, – sakė Varėnos savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Alė Baniūnienė.

Talkina medžiotojai

Varėnos rajono savivaldybė ankstesniais metais padėdavo Medžiotojų ir žvejų skyriui įsigyti šernus atbaidančių repelentų, kurie būdavo išdalijami ūkininkams, bet šiemet pristigo tam lėšų.

Alytaus medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Evaldas Dainauskas teigė, kad medžiotojai niekada neatsisako padėti kaimo gyventojams, bet medžioklės yra planuojamos ir negalima bet kur atsidurti akimirksniu.

„Reikia tik abipusio geranoriškumo. Šernas – gudrus gyvūnas. Tik teoriškai juos visus įmanoma iššaudyti. Savo turtą privalo saugoti ir ūkininkai. Vieni medžiotojai už juos to nepadarys“, – tvirtino E.Dainauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.