V. Landsbergiui gresia likti be gausios palydos

Nors šiomis dienomis šalia Vytauto Landsbergio pastebėtos didesnės apsaugos pareigūnų pajėgos nei įprastai, pavojaus jam esą nėra. Maža to, politikas gali likti išvis be sargybinių, rašo „Lietuvos rytas“.

Tėvynės sąjungos garbės pirmininkas V.Landsbergis, atrodo, jau įprato gyventi nuolat lydimas sargybinių.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Tėvynės sąjungos garbės pirmininkas V.Landsbergis, atrodo, jau įprato gyventi nuolat lydimas sargybinių.<br>„Lietuvos ryto“ TV nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Sep 12, 2014, 7:05 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:23 PM

Apie tai, kad jau daugiau kaip du dešimtmečius nuolat sergimas buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas bus paliktas be apsaugos, užsiminė vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas.

Šiuo metu iš aktyvios politikos pasitraukęs V.Landsbergis saugomas remiantis Vidaus reikalų ministerijos vadovo įsakymu. Pagal jį, dešiniųjų patriarchui yra skirtas automobilis ir vienas apsaugos darbuotojas.

Bet D.Barakauskas žada jau nuo kitų metų atšaukti šį įsakymą, jei Seimas įstatymu neįteisins apsaugos V.Landsbergiui.

Esą nepakeitus teisės aktų kyla problemų dėl pinigų, kurių šio asmens apsaugai užtikrinti Vadovybės apsaugos departamento biudžete nėra numatyta.

Projektui nepritarta

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė parlamentui buvo pateikusi įstatymo pataisas, kuriomis siūlyta buvusiam Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui apsaugą užtikrinti iki gyvos galvos.

Bet šis projektas per vasaros pradžioje vykusį balsavimą nesulaukė Seimo paramos. L.Graužinienė vakar „Lietuvos ryto“ televizijai pareiškė, jog po patirtos nesėkmės šio projekto vėl siūlyti Seimui ji neketina.

Buvo laisvų pareigūnų

Šią savaitę šalia V.Landsbergio išdygo daugiau apsaugos darbuotojų nei įprastai.

Prie pastato, kuriame lankėsi politikas, buvo pastebėti bent trys Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai, buvo kruopščiai tikrinama aplinka, ar nėra sprogmenų.

Bet Vadovybės apsaugos departamento direktorius Rymantas Mockevičius tvirtino, kad neturima jokios informacijos apie kokias nors galimas grėsmes V.Landsbergiui ir papildoma apsauga jam esą nėra skirta.

Anot pareigūno, vienu metu šalia šio politiko pastebėtos sustiprintos apsaugos pajėgos tėra išimtis, kuri nėra susijusi su jokiomis papildomomis grėsmėmis saugomam asmeniui: „Jeigu tuo metu buvo laisvų žmonių, jie, matyt, padėjo V.Landsbergio sargybiniui.

Bet nuolatinė apsauga tikrai nėra didesnė. Ji tokia pat kaip ir anksčiau. Profesorių saugo vienas mūsų darbuotojų.“

R.Mockevičius svarstė, kad pagausėjusių sargybinių šalia V.Landsbergio įspūdį galėjo sukelti atvykusi išankstinės apsaugos komanda.

Ji esą gali būti pasitelkta, jei tuo metu nereikia saugoti pagrindinių saugomų asmenų – prezidentės, Seimo pirmininkės ar premjero.

„Jei tuo metu yra laisvų žmonių ir jie gali pagelbėti kolegoms, visiems tik ramiau. Bet tokių galimybių būna ne visuomet“, – aiškino departamento direktorius.

Jokio nurodymo nedavė

Žinia apie pagausėjusį V.Landsbergio apsaugos žiedą nustebino vidaus reikalų ministrą D.Barakauską: „Aš apie tai kalbėjau su departamento vadovu, kuris be mano įsakymo jokių tokių veiksmų imtis negali.

Jis man pasakė, jog jokio nurodymo skirti didesnę apsaugą nebuvo, o kodėl jos buvo daugiau, aš nežinau. Galbūt todėl, kad buvo galimybių.“

Būtų norėję – būtų nušovę

Pats V.Landsbergis vengia komentuoti dėl jo apsaugos vykstančias diskusijas.

Profesorius nemano, kad dabar laikai įtempti tiek, kad tam būtų skiriama papildomo dėmesio – esą neramu buvo ir prieš du dešimtmečius.

„Jeigu būtų norėję, būtų nušovę. Galbūt nebuvo tokio sprendimo“, – svarstė politikos veteranas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.