Stoginių istorija: valdžia pati muša ir pati rėkia

Dėl nugriautų viešojo transporto stotelių stoginių raudonuojanti Kauno valdžia, kaip aiškėja, pati nurodė verslininkams jas pašalinti. Tokį dokumentą pasirašęs savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis net pagrasino kreiptis į teismą.

Kai kuriose Kauno vietose stoginių neliko nė ženklo – savininkai jas nukėlė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kai kuriose Kauno vietose stoginių neliko nė ženklo – savininkai jas nukėlė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Sep 13, 2014, 2:46 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:03 PM

Naujų stoginių koncesijos konkursą paskelbusi ir su laimėtoja bendrove „Reklamos arka“ sutartį pasirašiusi Kauno savivaldybė atsidūrė aklavietėje, kai bendrovė „JCDecaux Lietuva“ kreipėsi į teismą, kuris pritaikė laikinąsias apsaugos priemones.

Naujos sutarties vykdymas buvo sustabdytas, tačiau tai nesutrukdė D.Ratkeliui pasirašyti nurodymą pašalinti esamas stogines, kurias jis pavadino neteisėtais statiniais.

Kol kas autobuso ar troleibuso laukiančius kauniečius nuo nemalonių pojūčių gelbsti tik neįtikėtinai geri orai.

Suskubo vykdyti nurodymą

Lig šiol 210 stoginių Kaune prižiūrėjo bendrovė „JCDecaux Lietuva“, apie 70 – „Lagunta“.

Pastaroji pradėjo vykdyti nurodymą, kai tiktai gavo D.Ratkelio perspėjimą.

Tuo tarpu Kauno meras Andrius Kupčinskas tvirtina, kad miesto viešojo transporto stotelėse žmonės priversti laukti atviroje vietoje, neapsaugoti nuo karščio, lietaus ar stipraus vėjo, todėl nukenčia viešasis interesas.

Tai A.Kupčinskas išdėstė rašte Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkui, kuriame tokiais motyvais grindė prašymą paankstinti Kauno miesto savivaldybės atskirojo skundo nagrinėjimą.

Neseniai A.Kupčinskas pranešė, kad vykstant teisiniam ginčui laikinąsias stogines pavesta įrengti miesto savivaldybės valdomai įmonei „Kauno autobusai“. Jos bus pradėtos montuoti jau rugsėjį.

Aplinkybės nekeičia pozicijos

Galbūt vertėtų neskubinti esamų stoginių savininkų kuo greičiau nukelti statinius, kad keleiviai galėtų pasislėpti nuo lietaus ar vėjo?

„Savivaldybę mėginama parklupdyti ant kelių, tačiau tas draskymasis man taip pat nepatinka“, – prisipažino Kauno meras A.Kupčinskas.

Tuo tarpu Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras pareiškė, kad administracijos direktoriaus D.Ratkelio nurodymas – tiktai nuosekliai vykdomos procedūros dalis.

P.Kero nuomone, šio nurodymo nereikia sureikšminti, nes, teismui pritaikius laikinąsias apsaugos priemones, dokumento galiojimas taip pat sustabdytas.

Savivaldybės atstovas nemato didelės tragedijos, kad „Lagunta“ jau nukėlė jai priklausančias stogines – daugumos jų būklė esą buvo labai prasta.

Naujokus aplankė sėkmė

Konkursą įrengti ir 20 metų prižiūrėti stogines Kaune laimėjusi bendrovė „Reklamos arka“ buvo įkurta likus vos mėnesiui iki galutinės pasiūlymų pateikimo datos.

Didžiausias šios bendrovės akcininkas – įtakingas verslininkas Raimondas Gintautas Kriūnas, valdantis 60 proc. akcijų.

Už visai neseniai įkurtos ir jokios patirties reklamos versle neturinčios bendrovės įsipareigojimus garantavo Kaune įsikūrusi ortopedijos gaminių įmonė „Ortopedijos technika“.

Ieškinį teismui pateikę „JCDecaux“ teisininkai pasirašytoje koncesijos sutartyje įžvelgė mažiausiai 7 sąlygas, kurių nebuvo konkurso reikalavimuose.

Viena reikšmingiausių – atleisti „Reklamos arką“ nuo vietinės rinkliavos už išorinę reklamą.

Tokiu būdu miesto biudžetas gali prarasti net kelis milijonus litų, mat konkurso laimėtojas įgyja teisę ant stoginių skelbti reklamą.

Bendrovė „JCDecaux“ šiame konkurse nedalyvavo dėl nepriimtinų sąlygų, tačiau ši aplinkybė nesutrukdė vėliau kreiptis į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.