Tyčiojasi iš tvarkdarių (Sostinė)

Nei baudos, nei apeliavimas į sąžinę nepadeda išauklėti nevaleikų, teršiančių Verkių regioninį parką. Žaliųjų Ežerų gatvėje šiukšlės sukrautos aplink ženklą su užrašu „Šiukšlinti griežtai draudžiama“.

Kad šioje vietoje draudžiama šiukšlinti, nevaloms nei šilta, nei šalta.<br>V.Balkūno nuotr.
Kad šioje vietoje draudžiama šiukšlinti, nevaloms nei šilta, nei šalta.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-09-13 06:00, atnaujinta 2018-02-09 16:09

Vaizdingame miške, supančiame Žaliuosius ežerus, akis bado ne tik šiukšlių krūvos, bet ir pamiškėje, prie sutrešusių sandėliukų nutrenkti seni rūdijantys automobiliai, rašo „Lietuvos rytas“.

„Dabar ramiau, o vasarą miške paaugliai tiesiog rujojo, gėrė, rėkavo, mušėsi ir šiukšlino.

Dabar pasitaiko bjaurių grybautojų, kurie susirenka grybus, bet miške išmėto tuščius bambalius, popiergalius“, – „Sostinei“ dėstė sutiktas vietinis gyventojas Vladislavas.

Pasak jo, šiukšlių miške atsikrato ir žmonės, iš sodininkų bendrijų važiuojantys į miestą.

Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos vadovę Vidą Petiukonienę „Sostinės“ nupasakotas vaizdas nuliūdino, bet anaiptol nenustebino.

„Mes dar 2002-aisiais, miške suradę didžiulę krūvą statybinių atliekų, buvome pastatę savotišką paminklą šiukšlintojams – akmenį su užrašu, skelbiančiu, kad čia palaidota žmogaus sąžinė. Tačiau žmonių, neturinčių sąžinės, dar pilna ir dabar“, – apgailestavo V.Petiukonienė.

Tačiau ji tvirtino, kad šiuo metu parke prie Žaliųjų ežerų šiukšlinama gerokai mažiau nei prieš kelerius metus.

„Su miškininkais išveždavome iš miško po kelis savivarčius šiukšlių. Dabar jau mažiau, gerokai mažiau“, – tikino regioninių parkų direkcijos vadovė.

Ji pasakojo, kad kovodami su šiukšlintojais parko prižiūrėtojai, gamtosaugininkai sugalvoja įvairių būdų.

„Vienu metu pakelėse buvome prismaigstę kuolų, kad būtų nepatogu sustoti ir nešti šiukšles į mišką. Kurį laiką tai padėjo“, – sakė V.Petiukonienė.

Ji taip pat įsitikinusi, kad maišus su atliekomis miške išmeta asmenys, traukiantys į miestą iš sodininkų bendrijų, įsikūrusių aplink Žaliuosius ežerus.

„Aplinkiniai gyventojai taip neturėtų daryti, nes ir atokesni individualūs namai jau turi konteinerius, komunalinės tarnybos nuolat išveža šiukšles“, – svarstė direktorė.

Baudos nedidelės

Darius Mitrofanovas

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus Budėtojų poskyrio vedėjas

„Pagal Vilniaus miesto savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos taisykles, želdynuose (parkuose, skveruose, miesto sode, kituose poilsiui skirtuose ekologinės paskirties želdynuose) pilti šiukšles, buitines atliekas, pakuotes, sniegą draudžiama.

Už šiukšlinimą parkuose numatyta administracinė atsakomybė. Baudos įvairiais atvejais piliečiams siekia nuo 50 iki 100 litų, pareigūnams už šių taisyklių pažeidimą – nuo dviejų šimtų iki penkių šimtų litų.

Griežtesnės baudos numatytos už želdynų naikinimą arba žalojimą – nuo dviejų šimtų iki septynių šimtų litų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.