D. Grybauskaitė maištininkus išpėrė ir paleido

Prezidentė griežtai auklėjo, o pagrindiniai sistemos maištininkai nedrįso pasakyti aštresnio žodžio. Taip vakar vyko prokuratūros profesinės sąjungos atstovų susitikimas su Dalia Grybauskaite, rašo „Lietuvos rytas“.

Vakar atsidūrę Prezidentūros rūmuose aktyvieji prokurorai atrodė nuolankūs.<br>G.Savickio (ELTA) nuotr.
Vakar atsidūrę Prezidentūros rūmuose aktyvieji prokurorai atrodė nuolankūs.<br>G.Savickio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2014-09-16 08:06, atnaujinta 2018-02-02 12:15

Prezidentės pokalbį su prokurorų profsąjungos, kuriai vadovauja Alytaus prokuratūros vyriausiasis prokuroras Stasys Kasiulis, atstovais galima vertinti kaip išskirtinį įvykį.

Juk ši profesinė sąjunga – pagrindinis maišto prieš D.Grybauskaitės globojamą generalinį prokurorą Darių Valį, jam lojalią prokuratūros vadovybę, prieštaringas sistemos pertvarkas židinys.

Aktyvistai buvo romūs

Tad kodėl prezidentė pasikvietė prie apskritojo stalo tuos, kurių anksčiau nenorėjo nei matyti, nei girdėti?

Galbūt grąžinusi į darbą savo pačios nušalintą D.Valį ji vis dėlto nusprendė taip apraminti aistras sistemoje ir užbėgti už akių galimiems didesniems neramumams?

Kad ir ko siekė D.Grybauskaitė, profesinė sąjunga vakar kažkodėl nepasinaudojo šiuo susitikimu ir nepanoro iš Prezidentūros aukštybių paskelbti to, dėl ko iki šiol kovojo daugiausia užkulisiuose, – pavyzdžiui, kad būtų atleistas D.Valys.

Atvirkščiai, aktyvieji prokurorai buvo romūs, o prezidentė vėl parodė savo jėgą.

Paauklėjusi maištininkus šalies vadovė pažadėjo susitikti ir su D.Valiu.

Priminė apie atsakomybę

D.Grybauskaitė vakar kategoriškai pakartojo, kad pertvarkos buvo būtinos, jos esą pagerino darbą, perpus sumažėjo vadovaujančių prokurorų, bet prokurorų apskritai Lietuvoje tebėra per daug.

„Prokurorų savivaldos funkcija yra ne ginti prokurorų privilegijas, o gerinti prokuratūros veiklą.

Kiekvienas prokuroras yra atsakingas už žmogaus ir viešojo intereso gynimą.

Konstitucija garantuoja prokurorui nepriklausomumą, tačiau nesuteikia laisvės prieš korupciją ir nekompetenciją“, – oficialiame pranešime išrėžė Prezidentūra.

Anot šalies vadovės, prokurorai turėtų dar labiau rūpintis savo kompetencija ir jausti atsakomybę.

Panašiu tonu, „Lietuvos ryto“ žiniomis, prezidentė kalbėjo ir už uždarų durų, nukirtusi, kad profsąjungos keliamos problemos yra smulkmenos ir net pavadinusi šią organizaciją sovietine.

Kas pasikvietė, to ir muzika

S.Kasiulis lyg ir mėgino prieštarauti prezidentei, po susitikimo teigdamas, kad prokurorų nėra per daug, nes Lietuvoje labai daug nusikaltimų.

Be to, jis aptakiai kalbėjo, kad prokurorai išdėstė savo pastabas dėl neleidžiančių efektyviai dirbti niuansų, prašė Prezidentūros pagalbos.

Tačiau, pavyzdžiui, apie D.Valį susitikime iš viso nebuvo kalbėta. Tad gal jis jau tinka maištininkams?

S.Kasiulis „Lietuvos rytui“ tvirtino, jog jų pozicija nesikeičia. Profesinė sąjunga toliau mano, kad generaliniam prokurorui trūksta kompetencijos, bet prieštaringa reforma esą ne vieno asmens atsakomybės klausimas.

„Susitikimas vyko prezidentės iniciatyva, todėl mes galėjome kalbėti tik ta apimtimi, kokia ji norėjo. Juk negalėjome kalbėti apie dalykus, kuriais šalies vadovė iš viso nesidomi arba apie kuriuos nenori kalbėti“, – aiškino S.Kasiulis.

Paklaustas, ar jie apskritai turėjo galimybę pasakyti savo nuomonę, profsąjungos lyderis atsakė, kad „tam tikrus klausimus“ prokurorai išdėstė.

„Kiek kas laiko procentiškai kalbėjo, negaliu pasakyti“, – juokdamasis pridūrė S.Kasiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.