Į postą sugrąžintam D.Valiui grasinama naujais nemalonumais

Teisiamųjų suolo dėl prieš kelerius metus padarytos avarijos išvengusiam ir po ilgų priverstinių atostogų į darbą grįžusiam Generalinės prokuratūros vadovui Dariui Valiui ir vėl gali tekti prašyti nušalinti jį nuo pareigų.

Vos išsikapsčiusiam iš nemalonumų dėl avarijos, į pareigas grąžintam D.Valiui tenka aiškintis dėl Valstybės kontrolės nustatytų pažeidimų jo vadovaujamoje įstaigoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vos išsikapsčiusiam iš nemalonumų dėl avarijos, į pareigas grąžintam D.Valiui tenka aiškintis dėl Valstybės kontrolės nustatytų pažeidimų jo vadovaujamoje įstaigoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Sep 17, 2014, 12:17 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:47 PM

Taip gali nutikti, jeigu būtų patenkintas Seimo Antikorupcijos komisijos vadovo Vitalijaus Gailiaus reikalavimas iškelti D.Valiui bylą už pareigų neatlikimą dėl neatsargumo, jei valstybei buvo padaryta didelė žala. Baudžiamasis kodeksas už tai numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Apie naujus generaliniam prokurorui gresiančius nemalonumus buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas prabilo D.Valiui antradienį lankantis parlamente, į kurį jis buvo pakviestas aiškintis dėl skandalingų pavaldinių sprendimų.

Tačiau D.Valiui teko aiškintis ir dėl savo paties veiklos, kuri sukėlė abejonių Valstybės kontrolei. Kontrolieriai nustatė, kad Generalinė prokuratūra nepaisė tarnybinių butų nuomos mokesčio apskaičiavimo tvarkos pakeitimų ir iš nuomininkų toliau ėmė gerokai mažesnius mokesčius, nei priklausė.

Generalinė prokuratūra mokestį už tarnybinių butų nuomą perskaičiavo tik praėjusių metų gruodžio pabaigoje – praėjus daugiau nei dvejiems metams po naujos redakcijos teisės akto įsigaliojimo.

Valstybei dėl to padarytą žalą kontrolieriai įvertino daugiau kaip 72 tūkst. litų. Beje, ir pats D.Valys už tarnybinio buto nuomą mokėjo mažiau nei visi kiti tokio būsto nuomininkai.

Generalinis prokuroras antradienį Seime pareiškė, kad Valstybės kontrolės įvardytus trūkumus nustatė ir jo vadovaujamos įstaigos auditoriai. Jie esą buvo nedelsiant pašalinti. „Kai tik buvo informuota apie perskaičiuotą man nuomos mokestį, iš karto pasirašiau tam tikrą sutartį ir mokėjau tam tikrą nuomos mokestį“, – Seime teisinosi D.Valys.

Tačiau V.Gailius įsitikinęs, kad D.Valys privalėjo ne tik plačiau atverti piniginę kontrolierių pagautas už rankos, bet ir padengti skirtumą, kuris susidarė anksčiau taikant neteisingus, gerokai mažesnius, įkainius.

Be to, aršus prokuroro kritikas mano, kad tai neapsaugo D.Valio nuo baudžiamosios atsakomybės. „D.Valys, kaip įstaigos vadovas, privalo atsakyti už iššvaistytas lėšas. Jeigu kontrolieriai dėl galimai nusikalstamos jo veiklos į prokurorus nesikreips patys, tai padarysiu aš“, – žadėjo opozicijai priklausantis komisijos vadovas.

Trečiadienį Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė taip pat pažymėjo, kad jos neįtikino generalinio prokuroro argumentai, kodėl nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl bankrutavusio banko „Snoras“ administratoriaus Neilo Cooperio veiksmų.

„Įstatymų nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, tai žino kiekvienas Lietuvos pilietis. Taip pat ir užsienyje gyvenantis tokio lygio asmuo, kuriam buvo patikėtas toks darbas, turi žinoti įstatymus valstybių, į kurias važiuoja dirbti. Prokuroras galėjo surasti rimtesnį argumentą“, - per interviu Žinių radijui sakė Seimo pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.