Apie pilietinį karą prabilęs Klaipėdos politikas nėrė į krūmus

Ar Klaipėdos politikas Viačeslavas Titovas jau ruošia ginklus pilietiniam karui? Po jo pasisakymo „Lietuvos ryto“ televizijoje, esą uostamiestyje gali kilti neramumai kaip ir Ukrainoje, portalas lrytas.lt pasidomėjo, kiek realūs tokie politiko gąsdinimai.

Klaipėdos tarybos narys V.Titovas baiminasi, kad pilietinį karą kursto nuolatinis rusų kaltinimas žiniasklaidoje.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Klaipėdos tarybos narys V.Titovas baiminasi, kad pilietinį karą kursto nuolatinis rusų kaltinimas žiniasklaidoje.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 18, 2014, 3:30 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:22 PM

„Jokio karo nebus. Dabar XXI amžius. Lietuvoje gyvena normalūs žmonės“, – juokais, paklaustas, ar eitų į mūšį už rusų kalbą Klaipėdoje, atsakė Lietuvos rusų sąjungos pirmininkas Sergejus Dmitrijevas.

Dėl pasisakymo išgarsėjęs Klaipėdos savivaldybės tarybos narys priklauso Lietuvos rusų sąjungai. S.Dmitrijevas pabrėžė, kad V.Titovo išsakyta nuomonė neatitinka sąjungos nuomonės.

„Tuoj baigsis biuletenis, pakalbėsime su juo. Pasakysime, kad taip negalima. Jis – ne diplomatas, o paprastas žmogus“, – sąjungos narį teisino pirmininkas.

Klaipėdos rusų bendrijos vadovė Svetlana Vasičkina, vos išgirdusi V.Titovo pavardę ir apie ką bus kalbama, padėjo telefono ragelį. Panašu, kad ir ji nebūtų viena tų piliečių, kurie imtųsi ginklo.

Galiausiai paaiškėjo, kad ir pats V.Titovas kare nedalyvautų. Priešingai – padarytų viską, kad konflikto nekiltų.

„Niekur aš neisiu su ginklu. Apie ką kalbate? Aš darysiu viską, kad tokio (pilietinio karo. - Red.) nebūtų. Jokio karo mūsų žemėje neturi būti“, – tikino pašnekovas.

Politikas tvirtino, kad jo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto: „Ten kalbėjome apie tai, kas šiuo metu vyksta žiniasklaidoje. Rusai kalti, rusai kalti, tankai ateisi ir okupuos mus. Man nusibodo būti kaltam, kad aš rusas.“

Jo įsitikinimu, karą savo politika ir pasisakymais kursto Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vyriausybė ir žiniasklaida.

„Mūsų kaimynai žiūri į mus kaip į priešus. Jei dar porą metų taip bus, nežinau, kas čia bus“, – baiminosi politikas.

Paklaustas, ar, jo manymu, klaipėdiečiai rusakalbiai eitų kariauti, atsakė: „Manau, kad neis. Bet nežinau, kas įvyks per dvejus metus.“

Klaipėdos rusakalbis: „Išpūstas burbulas“

Išėjome į Klaipėdos gatves žmonių paklausti, kokios yra uostamiesčio rusakalbių nuotaikos, ar jie eitų kariauti. Mieste užkalbinta 65-erių Birutė bendrauja su rusakalbiais ir turi rusę marčią.

„Labai draugiški žmonės, geresni už lietuvius. Nepanašu, kad eitų kariauti. Tai, ką rašo žiniasklaida, yra nesąmonė“, – aiškino pašnekovė. Ji pasakojo, kad jos pažįstami rusakalbiai guodžiasi dėl mažų pensijų ir didelių vaistų kainų – kaip ir daugelis senyvo amžiaus lietuvių.

„Nenoriu tikėti (kad Klaipėdoje kiltų pilietinis karas. – Red.)", – dėstė kita gatvėje sutikta klaipėdietė Ona Birutė. Ji pažįsta Klaipėdos rusės šeimą.

„Mano kaimynė – 85-erių rusė, jos sūnus rusas, bet puikiai kalba lietuviškai, jo žmona lietuvė. Ta šeima į karą neitų. Jiems čia yra gerai“, – pasakojo Ona Birutė.

Klaipėdietė pastebėjo kaimynės nepasitenkinimą dėl to, kad visi Lietuvoje puola Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Esą senolę labiausiai skaudina informacija, kad rusai puola Ukrainą. Jos įsitikinimu, ukrainiečiai kaunasi vieni su kitais.

„Ukrainoje kariauja rusai ir amerikiečiai“, – sakė 31-erių Romanas. Jis – pusiau rusas. Vyras neitų Klaipėdoje į pilietinį karą ir yra įsitikinęs, kad toks politiko grasinimas – išpūstas burbulas: „Nesąmonė. Lietuvoje niekas neis kariauti. Manęs (informacija apie konfliktą Ukrainoje. – Red.) nežeidžia. Manau, kad čia išpūstas burbulas.“

Senjoras, profesorius, anksčiau dirbęs universitete 73-ejų Vytautas pasakė dar griežčiau: „Apie V.Titovą mano nuomonė yra neigiama. Jo pažiūros nacionalistinės, o kalbos, rusiškai pasakysiu, – bried (rus. kvailystės).“

Keli Vytauto kaimynai ir draugai yra rusai. „Jie visi sako, kad geresnių sąlygų kaip čia (Lietuvoje. – Red.) niekur nėra. Jie mano, kad rusai Kryme po metų kitų patys prašysis grįžti atgal (į Ukrainą. – Red.)“, – aiškino profesorius.

Vienintelio, jo manymu, Klaipėdos rusams trūksta – tai daugiau laidų rusų kalba per Lietuvos televizijas ir radijo stotis, kurios aiškintų apie padėti Ukrainoje. „Rusai per mažai gauna objektyvios informacijos. Jie gauna propagandą“, – aiškino klaipėdietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.