Nelegalus seklys pasėjo baimę tarp pareigūnų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovo Kęstučio Jucevičiaus karjera kybo ant plauko. Manoma, kad tokia padėtimi gali pasinaudoti valdžios atstovai, norintys, jog jis padėtų suvesti sąskaitas su jiems neįtinkančiais verslininkais, rašo „Lietuvos rytas“.

Nors FNTT vadovas K.Jucevičius mėgsta rodyti pergalės ženklą, jo galimybės vadovauti svarbiai institucijai mažėja.<br>„Lietuvos žinių“ nuotr.
Nors FNTT vadovas K.Jucevičius mėgsta rodyti pergalės ženklą, jo galimybės vadovauti svarbiai institucijai mažėja.<br>„Lietuvos žinių“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Sep 18, 2014, 6:41 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:31 PM

Dėl šios publikacijos vidaus reikalų ministras skubiai pavedė atlikti tyrimą. Dailis Alfonsas Barakauskas, su darbo vizitu viešintis Estijoje, šiandien ryte pavedė VRM Teisės ir vidaus tyrimų departamento generalinei inspektorei skubiai atlikti tarnybinį patikrinimą dėl informacijos, paviešintos šiame rašinyje.  

Gali būti, kad teisėsaugos sistemą kontroliuoti pasišovusi prezidentė Dalia Grybauskaitė gavo galingą ginklą – garsiausio nelegalaus seklio Juzefo Kozubovskio, kuris išdrįso rinkti informaciją apie Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovus, archyvus.

Kalbama, kad šis buvęs advokatas už galimybę nutraukti jam iškeltą baudžiamąją bylą sutiko ne tik bendradarbiauti su teisėsauga, bet ir perduoti per kratas nerastą informaciją apie korumpuotus teisėsaugos pareigūnus.

Yra duomenų, kad su J.Kozubovskio archyvu buvo supažindinti ir šalies vadovai.

Po valdžiai pateiktos informacijos susvyravo ne vieno aukšto pareigūno kėdė. Dėl savo ateities nėra garantuotas net Aukščiausiojo teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Tačiau šis pareigūnas savo poste gali likti vien dėl to, kad valdžiai turint savo rankose J.Kozubovskio archyvus būtų galima daug lengviau juo manipuliuoti.

O FNTT vadovo generolo K.Jucevičiaus likimą lems jo akistata su buvusiu FNTT Vilniaus apygardos skyriaus viršininko pavaduotoju Nerijumi Zulonu, kuris šiuo metu yra koncerno „MG Baltic“ Saugos tarnybos vadovas.

Dalį informacijos sunaikino

Vilniaus apygardos prokuroro Giedriaus Tarasevičiaus šantažavimu įtariamas J.Kozubovskis buvo sulaikytas birželio 3 dieną savo advokatų kontoros patalpose.

Tuo pat metu buvo atliekamos kratos jo ir jo artimųjų namuose, advokatų kontoroje. STT agentai tikėjosi aptikti J.Kozubovskio archyvą, apie kurį jau seniai sklido legendos.

Per kratas pareigūnai rado daug įdomios medžiagos. O patikrinę kieme stovintį visureigį agentai aptiko ir pareigūnams sekti naudotus perukus, modernios klausymosi per atstumą įrangos, didelį juodą lagaminą su garso bei vaizdo įrašais ir kai kuriais dokumentais.

Tačiau greitai paaiškėjo, kad šiame lagamine buvo tik nedidelė dalis sukaupto archyvo – sovietiniais laikais žvalgybos paslapčių mokytas J.Kozubovskis sugebėjo per jam ištikimus žmones USB atmintinėje sukauptą informaciją per kratą nuleisti į tualeto kanalizacijos vamzdį.

FNTT vadas reikalavo kyšio?

Iškart po sulaikymo J.Kozubovskis ėmė priekaištauti pareigūnams, kad jie sutrukdė jam sekti FNTT vadovą K.Jucevičių, šešėliniame pasaulyje vadinamą Balerina, ir rinkti jį kompromituojančius duomenis.

Buvęs advokatas tvirtino, kad generolas per buvusį FNTT pareigūną N.Zuloną už jam iškeltos baudžiamosios bylos dėl neteisėtos ūkinės veiklos ir neteisėto praturtėjimo nutraukimą reikalavo didžiulio kyšio.

Ši byla J.Kozubovskį kamavo jau seniai. Jeigu buvęs advokatas būtų buvęs pripažintas kaltu, galėjo netekti 4 milijonų litų vertės turto.

Byla – derybų objektas

J.Kozubovskiui iškelta byla ir jo surinkta pareigūnus kompromituojanti informacija vėliau tapo derybų objektu.

Manoma, kad šiais slaptaisiais archyvais ypač susidomėjo Prezidentūra.

Netrukus buvo pasiektas susitarimas, kad pareigūnus sekusiam J.Kozubovskiui būtų nutraukta baudžiamoji byla mainais už sutikimą bendradarbiauti su teisėsauga.

Kalbama, jog sandėris įvyko nepraėjus nė dviem mėnesiams po šių derybų – J.Kozubovskis perdavė pareigūnų nerastą archyvo dalį, o jo bylą kuravusi Panevėžio apygardos prokuratūra iškart priėmė sprendimą ikiteisminį tyrimą nutraukti.

Tiesa, teisininkų tvirtinimu, tai padarę Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai specialiai paliko landų, kad bet kuriuo metu būtų galima tyrimą atnaujinti.

Toks Panevėžio prokurorų sprendimas pribloškė FNTT pareigūnus, kurie yra įsitikinę, kad byla turi būti perduota teismui.

Ką slepia archyvas?

Slaptasis J.Kozubovskio archyvas įvarė baimės ne vienam pareigūnui.

Apie jame esančią informaciją pasklido įvairiausių gandų. Buvo kalbama, kad ten yra visų Lietuvos teisėjų sąrašas su pastabomis ir garso įrašais apie jų paimtus ir nepaimtus kyšius, daugybė kitų dokumentų, dalis jų – dar iš J.Kozubovskio tarnavimo KGB laikų.

Netrukus po sandėrio Aukščiausiojo teismo pirmininkas G.Kryževičius savo aplinkos žmonėms prasitarė, kad nebesieks antrosios kadencijos ir liks paprastu teisėju.

Buvo kalbama, kad perduotame archyve užfiksuota, kaip G.Kryževičius kartu su kolege ilsisi J.Kozubovskio apartamentuose, esančiuose „Vilniaus vartų“ komplekse.

Nuo pažinties neatsiriboja

Pats G.Kryževičius „Lietuvos rytui“ kategoriškai neigė šiuos gandus – tvirtino nieko nežinantis apie J.Kozubovskio archyvą: „Jeigu jis ir yra, jokios įtakos man neturės, nes nieko nedarau, kas galėtų mane kompromituoti. Aš dar nieko nenusprendžiau ir dėl kitos kadencijos – tai sprendžiu ne aš, o prezidentė.“

Nors apie Aukščiausiojo teismo pirmininko poilsį su kolege „Vilniaus vartų“ apartamentuose slaptą pažymą buvo surašęs dar buvęs STT Vilniaus valdybos viršininkas Vaidas Skirmantas, G.Kryževičius neigė ir tai: „Niekada nesinaudojau J.Kozubovskio apartamentais.

Manau, kad „Vilniaus vartų“ pastatas yra filmuojamas, todėl nesunku tai patikrinti.

O su Sigita Rudėnaite (Aukščiausiojo teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininke. – Red.) mus sieja bendra profesinė veikla ir ja pagrįsti geri kolegiški santykiai.“

Tiesa, Aukščiausiojo teismo pirmininkas neslėpė gerai pažįstantis J.Kozubovskį: „Mes esame bendrakursiai. Niekada nebėgau į kitą gatvės pusę ir neketinu to daryti ateityje, kai susitinku bendramokslius, kad ir kas jie būtų.

Susitikdavome atsitiktinai gatvėje, teisme, kai jis dar buvo advokatas, ateidavo į teismus ir laukdavo koridoriuose. Susitikdavome kurso renginiuose, kartais ir liūdnesniais atvejais – per laidotuves.

Niekieno gyvenimo būdo ar pasirinkimo, kaip gyventi, netikrinau, netikrinu ir netikrinsiu. Aš turiu ir nuteistų bendramokslių. J.Kozubovskis, kiek žinau, dar neteistas.“

Seklys kalbėjo mįslėmis

Pats J.Kozubovskis apie perduotą archyvą ir sutikimą bendradarbiauti su teisėsauga kalbėjo mįslingai: „Manau, kad jie labai norėtų gauti visą tą archyvą.“

Buvusiam advokatui neatrodė keista, kad labai greitai buvo nutraukta jo baudžiamoji byla: „Seniai ją reikėjo nutraukti, ji nebuvo paremta jokiais įrodymais.“

Generolas – į akistatą

Generolo K.Jucevičiaus likimas turėtų paaiškėti po jau paskirtos akistatos su N.Zulonu – pagal pirminius pastarojo parodymus, pinigų už bylos nutraukimą J.Kozubovskiui prašė generolas.

Tai liudija ir įrašai. Bet K.Jucevičius neigia ir N.Zulono parodymus, ir net įrašų tikrumą.

Tyrėja net pasipuošė

Dar prieš paskiriant akistatą generolas buvo iškviestas į STT ir apklaustas kaip specialusis liudytojas. Tai reiškia, kad jis netrukus gali tapti įtariamuoju.

Šis įvykis STT būstinėje buvo išskirtinis – kalbama, kad ta proga generolą apklausinėjusi tyrėja net įsigijo naują suknelę.

K.Jucevičius neneigė, jog keletą kartų atokioje vietoje buvo susitikęs su N.Zulonu, tačiau jo parodymus, kad reikalavo pinigų iš J.Kozubovskio, pavadino absurdu.

Abu pažinojo kontrabandininką

N.Zulonas ir J.Kozubovskis – seni bičiuliai.

Kalbama, kad prieš daugelį metų juos supažindino tuo metu klestėjęs kontrabandininkas Vilius Karalius.

Per vieną pasisėdėjimą sostinės Šiaurės miestelyje esančioje „Pomodoro“ kavinėje juos nufilmavo Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai.

Kalbama, jog po to VSD Vilniaus valdybos vadovas Artūras Sindaravičius, remdamasis šia filmuota medžiaga, užverbavo N.Zuloną ir privertė jį bendradarbiauti.

FNTT Vilniaus apygardos skyriaus viršininko pavaduotojo postą N.Zulonui teko palikti, kai tarnybos vadovu buvo paskirtas Vitalijus Gailius. Jis žinojo apie N.Zulono ryšius su V.Karaliumi ir pasiūlė pačiam pasitraukti.

Sudomino plačios pažintys

Iškart po to N.Zulonas tapo žinomo verslininko Dariaus Mockaus koncerno „MG Baltic“ Saugos tarnybos vadovu.

N.Zulonas buvo naudingas ne tik tuo, kad asmeniškai pažinojo daug teisėsaugos pareigūnų. Tuo metu N.Zulono dėdė, priešgaisrinės apsaugos generolas Kazys Zulonas, buvo paskirtas vidaus reikalų ministro patarėju.

Kalbama, kad tapęs Saugos tarnybos vadovu N.Zulonas savo pažįstamiems pareigūnams išdalijo korteles su didžiulėmis nuolaidomis apsipirkti „Mineralinių vandenų“ parduotuvėse, o paskui tarsi juokais jiems užsimindavo, jog sužinojusi apie nuolaidas iš privačios bendrovės Prezidentūra juos atleis.

Sekė net savo kolegas

Jau po to, kai kilo J.Kozubovskio skandalas dėl neteisėto sekimo, „MG Baltic“ vadovybė sprendė, ką daryti su N.Zulonu.

Tačiau atsikratyti į skandalą patekusio pavaldinio nebuvo lengva – jis buvo sukaupęs daug informacijos apie jautrias koncerno vietas.

STT net buvo įrašiusi N.Zulono pokalbį, kuriame jis giriasi sumontavęs slaptą fiksavimo įrangą koncerno finansų direktoriaus Vido Lazicko kabinete.

Geidžiamiausi – paslydę pareigūnai

* Kad pažeidžiami aukšti teisėsaugos pareigūnai yra politikų tampomi už virvučių, rodo generalinio prokuroro D.Valio (nuotr.) pavyzdys.

* Dėl kompetencijos stokos ir dėmę ant jo munduro palikusios avarijos, kai jis pėsčiųjų perėjoje sužalojo moterį ir buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, šis pareigūnas, regis, jau seniai turėjo būti atstatydintas. Juolab kad to reikalavo ir Seimas.

* Tačiau prezidentė, iš pradžių nušalinusi jį nuo pareigų, po to, daugelio nuostabai, skubiai grąžino jam įgaliojimus.

* Atsidėkojimo ilgai laukti nereikėjo – prokurorai priėmė skandalingą sprendimą dėl prezidentės D.Grybauskaitės remto „Snoro“ banko buvusio administratoriaus N.Cooperio išteisinimo. Pasirodo, galima iššvaistyti milijonus ir už tai neatsakyti, jeigu nežinojai, kad to daryti nevalia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.