NATO vadų saugumui – ir policijos, ir naikintuvų palyda

Penktadienį Vilniuje susirinko NATO šalių kariuomenių vadai, kurie tarsis dėl saugumo stiprinimo Rytų Europoje ir misijos Afganistane ateities.

Garbingus svečius saugo gausios profesionalų pajėgos.<br>V.Balkūno nuotr.
Garbingus svečius saugo gausios profesionalų pajėgos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2014, 9:27 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 8:08 AM

Pasirūpinti Į Vilnių atvykusių aukštų svečių saugumu teko mūsų šalies policijai ir specialiosioms tarnyboms – penktadienį vilniečiai spėjo pajusti, kad juos stebi pareigūnų akys.

Dėl renginio sostinėje imtasis papildomų saugumo priemonių.

Sustiprinta, viešbučių, kuriuose buvo apgyvendinti aukšti svečiai, apsauga. Taip pat atidžiai prižiūrimos gatvės, kuriomis jie vyko į susitikimus.

Netoli oro uosto gyvenantys vilniečiai taip pat pastebėjo, kad kai kurių svečių lėktuvai į Lietuvą atskrido su naikintuvų palyda.

Ypatingų saugumo priemonių sostinėje imtasi per penktadienio vakarą Katedros aikštėje vykusią oficialią renginio atidarymo ceremoniją.

Dvi dienas truksianti NATO karinio komiteto konferencija pradėta iškilminga ceremonija Vilniaus širdyje.

Garbės sargybos kuopos pasirodyme pagal karinį protokolą dalyvavo visų NATO šalių kariuomenių vadai, taip pat vyriausiasis sąjungininkių pajėgų Europoje vadas generolas Philipas Breedlove'as, vyriausiasis sąjungininkių pajėgų vadas transformacijai Jeanas-Paulas Palomerosas ir kiti aukščiausio rango Aljanso kariškiai. Paradą priėmė Lietuvos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Jonas Žukas ir NATO karinio komiteto pirmininkas Knudas Bartelsas.

Aukštų svečių saugumą garantuoti privalantys pareigūnai budrumo turės neprarasti ir šeštadienį – tądien vyks svarbiausios NATO karinis komiteto sesijos.

Prieš prasidedant NATO karinio komiteto konferencijai, Baltijos šalių ir Lenkijos kariuomenių vadai su Vyriausiuoju sąjungininkių pajėgų Europoje vadu (angl. SACEUR) generolu Philipu Breedlove‘u aptarė regioninio saugumo situaciją ir NATO viršūnių susitikime Velse priimtus sprendimus.

Susitikime pagrindinis dėmesys buvo skirtas Baltijos šalyse ir Lenkijoje ketinamiems steigti NATO vadovavimo ir valdymo elementams (angl. Command and Control Elements). Generolai apsikeitė nuomonėmis apie galimus reikalavimus vietoms,  kuriose būtų steigiami šie elementai, diskutavo apie jų numatomas funkcijas ir pavaldumą.

Per NATO šalių kariuomenių vadų susitikimą turėtų būti aptarti planai steigti regionines vadavietes Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Rumunijoje. Šios vadavietės rūpintųsi pajėgų, kurios būtų siunčiamos rotacijos principu išankstiniu karinės įrangos dislokavimu.

Šiemet JAV jau atsiuntė po karių kuopą į Baltijos šalis ir Lenkiją. Amerikiečių kariai regione turėtų likti ir kitąmet, prie jų pakaitomis turėtų prisidėti ir kitų NATO valstybių kariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.