Vyriausybė kitą savaitę spręs, kaip didinti ligos pašalpas

Socialinės apsaugos ir darbo

SADM siūlo, kad nauja tvarka įsigaliotų tik susirgusiems nuo 2015 metų sausio 1-osios, o susirgusiems per paskutines 5 gruodžio dienas, pašalpos būtų mokamos pagal dabartinę tvarką.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
SADM siūlo, kad nauja tvarka įsigaliotų tik susirgusiems nuo 2015 metų sausio 1-osios, o susirgusiems per paskutines 5 gruodžio dienas, pašalpos būtų mokamos pagal dabartinę tvarką.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 19, 2014, 2:16 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 10:02 AM

Pagal Seime svarstomus Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, pašalpas siūloma didinti iki 85 proc., o ministerija, motyvuodamas lėšų stygiumi, siūlo jas didinti iki 80 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio.

SADM skaičiuoja, kad pašalpas padidinus iki 80 proc., iš „Sodros“ biudžeto papildomai reikėtų apie 115,4 mln. litų, o iki 85 proc. - apie 167 mln. litų.

SADM siūlo, kad nauja tvarka įsigaliotų tik susirgusiems nuo 2015 metų sausio 1-osios, o susirgusiems per paskutines 5 gruodžio dienas, pašalpos būtų mokamos pagal dabartinę tvarką.

„Kadangi ir dabar 80 proc. pašalpa mokama nuo 7 dienos, tai nuo 3 iki 7 dienos esančios 5 dienos - tas gabaliukas bus pagal senąją tvarką. Čia ne dėl sutaupymo, o kad nereikėtų keisti informacinių sistemų“, - BNS teigė ministerijos Socialinio draudimo skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinauskas.

Dabar už 2 pirmas nedarbingumo dienas ligos pašalpą moka darbdavys, ji sudaro ne mažiau kaip 80 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Nuo trečios dienos pašalpą moka „Sodra“ - iki septintos ligos dienos jos dydis yra 40 proc., o nuo aštuntos - 80 proc.

Tačiau SADM siūlo nesvarstyti pataisų, kuriomis norima didesnes išmokas mokėti daugiau uždirbantiems - esą tam prireiktų 66 mln. litų per metus, o padidintas išmokas gautų beveik 40 tūkst. asmenų.

Šiuo metu pašalpos mokamos tik nuo dalies atlyginimo - ji neviršija 3,2 draudžiamųjų pajamų dydžio (4762 litai), o Seime svarstomomis pataisomis norima šią ribą pakelti iki 5 draudžiamųjų pajamų dydžio - 7440 litų - toks dydis galiojo iki krizės.

Ligos pašalpa po atleidimo iš darbo mokama ne ilgiau kaip 5 kalendorines ligos dienas.

Seimas 2010 metais neribotam laikui yra pratęsęs 2009 metų gegužę sumažintų ligos pašalpų mokėjimą

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.