Mesti kunigystę dėl moters?! Nebūkit juokingi!

Jauna kolegė pažėrė nemažai patarimų, kaip negundyti kunigų: jai atrodė svarbu nerodyti pilvo ir netyčia nepasilenkti vilkint suknele su iškirpte, kai ateini pasipasakoti apie sielos kančias.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

2014-09-22 07:59, atnaujinta 2018-01-30 04:37

Nuoširdus, bet supaprastintas požiūris! Esu įsitikinusi, kad kunigystės daug dažniau išsižadama ne dėl asmeninių priežasčių. Daug įtikinamesnis pagrindas, kad bažnyčia kaip sistema neleidžia atsiskleisti asmenybėms.

Pasaulis kinta labai greitai, o bažnyčia tebebando paisyti uždaro luomo taisyklių, kurios asmeninei iniciatyvai apkarpo sparnus. Kodėl iš Arkikatedros į mažesnę bažnyčią buvo perkeltas Ričardas Doveika? Nes smarkiai peržengė bažnytinio kalėjimo taisykles: bendravo su daugybe žmonių, dalijo interviu, atvirai pasisakydavo visuomeniniais klausimais.

Pradžią tokiam elgesiui padarė vienuolis Astijus: su TV kamera jis vaikščiojo po tikinčiųjų ir juos niekinančių namus ir paprasčiausiai kalbėjosi apie skaudančias sielas. Taip, tai buvo supaprastinti pokalbiai, bet manau, jog ne vienam jie tapo brangūs.

Kodėl tokį nerimą bažnyčiai kelia naujasis popiežius Pranciškus? Nes jis tyčia atmeta visa, kas prakilnu, didinga, pernelyg išaukštinta ir neprieinama didžiajai daliai tikinčiųjų. Taip, jis labai pavojingas: jam nieko nereiškia atsisakyti turtų, prabangos, uždarumo ir atstumo.

Jis savęs nesudievina, nesureikšmina ir neverčia žvelgti į jį iš apačios. Jis sąmoningai klibina bažnyčios instituciją iš vidaus, nes tik taip įmanoma susigrąžinti tikinčiuosius ir iš formalų paversti juos tikrais tikėjimo fanais.

Kita priežastis, kodėl bažnyčia tapo atgrasi daugeliui parapijiečių, - jaunosios kartos kunigų verslumas: daugelis iš jų yra daug tinkamesni statybų vykdytojai ir projektų finansinei paramai gauti rašytojai, nei Dievo avelių ganytojai. Net skurdžiausioje parapijoje nesu sutikusi jauno kunigo, nevažinėjančio geru automobiliu.

Yra daug priežasčių, dėl kurių kunigystė gali nustoti būti sielos pašaukimu. Pedofilija bažnytininkų globojamuose vaikų namuose. Prastai valgydinami seneliai parapijų globojamuose namuose. Dvasininkų perkėlimas į užkampių parapijas, kad neišsišoktų su asmenine iniciatyva.

Ar iš tikrųjų taip nutiko kunigui Robertui Šalaševičiui? Kas jį pasiėmė – nusivylimas savirealizacija bažnyčios rėmuose ar moteris?

Moterys paprastai nebūna tokios galingos, nes daug stipriau už aistrą žmogų veda į priekį idealizmas. Bet turi būti ką idealizuoti, kad galėtum atsilaikyti prieš iškirptę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.