Pasirodžius rusams į orą vėl buvo keliami NATO naikintuvai

Savaitgalį greta Baltijos valstybių buvo stebimas Rusijos karinės aviacijos suaktyvėjimas. Sekmadienį rusų karo lėktuvai net tris kartus buvo pastebėta greta Latvijos krantų. Dėl to į orą vėl buvo keliami NATO oro policijos misiją atliekantys naikintuvai.

Sekmadienį rusų karo lėktuvams net tris kartus priartėjus prie Latvijos krantų, į orą vėl buvo keliami NATO oro policijos misiją atliekantys Portugalijos naikintuvai F-16.<br>R.Vitkaus nuotr.
Sekmadienį rusų karo lėktuvams net tris kartus priartėjus prie Latvijos krantų, į orą vėl buvo keliami NATO oro policijos misiją atliekantys Portugalijos naikintuvai F-16.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2014, 1:28 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:30 AM

Tuo metu, kai Lietuvos kariškiai tyli ir niekada operatyviai neskuba paskelbti apie tai, kad į orą buvo keliami NATO oro policijos misiją atliekantys naikintuvai, Latvijos kariuomenė paslapties iš to nedaro ir visuomenę nuolat informuoja apie Rusijos karo mašinas, pasirodančias greta šalies krantų.

Kaip savo paskiroje socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Latvijos kariuomenė, vien sekmadienį greta kaimyninės valstybės sienų virš Baltijos jūros rusų karo orlaiviai buvo užfiksuoti net tris kartus. Stebėti jų skrydžio į orą iš Aviacijos bazės Zokniuose buvo keliami Portugalijos naikintuvai F-16.

Visų pirma prie Latvijos krantų virš Baltijos jūros buvo užfiksuoti du daugiafunkciniai naikintuvai Su-27 ir du viršgarsiniai bombonešiai Tu-22. Stebėti jų skrydžio iš Zoknių į orą pakilo NATO oro policijos misiją atliekantys Portugalijos naikintuvai F-16.

Po kiek laiko greta Latvijos krantų praskrido dar du Su-27. Juos irgi palydėjo portugalų orlaiviai.

Galiausiai prie Latvijos pasirodė dar du tokie patys daugiafunkciniai naikintuvai.

Nei apie skrydžių kryptį, nei apie jų tikslą Latvijos kariškai nepraneša.

Sekmadienį prie Latvijos krantų pasirodę naikintuvai Su-27 (pagal NATO klasifikaciją – Flanker) yra sovietų laikais sukurtas daugiafunkcinis labai manevringas karo orlaivis, galintis atlikti užduotis bet kokiomis oro ir paros meto sąlygomis. Jis skirtas oro erdvės užvaldymui ir kontrolei.

Šis orlaivis gaminamas nuo 1977 metų ir tai mūsų dienomis tai yra vienas iš pagrindinių Rusijos armijos karinių lėktuvų.

Viršgarsinis bombonešis Tu-22 (pagal NATO klasifikaciją – Blinder) sovietiniais laikais pakeitė tuo metu jau pasenusį Tu-16. Pradėtas eksploatuoti 1962 m., šis bombonešis oficialiai nebenaudojamas.

Praėjusią savaitę virš Baltijos jūros buvo stebima ir daugiau Rusijos karo aviacijos skrydžių. Štai ketvirtadienį pasirodžius dviem Rusijos bombonešiams Su-24, į orą buvo pakelti NATO oro policijos misiją atliekantys Portugalijos naikintuvai F-16. Trečiadienį į orą kilo ir Švedijos JAS-39 „Gripen“.

Latvijos kariškiai praneša, kad Rusijos kariniai orlaiviai prie šalies krantų buvo priartėję ir rugsėjo 8, 12 ir 14 dienomis. Tai buvo transportiniai An-26 ir Il-76.

Nuo sausio iki rugsėjo Rusijos karo orlaiviai prie Latvijos krantų buvo priartėję net 142 kartus. 67 atvejais tai buvo naikintuvai, 16 - transporto orlaiviai, 45 - žvalgybiniai lėktuvai, 8 - skraidančios vadavietės, 4 - bombonešiai ir du kartus - sraigtasparniai.

Dažniausiai Rusijos kariniai orlaiviai tokiais atvejais skrenda neatsakinėdami į šaukinius, be skrydžių planų, nebendrauja su civilinėmis skrydžių valdymo tarnybomis ir taip kelia pavojų civiliniams skrydžiams regione.

Šiuo metu NATO oro policijos misiją vykdo Portugalijos karinių oro pajėgų kariai šešiais naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“, juos misijoje sustiprina Kanados karališkųjų oro pajėgų kariai keturiais naikintuvais F-18 „Hornet“.

Tuo pat metu NATO oro policijos misiją atlieka Vokietijos naikintuvai „Eurofighter Typhoon“, kylantys iš Emario bazės Estijoje, ir Nyderlandų naikintuvai F-16, kylantys iš Lenkijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.