Prezidentė paskyrė energetikos ministrą

Pirmadienį popiet prezidentės spaudos tarnyba netikėtai pranešė apie naują Energetikos ministrą. Juo paskirtas „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis. Tai kiek nustebino Darbo partijos prezidiumą, nes buvo užbėgta už akių.

Prezidentė D.Grybauskaitė pasirašė teikimą.<br>M.Kulbio nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė pasirašė teikimą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius, Evelina Valiuškevičiūtė, BNS, ELTA

Sep 22, 2014, 3:17 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:08 AM

Pirmadienio vakarą „darbiečiai“ planavo rinktis Kėdainiuose tarybos posėdžiui. Be kitų klausimų, darbotvarkėje buvo numatyta apsispręsti ir dėl kandidato į energetikos ministrus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė atitinkamą dekretą pasirašė atsižvelgdama į premjero Algirdo Butkevičiaus teikimą.

R.Masiulio kandidatūra į energetikos ministrus Darbo partijos prezidiumui buvo pristatyta šiandien.  „Mums buvo pranešta, kad kito pasirinkimo nėra“, – portalui lrytas.lt sakė šaltiniai Darbo partijoje.

Pasak premjero, R.Masiulis yra kompetentingas ir gerai išmano tarptautinę energetikos sistemą bei Lietuvoje įgyvendinamus energetikos projektus.

Atmetė daug kandidatų

„Pirmiausiai buvo susitarta, kad naujas energetikos ministras turi būti kompetentingas, turi būti ne naujokas, o gerai išmanyti ir tarptautinę energetikos sistemą, tiek Lietuvoje įgyvendinamus projektus. Tikiuosi, kad šitas žmogus (R.Masiulis - BNS) ir toliau bus atsakingas už suskystintų gamtinių dujų terminalo įgyvendinimą“, - kalbėjo premjeras.

Darbo partijai vadovaujanti Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pareiškė, kad už šitą kandidatą prisiima asmeninę atsakomybę. Ji taip pat teigė, kad kiti partijos siūlyti kandidatai esą buvo atmesti.

Tarp atmestų kandidatų esą buvo parlamentarai Kęstutis Daukšys, Artūras Paulauskas, Vydas Gedvilas, Raimundas Paliukas, taip pat – buvęs premjeras Gediminas Vagnorius.

Neoficialiomis žiniomis, kai kurie jų net nežinojo, kad buvo siūlomi kandidatais.

Žinia apie R.Masiulio kandidatūrą pribloškė daugelį prezidiumo narių, tačiau jie atkreipė dėmesį, kad Darbo partijos dvasinis lyderis Viktoras Uspaskichas prezidiume išliko ramus. Dėl to imta spėlioti, kad dėl kandidato iš šalies buvo susitarta gerokai iš anksto.

Taip pat stebėtasi, kam reikėjo pirmadienį šaukti partijos tarybos posėdį, kuriame turėjo būti apsispręsta dėl kandidato į energetikos ministrus. Jis vakare numatytas Kėdainiuose.

Nesistebi K.Daukšio išbrokavimu Politologų nuomone, tai, kad keletą savaičių virė aistros dėl naujojo ministro, tačiau stipraus lyderio iš anksto nebuvo žinoma, neturėtų stebinti. Į naujo ministro paieškas ir derinimą buvo įsijungusi tiek Darbo partija, premjeras, kitos interesų grupės, galiausiai viską lėmė prezidentės pozicija.

„Aš manau, kad tai yra postas, kurio niekas nebūtų lengvai gavęs. Tai įdomus ir netikėtas politinis sprendimas. Žinoma, gerąja prasme. Suskystintų dujų terminalas yra bene vienintelis tikras energetinę nepriklausomybę įtvirtinantis projektas. Ir jis yra daromas R.Masiulio vadovaujamos įmonės rankomis. Lietuvos energetiniam saugumui tai geras sprendimas. Reikia tikėtis, kad jis išlaikys ši politinį išbandymą“, – sakė politikos apžvalgininkas Laurynas Kasčiūnas.

Politologo nuomone, Darbo partijos žmogaus paskyrimas į energetikos ministro postą galėjo iššaukti įvairiausių neaiškumų. Ypač, jeigu tai susiję su energetine nepriklausomybe ir kitais strateginiais klausimais. Pastarosiomis savaitėmis buvo garsiai kalbėta apie darbiečio K.Daukščio kandidatūrą. Tačiau politologo vertinimu, tai nebuvo tinkamas kandidatas.

„K.Daukšio pozicijos tam tikrais strateginiais klausimais keldavo abejonių. Daukšys daugiau kvestionuodavo energetinius saugumo projektus, nei juos remdavo. Natūralu, kad tokio žmogaus galimas paskyrimas į ministeriją, kuri tais projektais rūpinasi, aš manau, galėjo iššaukti visokiausių neaiškumų kaip čia bus toliau dėl mūsų energetinės politikos. Ypač geopolitiniame kontekste, kai reikia kuo greičiau mažinti savo nepriklausomybę nuo Rusijos“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

Kompromisinis variantas

Naujasis energetikos ministras yra kompromisinis variantas, mano politologas, Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas doc. dr. Tomas Janeliūnas, ir neatmeta, kad nepartinio R. Masiulio kandidatūrą „darbiečiams“ pasiūlė pati šalies vadovė.

„Tai, matyt, vis dėlto kompromisas, kuris buvo pasiektas tarp Prezidentės, Premjero ir šiuo atveju, matyt, Darbo partijos, nes, jeigu tikėtume A.Butkevičiumi, vis dėlto buvo irgi su L.Graužiniene derintas. Tai šitas kompromisas, matyt, vis dėlto neišvengiamai yra labiau į Prezidentės pusę, t.y. čia įsivaizduoju, jog be labai aiškaus Prezidentės pageidavimo šita kandidatūra nebūtų iškilusi“, –  komentavo politologas.

„Be Prezidentės pageidavimų būtent jo (R. Masiulio) kandidatūra nebūtų iškilusi . Manau, kad jos pageidavimai buvo labai ryškūs“, – pabrėžė T.Janeliūnas. Negailėjo pagyrų Konservatorių lyderis Andrius Kubilius negailėjo gerų žodžių apie naujai paskirtą ministrą. A.Kubiliaus teigimu, R.Masiulis įrodė, kad jis išmano savo darbą ir nebijo didelės atsakomybės.

„Manau, kad buvo priimtas labai geras sprendimas. R.Masiulį pažįstame kaip labai stiprų specialistą, turintį šioje srityje gerą praktinį ir teorinį supratimą. Jis atlaiko didelius iššūkius, tame tarpe ir neteisingus kaltinimus. Šioje vietoje neturiu jam jokių priekaištų. Jeigu jis dirbs ministru taip, kaip dirbo „Klaipėdos nafta“ vadovu, tai Lietuva turės tikrai labai gerą ministrą“, – sakė A.Kubilius.

Tai, kad pasirinktas nepartinis ministras, A.Kubiliaus nestebino – ne vien partijose yra gerų specialistų.

„Mano Vyriausybėje taip pat buvo trys ar keturi stiprūs ministrai, kurie nebuvo partiniai. Pradedant Ingrida Šimonyte, Arvydu Sekmoku ir Rimantu Žyliumi. Džiaugiausi, kad tokie profesionalai atėjo dirbti į tokį darbą ir puikiai tvarkėsi“, – sakė A.Kubilius.

Tikisi, kad išliks politiškai korektiškas

Energetikos ministru pirmadienį paskirtas naftos krovos ir SGD terminalą statančios bendrovės „Klaipėdos nafta“ vadovas nepartinis R.Masiulis yra kvalifikuotas specialistas, kuris šiose pareigose išliks politiškai korektiškas, mano buvęs koalicinės konservatorių ir liberalų Vyriausybės energetikos ministras, nepriklausomas ekspertas Arvydas Sekmokas, kuris 2010 metais paskyrė R.Masiulį vadovauti „Klaipėdos naftai“.

„Aš manau, kad jis (R.Masiulis - BNS) yra labai kvalifikuotas specialistas. Jis buvo „Leo LT“ valdyboje, turi patirties elektros ir naftos sektoriuje. Aš manau, kad jis yra politiškai labai korektiškas žmogus, pasižymi geromis vadovo savybėmis, yra demokratiškas ir kartu labai reiklus. Aš manau, kad tai yra labai geras, gal šiek tiek netikėtas pasirinkimas, ir dabartinė jo pozicija leis sėkmingai pabaigti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalą“ , - BNS sakė A.Sekmokas.

Jo teigimu, R.Masiulis yra ne politinis, o technokratinis ministras.

„Aš manau, kad jis užims tokią poziciją, kurios iš jo reikalauja pareigos ir priesaika Seime. Nemanau, kad jis būtų kažkurios partijos šešėlinių interesų atstovas. Turint galvoje dabartinę geopolitinę situaciją, tai yra labai išmintingas pasirinkimas. Manau, tai yra tiek Darbo partijos išmintingas žingsnis, siekiant išlaikyti savo tam tikrą teigiamą įvaizdį visuomenėje, tiek premjero Butkevičiaus noras turėti kvalifikuotus specialistus Vyriausybėje, ir manau, tai naudinga valstybei“, - kalbėjo A.Sekmokas.

Buvo atsakingas už SGD terminalą

45-erių ekonomistas, tarptautinių santykių ir politikos išsilavinimą turintis R.Masiulis „Klaipėdos naftai“ vadovauja nuo 2010 metų. Iki tol jis buvo dabar jau panaikintos energetikos bendrovės „Leo LT“ verslo vystymo direktorius ir valdybos narys, 14 metų jis dirbo įmonėse „Arthur Andersen“ ir „Ernst & Young“, kur vadovavo energetikos sektorių aptarnaujantiems padaliniams.

Tiek prezidentė D.Grybauskaitė, tiek socialdemokratas A.Butkevičius ne kartą išreiškė pasitikėjimą R.Masiuliu.

Socialdemokrato Artūro Skardžiaus vadovaujama Seimo laikinosios energetikos komisija pernai ir šiemet tyrė „Klaipėdos naftos“ įgyvendinamą SGD terminalo projektą. Balandį komisija siūlė SGD terminalo projektą, kai jis bus baigtas šių metų pabaigoje, audituoti Vyriausybės pasirinktiems auditoriams, be to, ji atsisakė ankstesnių planų siūlyti SGD terminalo statybos aplinkybes tikrinti Viešųjų pirkimų tarnybai, Valstybės kontrolei bei prokurorams.

Komisiją kurti pasiūlė valdantiesiems priklausantys „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ bei Drąsos kelio frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

R.Masiulis naujas pareigas pradės eiti, kai prisieks Seime.

„Klaipėdos naftos“ atstovė spaudai Indrė Milinienė BNS sakė, kad laikinasis įmonės vadovas bus paskirtas netrukus, tikėtina, kad tai bus generalinio direktoriaus pavaduotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.