A.Skardžius: „R.Masiulis klaidino Seimo komisiją“

Kritiškais pareiškimais dėl suskystintųjų dujų terminalo pagarsėjęs Seimo narys Artūras Skardžius nieko gero negali pasakyti ir apie naujai paskirtą energetikos ministrą.

A.Skardžius abejoja, ar tinkamai parinkta energetikos ministro R.Masiulio kandidatūra.<br>P.Lileikio nuotr.
A.Skardžius abejoja, ar tinkamai parinkta energetikos ministro R.Masiulio kandidatūra.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2014-09-23 18:31, atnaujinta 2018-01-29 22:53

Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas mano, kad Rokas Masiulis, būdamas „Klaipėdos naftos“ vadovu, šalies energetikos ūkiui padarė žalos plėtojant suskystintųjų dujų terminalo statybos projektą ir ypač išnuomojant laivą.

Tačiau premjeras Algirdas Butkevičius tokiai neigiamai partijos kolegos nuostatai prieš naująjį ministrą nepritaria. Interviu Lietuvos radijui antradienį ministras pirmininkas gyrė R.Masiulį kaip išmanantį savo darbo sritį, teigė neturintis žinių apie jo neskaidrią veiklą tuo laiku, kai jis vadovavo „Klaipėdos naftos“ įmonei.

A.Skardžius vadovavo pavasarį baigusiai darbą Seimo laikinajai komisijai, kuri tyrė ankstesnės Vyriausybės veiklą energetikos srityje. Jis teigė, jog „Klaipėdos nafta“ ir jos vadovas R.Masiulis buvo pakliuvęs į komisijos akiratį dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybos ir laivo nuomos.

„Komisija nustatė, jog vien terminalo statybos konsultantams buvo išmokėta nepagrįstai didelė suma –  61,5 mln. Lt. „Klaipėdos nafta“ yra privatus juridinis asmuo, o R.Masiulis ėmėsi terminalo kaip komercinio projekto. Ir tik likus ma=ai laiko iki projekto vykdymo Vyriausybė statybą įteisino įstatymų aktais atgaline data. Toks fakto įteisinimas atgaline data yra neteisėtas“, – tvirtino parlamentaras.

A.Skardžiaus įsitikinimu, neskaidriai atrodo ir terminalo laivo įsigijimo istorija, už kurią, Seimo nario nuomone, atsakomybė tenka tuomečiam „Klaipėdos naftos“ vadovui R.Masiuliui.

„Projektas buvo laivą pirkti, o jį išsinuomojo dešimčiai metų už dviejų laivų kainą. Ir Lietuvos žmonėms labai nepalankiomis sąlygomis. Formaliai laivo nuoma metams – 180 mln.Lt, bet dar mokėsime procentus terminalo operatoriui, įmonei „LitGas“ už dujų atgabenimą. Kaina peržengs 200 mln. Lt  per metus. O per 10 metų turėsime sumokėti 1 mlrd. 800 tūkst. Lt. Tai nepagrįstai dideli pinigai“, – tvirtino Seimo narys.

Skandalui iškilus į aikštę, šių metų kovą R.Masiulis viešai buvo pareiškęs, jog A.Skardžiaus priekabės nepagrįstos ir tik trukdo Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekiams, trikdo terminalo statybą.

Tačiau A.Skardžius iki šiol tvirtina, jog R.Masiulis klaidino Seimo komisiją, pateikdavo viena kitai prieštaraujančias versijas.

„Likus dviem dienoms iki komisijos darbo pabaigos galimai R.Masiulis vienai valdžios institucijai buvo išsiuntęs elektroninį laišką, kuriame raginama mane stabdyti, užgniaužti komisijos darbą. Tą laišką iki šiol turiu išsaugojęs“, – tikino A.Skardžius.

Jis stebisi, kad Darbo partijai priklausantis ministro portfelis buvo atiduotas „konservatorių žmogui“.

„Tai panašu į savotiškus mainus“, – svarstė A.Skardžius.

Antradienį kalbėdamas per Lietuvos radiją premjeras A.Butkevičius pripažino, kad ankstesni  „Klaipėdos naftos“ vadovui R.Masiuliui mesti kaltinimai neva neskaidria veikla buvo politizuotas procesas.

„Jei teisėsaugos institucijos būtų pripažinusios, kad konkursas vyko neskaidriai, pažeidžiant Lietuvos įstatymus, šiandien R.Masiulis neitų tų pareigų. Manau, kad šitas klausimas buvo politizuotas“, – interviu radijui  sakė A.Butkevičius.

Anot jo, politikai į įmonių darbą neturi kištis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.