Kedžių pabėgimo iš Garliavos planas žlugo

Namas, kurį bandė parduoti, areštuotas, jiems patiems pareikšti įtarimai dėl mažametės tvirkinimo ir paimti asmens dokumentai. Tokie nemalonumai užgriuvo Klonio gatvės Garliavoje gyventojus 75 metų Vytautą ir 71 metų Laimutę Kedžius.

L. ir V.Kedžiams gyvenimas apkarto – sūnus negyvas, duktė pabėgusi, o jie įtariami mažametės tvirkinimu.
L. ir V.Kedžiams gyvenimas apkarto – sūnus negyvas, duktė pabėgusi, o jie įtariami mažametės tvirkinimu.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2014-09-23 06:59, atnaujinta 2018-01-30 01:32

Svarbiems išgalvotos pedofilijos istorijos veikėjams Kedžiams nepavyko tyliai išnykti iš Garliavos, rašo „Lietuvos rytas“.

Po dienraščio publikacijos apie parduodamą Kedžių namą Klonio gatvėje ir apie tai, kad jų savininkai gali bandyti pasekti dukters Neringos Venckienės, jos pusbrolio Tado Skučo bei kaimynės Olgos Girdauskienės pėdomis ir pasprukti iš Lietuvos, teisėsaugininkai nusprendė imtis priemonių.

Kedžiai buvo skubiai iškviesti į Kauno vyriausiąjį policijos komisariatą, kur išgirdo nemalonią žinią – jiems pareikšti įtarimai dėl mažamečio asmens tvirkinimo, jų turtui taikomos laikinosios apsaugos priemonės ir skiriama kardomoji priemonė – dokumentų poėmis.

Įklampino pokalbiai namuose

Ikiteisminis tyrimas dėl Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimo Kedžių ir Venckų namuose buvo pradėtas šių metų birželio pradžioje.

Šio tyrimo pagrindu tapo pačių Kedžių namuose slapta įrašyti pokalbiai.

Klausymosi įranga ten buvo sumontuota iš karto po 2009 metų spalio 5 dienos žmogžudysčių Kaune.

Prokurorai tikėjosi, kad iš kalbų šiuose namuose sužinos, kur slapstosi Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymu įtariamas Drąsius Kedys, tačiau išgirdo, kaip tyrėjai teigia, daug šlykštesnių dalykų – kaip buvo tvirkinama mergaitė.

N.Venckienė ir jos tėvai mažametei L.Stankūnaitės dukteriai pasakojo apie vyrų lyties organus, apie iš jų išbėgančius „kremus“, apie tai, kad tariami pedofilai jai kišdavo į burną savo „sysalus“, o ji kosėdavo, nes skaudėdavo.

Paaiškėjo, kad net garsieji mergaitės piešiniai, naivuoliams turėję įrodyti esant pedofiliją, buvo surežisuoti V.Kedžio.

Mylintį senelį vaidinęs pensininkas mergaitei liepė piešti tariamus pedofilus ir netgi nurodinėjo, kokio dydžio turi būti jų „sysalai“.

Policija tvirkinimo nematė

Apie patirtus kankinimus Kedžių namuose yra pasakojusi ir pati L.Stankūnaitės duktė.

Netrukus po jos išvadavimo iš laikinosios globėjos N.Venckienės namų mergaitė buvo du kartus apklausta tyrėjo ir ikiteisminio tyrimo teisėjo.

Tąkart vaikas kalbėjo ne tik apie tvirkinimą, bet ir Kedžių bei Venckų namuose patirtą psichologinį ir fizinį smurtą.

Jei mergaitė priešindavosi giminaičių nurodymams, jai būdavo grasinama mirtimi, pedofilais, o kartą kantrybės netekęs V.Kedys jai užplojo diržu.

Vis dėlto net ir išgirdę tokius mergaitės žodžius teisėsaugininkai neskubėjo pradėti ikiteisminio tyrimo.

Tada buvo prisiminti Kedžių namuose daryti įrašai, kurie iki to laiko nebuvo perklausyti, nes juos prokurorui atnešę D.Kedžio paiešką vykdę, o dabar teisiami Kriminalinės policijos biuro pareigūnai nuolat kartodavo: „Nieko svarbaus, galima sunaikinti.“

Dviejų milijonų litų ieškinys

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet prokuratūra, kaip tapo įprasta tiriant su Venckais ir Kedžiais susijusias bylas, ir toliau niekur neskubėjo.

Nesulaukusi, kol bus pareikšti įtarimai, L.Stankūnaitė su savo advokatu Gintaru Černiausku kreipėsi į teismą.

„Surašėme raštą teismui, nors įtarimai niekam nebuvo pareikšti, paprašėme kuo greičiau juos pareikšti kaltiems asmenims, areštuoti jų turtą ir pareiškėme civilinį ieškinį“, – „Lietuvos rytui“ vakar sakė G.Černiauskas.

L.Stankūnaitė savo dukters tvirkintojams yra pareiškusi dviejų milijonų litų ieškinį.

Šią sumą ji ketina prisiteisti ne tik iš Kedžių, bet ir iš Čikagoje pasislėpusios N.Venckienės, kurios atžvilgiu byla turi būti išskirta į atskirą.

Kaltinimų tik daugėja

Kaltinimai dėl L.Stankūnaitės dukters tvirkinimo – ne vienintelė policijos tyrėjų staigmena Čikagoje pasislėpusiai buvusiai teisėjai ir Seimo narei.

Ji ir į Vokietiją pasprukęs jos pusbrolis T.Skučas yra įtariamieji byloje dėl neteisėtos informacijos rinkimo apie privatų žmonių gyvenimą.

Ikiteisminis tyrimas dėl Milinių, Ūsų šeimų, L.Stankūnaitės ir kitų į Garliavos klano nemalonę pakliuvusių asmenų persekiojimo jau baigtas, netrukus byla iškeliaus į teismą.

T.Skučo ir N.Venckienės teisiamųjų suole kol kas neišvysime, bet į jį sės dar dešimt aktyvių „violetinių“ veikėjų – N.Venckienės teta Audronė Skučienė, ne vieną baudžiamąją bylą už savo „violetinę“ veiklą užsidirbę Renaldas Ščiglinskas, aktyviai gandus apie tariamą L.Stankūnaitės dukters mirtį skleidžiantis Andrejus Lobovas, dėl trukdymo antstolei Sonatai Vaicekauskienei atlikti savo pareigas teisiami Gediminas Aidukas ir Darius Kaminickas, taip pat Gintaras Banaitis, Violeta Banaitienė, Rimantas Stanislovas Rimkevičius, Tatjana Borovec bei vieno Seimo nario padėjėja, kuriai tyrėjai įtarimų dar nespėjo pareikšti.

Buvo sukurtas seklių klanas

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po 2010 metų gruodį nužudyto Vaido Milinio motinos Marijos Milinienės pareiškimo.

M.Milinienė tyrėjų paprašė išsiaiškinti, kas ir kodėl organizavo šmeižtą prieš jos sūnų ir kodėl netrukus po jaunuolio mirties jis buvo įvardytas kaip pedofilas Aidas, kurio esą ieškojo D.Kedys.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad Garliavoje buvo suburtas visas seklių klanas, kuriam vadovavo pati N.Venckienė su savo teta.

Apie tai pirmasis prabilo prie Venckų ir Kedžių namų metus gyvenęs Vitalijus Keršis.

Iškviestas į policiją, jis net neketino prisiimti N.Venckienės ir A.Skučienės kaltės ir išklojo, kas, kaip ir kada organizavo Venckams neįtikusių žmonių sekimą.

Pasak V.Keršio, tai, ką sekti, N.Venckienė dažniausiai nurodydavo A.Skučienei, o pastaroji tuometės teisėjos pageidavimus perduodavo prie tvoros budintiems žmonėms.

Nelegaliems sekliams buvo duotos kaukės, vaizdo kamera ir instrukcija, ką jie turi sekti ir kaip išgalvotos pedofilijos veikėjai esą yra susiję vienas su kitu.

Taikiklyje – daugybė žmonių

Nors tokių instrukcijų buvo ne viena, V.Keršiui pavyko išsaugoti ir tyrėjams atiduoti tik vieną raštą.

Jis buvo parašytas N.Venckienės namuose V.Keršio akivaizdoje.

Liudytojo teigimu, raštą rašė A.Skučienė, o jai diktavo N.Venckienė ir viską perskaičiusi iškėlė į viršų nykštį – esą puikiai parašyta.

Iš raštelio matyti, kad Venckų ir Kedžių taikiniu buvo tapę ne tik žmonės, kuriuos jie tiesiogiai kaltino pedofilija, bet ir N.Venckienei neįtikę teisėjai ar advokatai, kurie vienoje ar kitoje byloje gynė L.Stankūnaitę ar Andrių Ūsą. Tai Aukščiausiojo teismo teisėjas Armanas Abramavičius, šokėjos Editos Daniūtės vyras advokatas Mindaugas Vasiliauskas, advokatė Loreta Kraujutaitienė, kuri byloje pripažinta nukentėjusiąja, restorano „Žemyn upe“ vadovė Nomeda Vilpišauskienė, Gintaras Bašinskas, kurio sodyboje prieš mirtį viešėjo A.Ūsas.

Raštelyje visi asmenys suskirstyti į penkias grupes pagal tai, kaip jie susiję vienas su kitu.

L.Stankūnaitė, V.Naruševičienė, V.Milinis ir A.Ūsas, seklių vadeivų teigimu, gyveno gretimose gatvėse, kaimynystė esą siejo L.Kraujutaitienę su G.Bašinsku, o J.Furmanavičių su M.Vasiliausku.

Be to, kaip tvirtinama raštelyje, G.Bašinsko sodyba yra netoli J.Furmanavičiaus tėviškės, kai ką bendra su jais esą turėjo ir N.Vilpišauskienė, kuri raštelyje įvardijama kaip Nomeda. Dar nurodoma, kad ji ėjo paskui karstą.

Prie J.Furmanavičiaus, A.Abramavičiaus ir A.Milinio pavardžių nurodyta sąsaja – Jūrmala ir vaikai.

V.Keršis neigė ką nors sekęs, tačiau apklausti kiti liudytojai patvirtino, kad Klonio gatvėje ir be V.Keršio buvo kam vykdyti N.Venckienės ir jos giminaičių nurodymus.

Vieni asmenys sekdavo L.Kraujutaitienę, kiti nuvažiavę stebėdavo, ką savo namuose veikia Ūsai, treti persekiojo Milinių šeimą.

R.Ščiglinskas bus teisiamas už L.Stankūnaitės ir jos dukters sekimą jau mergaitę išvadavus iš N.Venckienės namų.

Šeimininkai būtų skubiai išsikraustę

* Kedžiai už dviejų aukštų namą ir daugiau nei 18 arų žemės sklypą Garliavoje dar praėjusią savaitę norėjo gauti 449 900 litų.

* Namą parduodančios nekilnojamojo turto agentūros darbuotojas sakė, kad ši suma nėra galutinė. Jei atsiras rimtas pirkėjas, norintis įsigyti namus, kuriuose gyveno ne tik Kedžiai, bet ir dviem žmogžudystėmis įtariamas jų sūnus D.Kedys, šeimininkai sutiktų kainą sumažinti ir išsikraustytų skubiai.

* Pardavinėtas namas yra 257 kvadratinių metrų ploto. Pirmame aukšte įrengta virtuvė su valgomuoju ir 54 kvadratinių metrų svetaine.

* „Joje esantis židinys suteikia namams jaukumo, o iš svetainės pateksite į lauko terasą“, – taip skelbime buvo viliojami pirkėjai.

* Taip pat buvo nurodoma, kad pirmame aukšte yra du miegamieji kambariai – 15,5 ir 17 kvadratinių metrų ploto – 11 kvadratinių metrų koridorius, 6 kvadratinių metrų vonia su tualetu, skalbimo patalpa ir katilinė.

* Antras namo aukštas, kuriame kelerius metus gyveno D.Kedys su L.Stankūnaite ir dukrele, aprašytas dar patraukliau.

* Nurodoma, kad jame yra 18 kvadratinių metrų virtuvė ir valgomasis, iš kurių patenkama į 55 kvadratinių metrų ploto svetainę su židiniu.

* Bute taip pat įrengti du miegamieji – 9 ir 14 kvadratinių metrų, erdvus vonios kambarys, kuriame yra soliariumas.

* „Įrengtos šildomosios grindys voniose ir virtuvėse, priešgaisrinė signalizacija, plastikiniai langai, internetas, atskiras įėjimas į antrą aukštą.

* Namas statytas sau, todėl naudotos aukščiausios kokybės medžiagos. Kieme yra garažas vienam automobiliui. Namas ekonomiškas ir šiltas, erdvės patogiai suprojektuotos – įtiks išrankiausiam klientui.Tinkamas gyventi dviem šeimoms“, – privalumus išvardija Kedžiai ir pažymi, kad namą parduoda su virtuvės baldais ir buitine technika.

* Skelbime nepamiršta ir aplinka. Nurodoma, kad aplinka skoningai įrengta ir suderinta, kieme – betoninė danga, teritorija aptverta, privažiavimas asfaltuotas, taip pat įrengtos apšvietimo ir laistymo sistemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.