Teisme Daiva Ulbinaitė savo kaltės nepripažįsta

Vilniaus miesto apylinkės teismas pradėjo nagrinėti valstybės paslapties atskleidimu ir piktnaudžiavimu tarnyba kaltinamos buvusios prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės bylą.

D.Ulbinaitė į bylą atvyko su advokate Jūrate Matoniene.<br>V.Balkūno nuotr.
D.Ulbinaitė į bylą atvyko su advokate Jūrate Matoniene.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Sep 23, 2014, 2:55 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:53 PM

Kitaip nei daugumą bylų, ją nagrinėja trijų teisėjų kolegija. Kad byla nebūtų vilkinama, paskirtas ir ketvirtas, atsarginis, teisėjas. Jis į bylos nagrinėjimą įsitrauktų, jei susirgtų ar išvyktų kuris nors teisėjų kolegijos narys.

Nors iš anksto buvo skelbiama, kad teismo posėdis bus neviešas, iš pradžių tokio prašymo niekas nepateikė. Kaltinimus prokuroras paskelbė viešame teismo posėdyje, tačiau vėliau nuspręsta dalį liudytojų apklausti uždaruose posėdžiuose. Uždarame posėdyje prašoma apklausti  D.Ulbinaitę,  Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą Gediminą Griną bei apie dešimt kitų liudytojų. 

Kol vyks teismo procesas, Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja ir atstovė spaudai nusprendė nedirbti prezidentės antrosios kadencijos komandoje. Teisme ji teigė užsiimanti individualia veikla.

D.Ulbinaitė kaltinama tuo, kad, turėdama leidimą dirbti su slapta informacija, ją paviešino. Praėjusių metų spalio mėnesį ji iš VSD gavo slaptą pažymą apie tai, kad Rusija rengia informacines atakas prieš prezidentę D.Grybauskaitę.

Nustatyta, jog šią informaciją D.Ulbinaitė perdavė naujienų agentūros BNS redaktorei, kuri neturėjo leidimo dirbti ir susipažinti su slapta informacija.

Kaltinime teigiama, jog D.Ulbinaitė tokiais veiksmais sumenkino Prezidento instituciją ir padarė jai didelę neturtinę žalą. Lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

„Iki šiol iki galo nesuprantu, kuo šiuo procesu siekiama, nes pats prokuroras buvo pasakęs, kad nebuvo jokios valstybės paslapties.  Nesijaučiu padariusi jokio nusikaltimo“, – tvirtino D.Ulbinaitė.

Ji teigė duosianti parodymus tik po visų liudytojų apklausos. Anksčiau prokuroras G.Ivanauskas buvo sakęs: „VSD nurodė, kad ši informacija visa apimtimi ir turiniu neatitinka tos informacijos, kuri buvo nurodyta jų rašte, pažymėtame slaptumo žyme „slaptai“.

D.Ulbinaitė džiaugėsi, kad byla persikėlė į teismą ir, anot jos, baigėsi nepagrįstas jos ir žurnalistų persekiojimas. "Iš tiesų pirmą kartą gyvenime susidūriau su tokiu persekiojimu, su tokia neteisybe ir tokiu negarbingu elgesiu", - po trumpo teismo posėdžio sakė D.Ulbinaitė. 

Ikiteisminio tyrimo metu teismas buvo davęs leidimą apklausti ir šalies vadovę. Tačiau Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintas Ivanauskas iš Prezidentūros gavo atsakymą, kad D.Grybauskaitė neliudys. Neigiami atsakymai buvo pateikti du kartus.

Tyrimo metu apklausti 36 asmenys, pateikta ir gauta 216 įvairių paklausimų bei atsakymų, atsakyta į 40 proceso dalyvių prašymų ir skundų.

Duomenų perdavimo elektroninėmis ryšio priemonėms kontrolė taikyta 22 asmenų atžvilgiu.

Be to, BNS redaktorės namuose buvo atliktos kratos, ji buvo įpareigota atskleisti informacijos šaltinį. Tyrimo metu buvo klausomasi ir įrašinėjami septyniolikos BNS darbuotojų pokalbiai telefonu.

Vilniaus apygardos teismas gruodį nusprendė, kad šie sprendimai buvo nepagrįsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.