Žinią apie važiuojančią žudytis merginą policija sutiko ramiai

Sunku įsivaizduoti, ką patiria žmogus, kai dingsta jo artimasis. Dar sunkiau įsivaizduoti, koks nerimas kankina, kai policija paskelbia dingusiojo paiešką, tačiau bėga savaitės, o naujų žinių nėra.

Į Dingusių žmonių šeimų paramos centrą kreipėsi dėl dukros sunerimęs tėvas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Į Dingusių žmonių šeimų paramos centrą kreipėsi dėl dukros sunerimęs tėvas.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Sep 23, 2014, 11:18 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 10:36 PM

Nežinios neišsklaido ir policijos pareigūnai – pagal procedūras su dingusio žmogaus artimaisiais bendraujama tik tiek, kiek reikia atliekant tyrimą. Apie tai, kokios dingimo versijos yra keliamos ir kokie veiksmai atliekami, pasakoma tik tuomet, kai artimasis paskambina tyrėjui.

Viena organizacijų, kurios dirba su pradingėlių artimaisiais, yra Dingusių žmonių šeimų paramos centras.

Reikia kasdien skambinti

Jo vadovė Natalija Kurčinskaja pabrėžė – jeigu dingsta žmogus, negalima laukti, reikia iš karto rašyti pareiškimą policijai. Dėl pradingusio vaiko reikia iš karto kreiptis, o dėl suaugusiojo tuomet, jeigu žinoma, kad toks elgesys jam nėra būdingas.

„Dauguma žmonių parašo pareiškimą į policiją, ir tuo viskas baigiasi. Negalima šitaip palikti. Reikia kasdien skambinti policijai ir klausti, kokia bylos eiga, nes policijos pareigūnai patys nepraneša“, – pasakojo N.Kurčinskaja.

Bylą pareigūnas gali padėti nors ir į stalčių, tačiau jie privalo teikti informaciją.

Informuoja tiek, kiek būtina

„Aktyvūs paieškos veiksmai pradedami nedelsiant, kai tik gaunama informacija apie dingusį asmenį. Tikrinant informaciją, iš karto sprendžiama, ar skelbti paiešką“, – sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Dingusių asmenų paiešką pagal kompetencijai priskirtas paieškos kategorijas vykdo ir kriminalinės, ir viešosios policijos padaliniai. Pagal turimą informaciją sprendžiama, ar pasitelkti kitas tarnybas ir jų turimą techniką – viešojo saugumo tarnybos pareigūnus, karius, sraigtasparnį.

„Su artimaisiais bendraujama tiek, kiek reikalinga tikslinant informaciją, todėl dažnai jie net nežino apie procedūras, kurias vykdo policijos pareigūnai“, – nurodė R.Matonis.

Kai dėl artimųjų nerimaujantys žmonės kreipiasi į N.Kurčinskajos vadovaujamą organizaciją, pasitelkiami ir privatūs sekliai. Įvertinę situaciją ir tai, ar galės pagelbėti, jie savo paslaugas teikia nemokamai.

„Jeigu įtariama, kad dingęs žmogus gali būti užsienyje, tėvai, kurie į mus kreipiasi, turi tik susimokėti už vertimą ir dokumentų siuntimą“, – sakė N.Kurčinskaja.

Žmonių paieškoje nepaprastai naudinga yra ir karštoji linija, kuria paskambinus galima pranešti apie dingusį žmogų. Ši linija veikia 27 Europos Sąjungos šalyse, taip pat Serbijoje ir Albanijoje.

Norėjo nusižudyti Vokietijoje

Vasarą pasitaikė išskirtinis atvejis, kurį pavyko išspręsti būtent šios linijos darbuotojų pagalba.

„Į mus kreipėsi vyras, kurio dukra parašė raštelį, kad išvažiuoja į Vokietiją nusižudyti. Ji sakė, kad su Vokietija susiję jos geri prisiminimai, todėl būtent ten ir susiruošė važiuoti“, – sakė N.Kurčinskaja.

Ji pabrėžė, kad buvo didelė rizika, jog mergina nusižudys. vargšė kentėjo dėl ligos, kurios gydymas alino visą organizmą. Dvidešimtmetė buvo pervargusi, todėl toks paliktas raštelis tėvui sukėlė baisų nerimą.

„Jai diagnozuota liga, o gydymas labai sunkus. Mergina buvo ištikta streso, todėl nusprendė, kad šis kelias bus lengviausias“, – svarstė paramos centro direktorė.

Išsigandęs tėvas kreipėsi į įvairias institucijas: Lietuvos ambasadą Vokietijoje, policiją, Interpolą, Vokietijos ambasadą.

„Policijoje paaiškino, kad ji yra suaugęs, savarankiškas žmogus, todėl gali važiuoti, kur nori“, – situaciją prisiminė N.Kurčinskaja.

Tėvas sugebėjo atsekti, kad tos pačios dienos 15 val. mergina turėjo pasiekti Berlyno autobusų stotį. Tuomet jis kreipėsi į Dingusių žmonių paramos centrą, nes nebežinojo, ką daryti. Per karštąją liniją buvo susisiekta su partneriais Vokietijoje.

Sureagavo vokiečiai

Merginą Vokietijos autobusų stotyje pasitiko policijos pareigūnai. Jie lietuvę nuvežė pas psichologą. Vėliau ji buvo parvežta į Lietuvą. Mergina nuo balandžio mėnesio gydoma ligoninėje.

„Policijos pareigūnams būtų buvę paprasčiau paskambinti ir paprašyti pagalbos. Tėvas mus rado tik pusę dviejų dienos, todėl buvo likę nedaug laiko iki dukros išlipimo Vokietijos autobusų stotyje.

Mes viską padarėme per 10 minučių – kol centro psichologė kalbėjo su tėvu, mes jau siuntėme merginos nuotrauką ir atpažinimo požymius. Karštąja linija galima tiesiogiai susisiekti su bet kuria šalimi.

Man atrodo, kad policija prastai atliko savo darbą. Reikia neturėti žmogiškumo, kad atsakytų, jog tai yra suaugęs, savarankiškas žmogus ir panašiai“, – piktinosi N.Kurčinskaja.

Tačiau ji iš dalies paaiškino pareigūnų elgesį – kai reikia greitai veikti, kaip ir minėtu atveju, susiduriama su didele biurokratija.

„Kol būtų paskelbta paieška, praeitų keletas dienų, o merginos gal jau nebūtų gyvųjų tarpe. Ir taip turime tą (savižudybių. – Red.) problemą, to dar tetrūko, kad leistume žmonėms važiuoti žudytis į užsienį“, – sakė N.Kurčinskaja.

Reikia teismo sprendimo

Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato atstovai nurodė, kad šiuo atveju informuoti Vokietijos pareigūnus galima oficialiais kanalais, jei situacija iš tikrųjų rimta ir reikia reaguoti operatyviai. Tarptautinis bendradarbiavimas vyksta pagal griežtai reglamentuotas taisykles, todėl oficialus susirašinėjimas – būtinas.

„Policija užregistruotų kreipimąsi, jei toks būtų, apie merginos maršrutą praneštų Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Tarptautinių ryšių valdybos Interpolo Lietuvos nacionaliniam skyriui.

Tuomet būtų prašymas užsienio teisėsaugos institucijoms pagal galimybes surasti merginą ir išsiaiškinti jos tikruosius ketinimus.

Toliau užsienio šalies teisėsaugos institucijos veiktų savo nuožiūra. Nutraukti suaugusio, neapribotų teisių asmens kelionę ir taikyti bet kokius suvaržymus galima tik teismo sprendimu“, – teigiama policijos atstovų oficialiame atsakyme.

Statomas pagalbos centras

Dingusių žmonių artimųjų paramos centro vadovė N.Kurčinskaja turi ir kuo pasigirti – greitai bus įsteigtas didelis centras, kuriame daugybė žmonių dirbs su dingusiųjų artimaisiais. Centrą steigti padeda Suomijai priklausančios Alandų salos.

„Šiais metais buvo atvažiavęs didžiulis būrys iš Alandų salų. Jie padėjo remontuoti pastatą, kuriame bus įrengtas centras. Be to, buvo atvažiavusi socialinių reikalų ir sveikatos ministrė, kuri savo atostogų metu, kartu su savo vyru, padėjo pastatą tvarkyti“, – džiaugėsi N.Kurčinskaja.

Planuojama, kad pastatas bus tinkamai įrengtas 2016 metais. Tai bus prieglauda nukentėjusiems nuo prekybos žmonėms – vyrams, moterims su vaikais.

Taip pat bus įrengtas vaikų dienos centras, savanorių centras, dingusių žmonių pagalbos linija – viskas viename 700 kv.m pastate, į kurį galės kreiptis bėdos prispausti asmenys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.