Vyriausybė pritarė siūlymui įvesti laikiną pasą

Projektui dar turi pritarti Seimas.

Šiuo metu norint gauti arba pasikeisti asmens tapatybės kortelę tenka atvykti į Lietuvą ir kreiptis į teritorinę policijos įstaigą.<br>T.Bauro nuotr.
Šiuo metu norint gauti arba pasikeisti asmens tapatybės kortelę tenka atvykti į Lietuvą ir kreiptis į teritorinę policijos įstaigą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-09-24 15:26, atnaujinta 2018-01-29 20:26

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtas Asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo projektas turėtų pakeisti tris šiuo metu galiojančius įstatymus: Paso, Asmens tapatybės kortelės ir Asmens tapatybės kortelės įstatymo įgyvendinimo įstatymus, kurie nustato skirtingas paso ir asmens tapatybės kortelės išdavimo bei atnaujinimo tvarkas.

Kaip teigia VRM, naujajame dokumente būtų reglamentuota abiejų asmens dokumentų paskirtis, jų išdavimo, keitimo ir galiojimo sąlygos, suvienodinta išdavimo tvarka.

Tuo pačiu siūloma įteisinti galimybę Lietuvos konsulinei įstaigai išduoti laikiną kelionės dokumentą – laikiną pasą, kuris galiotų iki vienų metų. Laikinas pasas būtų išduodamas piliečio prašymu, kai jis, būdamas užsienio valstybėje, praranda asmens tapatybės kortelę ar pasą, šie dokumentai tampa netinkami naudoti, baigiasi jų galiojimo laikas ar pilietis neturi galiojančio kelionės dokumento, bet pageidauja tęsti kelionę.

Numatoma ir galimybė, kad naują pasą ar tapatybės kortelę galėtų atsiimti ir ne pats pilietis, o jo rašytiniame prašyme nurodytas asmuo. Atsiimant naują dokumentą taip pat numatyta galimybė pasilikti ir senąjį, jei jo galiojimo laikas yra pasibaigęs.

Taip pat projekte numatyta, kad vyresniems kaip 75 metų piliečiams išduodama arba keičiama asmens tapatybės kortelė galiotų ilgiau – 20 metų. Dabar ji galioja 10 metų.

Pagal projektą, užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai turėtų galimybę išsiimti arba pasikeisti asmens tapatybės kortelę artimiausioje diplomatinėje atstovybėje arba konsulinėje įstaigoje.

Šiuo metu norint gauti arba pasikeisti asmens tapatybės kortelę tenka atvykti į Lietuvą ir kreiptis į teritorinę policijos įstaigą.

Projektui dar turi pritarti Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.