Klaipėdos padangėje - socialinių darbuotojų vilties balionai

Klaipėdoje socialiniai darbuotojai pažymėdami savo profesinę dieną vėl prisiminė, kad sunkus ir atsakingas jų darbas nėra tinkamai įvertintas ir atlyginamas. Keliose miesto vietose susirinkę šios profesijos atstovai surengė solidarumo akciją - paleido į orą vilties balionus su užrašais, vildamiesi, kad jie nuskries iki Vilniaus, kur priimami svarbūs  sprendimai.

Klaipėdos krašto socialiniai darbuotojai prisiminė ir savo bėdas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Klaipėdos krašto socialiniai darbuotojai prisiminė ir savo bėdas.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Sep 26, 2014, 4:22 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:38 PM

Socialiniams darbuotojams ir jų padėjėjams kasdien  tenka bendrauti su įvairiais klientais: benamiais, skurdžiai gyvenančiomis šeimomis, kurios įtrauktos į socialinės rizikos grupes, priklausomais nuo alkoholio ar narkotikų asmenimis, neįgaliais senukais, psichikos ligoniais. Socialinės paslaugos priskiriamos pavojingų darbų kategorijai.

Uostamiesčio centre, prie Jono kalnelio, šiandien priešpiet susirinkę socialiniai darbuotojai ne tik sveikino vienas kitą su profesine švente, bet ir prisiminė savo bėdas bei problemas – nesusikalbėjimą su valdžios įstaigomis, menkus atlyginimus. Čia buvo surengta ir profesinio solidarumo akcija „Atlyginimai lengvi, kad net kyla į orą“.

Renginio pabaigoje padangę nuspalvino į orą paleisti balionai su užrašais, raginančiais valdžią greičiau spręsti socialiniams darbuotojams aktualias problemas. Klaipėdiečių sumanytai akcijai pritarė jų kolegos Vilniuje -  vilties balionai paleisti ir ten.

„Darome, ką galime, kad sunkioje padėtyje atsidūrusių žmonių teisės gyventi oriai būtų užtikrintos, šitaip stipriname socialinį teisingumą, bet patys atsidūrėme nepavydėtinoje padėtyje - gyvename ties skurdo riba. Šia akcija primename valdžiai, kad mūsų darbas nėra tinkamai įvertintas ir apmokamas“, -- sakė Klaipėdos krašto socialinių darbuotojų asociacijos pirmininkas Saulius Liekis.

Vien tik Klaipėdoje pluša daugiau kaip 300 socialinių darbuotojų, jų padėjėjų ir slaugytojų. Jų paslaugomis naudojasi apie 3000 įvairių gyvenimiškų bėdų ir problemų, negalių prispirtų gyventojų. Nemažai jų liko be artimųjų, negali pasirūpinti savimi. Vidutinis socialinių darbuotojų mėnesio atlyginimas su mokesčiais -1800 litų. Jų padėjėjai gauna dar mažesnes 1200 litų algas.

„Socialinių darbuotojų atlyginimai, deja, neatitinka to darbo, jų įgyto išsilavinimo, užduočių, kurios joms yra keliamos. Apie tai seniai šnekama, bet jokių permainų šioje srityje nesimato“, - pažymėjo Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vadovė Audronė Liesytė.

Klaipėdos savivaldybės metų socialinės paramos biudžetas su visomis išmokomis ir kompensacijomis šiemet sudarys apie 90 mln. litų. Socialinėms įstaigoms, jų klientams ir darbuotojams išlaikyti prireiks apie 8 mln. litų.

A.Liesytės teigimu, uostamiesčio savivaldybės galimybės kelti socialinių darbuotojų algas nėra didelės.

Akcijos prie Jono kalnelio dalyviai šiek tiek nusiminė, kai keli jų paleisti balionai su popieriniais užrašais apie varganą socialinių darbuotojų padėtį negalėjo pakilti į orą. Juos teko palengvinti.

„Nesame prietaringi, rasime būdų pranešti valdžiai apie tai, kaip dirbame ir gyvename“, - nurimti nežada S.Liekis, kurio vadovaujama Klaipėdos krašto asociacija vienija 263 socialinius darbuotojus.

Lietuvoje prieš vienuolika metų pirmąkart paminėta socialinių darbuotojų profesinė diena siejama su Šv. Vincento Pauliečio vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.